rss      tw      fb
Keres

Tizenegy év börtönt kapott Etiópiában két svéd újságíró

Tizenegy év börtönbüntetésre ítélték azt a két svéd újságírót, akiket a múlt héten talált bűnösnek egy etióp bíróság az Ogadeni Nemzeti Felszabadítási Front (ONLF) nevű lázadó szervezet támogatásában és népszerűsítésében, valamint illegális határátlépésben.

Elkezdte működését a kínai műholdas navigációs rendszer

Korlátozottan elkezdte működését kedden a kínai műholdas navigációs rendszer, az amerikai ellenőrzés alatt álló Global Positioning System (GPS) vetélytársa - jelentette be egy kínai szóvivő. A Beidou Navigation Satellite System (BNSS) egyelőre Kínában és szűk környezetében működik.

Washington egyelőre nem döntött a jemeni elnök beutazásáról

A washingtoni kormány egyelőre nem döntött arról, hogy engedélyezi-e a hatalmától már megvált jemeni elnök gyógykezelését az Egyesült Államokban - közölte hétfőn egy fehér házi szóvivő. A The New York Times című lap úgy tudja, a kormány elvben már eldöntötte, hogy szigorúan gyógykezelés céljából, bizonyos feltételek teljesülése esetén beengedi az országba Ali Abdalláh Szálehet.

Népszavazást tartanak az észak-koszovói szerbek, Belgrádnak nem tetszik

A pristinai fennhatóság elutasítását célzó népszavazást kívánnak tartani az Észak-Koszovóban élő szerbek, akik arra számítanak, hogy a sikeres referendum feljogosítaná őket arra, hogy tovább küzdjenek jogaikért, folytassák a polgári engedetlenséget és az úttorlaszok építését a területen - közölte kedden Krsztimir Pantic mitrovicai járási vezető.

Ismét kitört az indonéziai Lokon vulkán

Ismét kitört a indonéziai Celebesz (Sulawesi) sziget északi részén található Lokon vulkán - közölte az ottani katasztrófaelhárítási hivatal.

Japán enyhített a fegyverexportra vonatkozó önkorlátozáson

Japán enyhített kedden a fegyverexportra vonatkozó, több mint negyven éve bevezetett önkorlátozáson, amely tiltotta a közös fegyveripari fejlesztésekben való részvételt a világ minden országával, kivéve az Egyesült Államokat.

Kubában szabadon engedtek mintegy kétezer foglyot

Kubában mintegy kétezer foglyot engedtek szabadon péntek óta, amikor is Raúl Castro elnök bejelentette, hogy humanitárius okokból amnesztiában részesít közel háromezer elítéltet - közölte egy havannai jogvédő.

Új címeket kapott Kim Dzsong Un

Kim Dzsong Un új észak-koreai vezetőt újabb címekkel jelölve említette hétfőn a hivatalos helyi hírközlés, jelezve, hogy a december 17-én elhunyt Kim Dzsong Il utódjának a hatalma tovább szilárdult.

Sok beteg meghalt orvossztrájk miatt Nyugat-Indiában

Legkevesebb negyven beteg meghalt a nyugat-indiai Rádzsasztán államban, ahol múlt szerda óta mintegy 3500 orvos sztrájkol magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelve - jelentette hétfőn az IANS indiai hírügynökség.

Világszerte elítélték a nigériai merényleteket

Világszerte elítélték azokat a pokolgépes támadásokat, amelyeket a Boko Haram nevű radikális muzulmán szekta követett el nigériai templomok ellen vasárnap.

Puccskísérlet hiúsítottak meg Bissau-Guineában

Államcsínyt kísérelt meg "katonák egy kis csoportja" kedden a Bissau-Guineai Köztársaságban, de a próbálkozás gyorsan meghiúsult, és őrizetbe vettek több tisztet, köztük a haditengerészet vezetőjét - közölte a hadsereg.

Több hazai hitelminősítő intézetet akar Kína

A külföldi hitelminősítőktől való függésén kíván enyhíteni Kína, ahol a központi bank kormányzója hazai hitelminősítő ügynökségek felállítását javasolja.

Optimistán várják az új évet a német gazdaság meghatározó szereplői

Derülátón várják az új évet a német gazdaság meghatározó szereplői, amelyek megerősödve kerültek ki a 2008-ban elmélyült válságból. A BMW-nek például az sem okozna komolyabb gondot, ha jövőre 200 ezerrel kevesebb autót adna el, mint idén, a közepes nagyságú cégek között pedig olyan is van, amely a sok megrendelés miatt már most is csak 2013-ra vállal új megbízást.

A pápa elítélte a nigériai merényleteket

XVI. Benedek pápa hétfőn elítélte a nigériai szélsőségesek karácsony első napján elkövetett pokolgépes merényleteit.