rss      tw      fb
Keres

Megsemmisítette az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseit az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak, ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.

MNV: jelentős megtakarítás közös árambeszerzéssel

A közös villamosenergia-beszerzéssel éves szinten összesen 158 millió forintot takarít meg jövőre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és 62 állami vállalat - tájékoztatta az MNV pénteken az MTI-t.

Új rendszerben működik jövőre a fogyatékos emberek foglalkoztatása

Új, egységes és egyszerűbb rendszerben működik a fogyatékos és a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása jövőre; az átalakításnak köszönhetően hétezerrel nő a támogatott foglalkoztatottak száma - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Adózási határidőkre figyelmeztet a NAV

Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata), ha január elsejétől így akar adózni a vállalkozás, továbbá az alanyi mentességről vagy a pénzforgalmi elszámolásról is december 31-éig kell dönteni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken.

Pálinkás József: 2012 a fejlesztések éve volt

Míg a tavalyi év az akadémiai kutatóhálózat megújításának éve volt, az idei a fejlesztéseké, amit a Magyar Tudományos Akadémia 2011-hez képest 7,7 milliárd forintos (20 százalékos) többlettámogatása tett lehetővé - hangsúlyozta az MTI-nek Pálinkás József a 2012-es eredményeket elemezve.

Négy embert mentett meg a katasztrófavédelem a kihűléstől csütörtökön

Négy embert a kihűléstől, további 25-öt pedig a "téli időjárás káros következményeitől" mentett meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

Olaj került a Gyöngyös patakba Vas megyében

Eddig ismeretlen körülmények között olaj került a Gyöngyös patakba Kőszegnél, harmadfokú kárelhárítási készültséget rendeltek el - tájékoztatta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-t.

BÉT - Eltérő elemzői várakozások péntekre

Alacsony forgalomra számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken, az idei utolsó kereskedési napon az MTI által megkérdezett elemzők, a kereskedés irányáról viszont eltérnek a várakozások.

A közmédia fotóarchívumának kincsei is elérhetőek az Europeana honlapon

Kilenc európai hírügynökség archívumából összesen egymillió, részint eddig publikálatlan történelmi fotó vált elérhetővé az Európai Unió kulturális portálján, az Europeana honlapon. A gyűjteményt, amelynek digitalizálásához az Európai Unió is hozzájárult, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó- és fotóarchívumának több mint 117 ezer fotója is gazdagítja.

Devizapiac - Kissé gyengült a forint péntek reggelre

Gyengült kissé a forint péntekre virradóra a bankközi devizakereskedelemben: az eurót kora reggel 291,67 forinton jegyezték a csütörtök délutáni 291,01 forinttal szemben.

Csökkent az óvodások és általános iskolások száma az idei tanévben

Némileg csökkent az óvodások és általános iskolások száma a 2012/2013. tanévben a köznevelésben: az óvodai nevelésben és a nappali rendszerű oktatásban 1 millió 624 ezer gyermek, tanuló vesz részt. Az általános iskolai és középiskolai felnőttoktatásban 88 ezren tanulnak. Az egy pedagógusra jutó tanulók száma nem változott, továbbra is 10,3 fő.

OÉTI: több ezer életét lehetne megmenteni a transzzsírsavtartalmak korlátozásával

Évente három-hatezer szív- és érrendszeri halálozást lehetne elkerülni Magyarországon, ha korlátoznák az élelmiszereknek az érelmeszesedést okozó, az érfalon könnyebben lerakódó transzzsírsavtartalmát - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója az MTI-nek adott interjújában.

Kovács Árpád: a GDP-arányos magyar államadósság csak lassan csökken

A GDP arányos magyar államadósság szintje csak lassan fog csökkeni, a mérséklődés feltétele az államadósság szabály betartása, az hogy az éves államháztartási hiány hosszabb távon 3 százaléknál alacsonyabb, 2,8 százalék legyen a bruttó hazai termékhez képest - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke az MTI-nek adott év végi nyilatkozatában.

Varga Árpád: a NAV "megközelítően" hozza az idei bevételi tervet

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) "nem áll rosszul" az idei 10 500 milliárd forintos - az előző évinél 1000 milliárddal magasabb - bevételi terv teljesítésében; a végső szám a decemberi áfaadatoktól függ, amit a karácsonyi forgalom, és az általános forgalmi adó feltöltése befolyásol. A jövő évi bevételi előirányzat 10 901 milliárd forint, 369 milliárd forinttal magasabb az ideinél - mondta Varga Árpád az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Drágult a benzin és a gázolaj

Emelte bruttó 3-3 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát ma a Mol Nyrt.

Kónya Péter: az összefogással sem veszíti el önálló arculatát a Szolidaritás

A Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke nem látja annak veszélyét, hogy a szervezet elveszítené önálló arculatát, noha minden összefogás egyfajta arculatgyengüléssel jár. Kónya Péter az MTI-nek adott interjúban azt mondta, az Együtt 2014 választói mozgalom megalakulása nem azt jelenti, hogy a szervezet önállóan nem jelenik meg, hiszen a mozgalom három alapítója közül a Szolidaritásnak van szervezeti tömegbázisa, aktivistáik az utcára kitelepülve gyűjtik a támogató aláírásokat.

Bölcskei Gusztáv: júniusban összeül a Magyar Református Egyház közös zsinata

Jövő júniusban összeül Debrecenben az egész Kárpát-medencében jelen lévő Magyar Református Egyház közös zsinata a református vallás alapjául szolgáló Heidelbergi Káté megjelenésének 450 éves évfordulója alkalmából - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek.

Gáncs Péter: életerős új közösség létrejötte után következhet templomépítés

Csak életerős új egyházi közösség létrejötte után következhet a templomépítés, a hívek összetartásához pedig elhivatott lelkészi munka szükséges, emiatt nagyon fontos a lelkészképzés, a továbbképzés és a hivatásgondozás - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek.

Lapszemle: Közös tenderekkel spórolnak az állami cégek

Jövőre 158 millió forinttal költ kevesebbet villanyszámlára 62 állami cég, miután a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) közösen tendereztette a cégek által felhasznált energia vásárlását, s így jobb árat ajánlottak a szolgáltatók - írja a pénteki Népszabadság az MNV pontosan meg nem nevezett illetékeseire hivatkozva.

Lapszemle: Pápa nagyobb tulajdont szerezne a helyi húsüzemben

Nagyobb tulajdonrészt szerezne a pápai önkormányzat a helyi húsüzemben, hogy megóvja a nehéz helyzetben lévő társaságot és a több mint ezer munkahelyet - írja a Magyar Hírlap.