rss      tw      fb
Keres

2013 - Vatikáni, kínai és orosz újévi köszöntők

XVI. Benedek pápa hétfőn a Szent Péter-bazilikában esti ájtatosságon arra szólította fel a híveket, hogy találjanak "gyógyírt a mindennapok okozta elkerülhetetlen sebekre".

Török lapjelentés: a kormány tárgyal Öcalannal

A török titkosszolgálat (MIT) hónapok óta bizalmas tárgyalásokat folytat az életfogytiglanra ítélt Abdullah Öcalannal a kurd felkelők lefegyverzéséről.

Kiszabadították az elrabolt olasz vállalkozót

Egy pincéből szabadította ki az olasz rendőrség Andrea Calevo vállalkozót, akit december 16-án raboltak el villájából. A két olasz és egy albán emberrabló 8 millió euró váltságdíjat követelt.

A nyugat-európai tőzsdék vegyesen zártak

Az év utolsó napján nyitva tartó európai tőzsdék vezető mutatói vegyesen zárták a rövidített kereskedési napot. Akik még adtak-vettek azt mérlegelték, mi lesz a közép-európai idő szerint kora este újrainduló amerikai költségvetési vitának a kimenetele.

Mélyült a válság a görög kiskereskedelemben

Két éve a legnagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom Görögországban októberben, miután a jelentős munkanélküliséget eredményező megszorító intézkedések miatt a görögök kevesebbet vásárolnak.

Távozik az anglikán egyház vezetője

Tízévi szolgálat után távozik tisztségéből újév napján Rowan Williams, Canterbury érseke, a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán egyház legfőbb vallási méltósága.

Újabb rekordot döntött az idén az olajár

Újabb csúcsra szökött fel idén a kőolaj ára: az Európában irányadónak számító északi-tengeri Brent olajfajta átlagosan 111,65 dollár volt hordónként, megdöntve a 2011. évi rekordot, amikor az átlagár 110,91 dollárt tett ki.

Horvát államfő: károsak a spekulációk Cacic-ügyben

Ivo Josipovic horvát elnök szerint károsak azok a spekulációk, hogy a Magyarországon elítélt Radimir Cacic volt horvát miniszterelnök-helyettes elnöki kegyelemben részesül-e, amennyiben Horvátországban töltené le büntetését.

2013 - Szamoa szigetén kezdődött az újév köszöntése

Szamoa szigetén ünnepelték először az újévet a Földön. A csendes-óceáni független államban közép-európai idő szerint hétfőn 11 órakor köszöntött be a 2013-as esztendő.

Olasz választások - Feszültségben zárja az évet az olasz belpolitika

Feszültséggel teli választási kampánnyal zárják az évet a Mario Monti politikai színre lépése miatt megosztott olasz pártok. A hétfői sajtó szerint Monti politikai terveit már az olasz egyház sem támogatja fenntartások nélkül.

Erőre kapott a kínai feldolgozóipar

Erőre kapott a kínai feldolgozóipar: decemberben tizenkilenc hónap óta a legnagyobb mértékben növekedett a teljesítménye - derül ki a hétfőn ismertetett beszerzésimenedzser-mutatóból.

Új futballstadion épül Rómában

Új, 55 ezer néző befogadására alkalmas futballstadion épül az olasz fővárosban az AS Roma csapata számára.

Kelet-Timor - Az ENSZ befejezte békefenntartói küldetését

Tizenhárom év után befejezte küldetését hétfőn Kelet-Timoron az ENSZ békefenntartói missziója (MINUT). A délkelet-ázsiai ország először maradt közvetlen biztonsági támogatás nélkül a 2006. évi politikai és etnikai erőszak óta, amely kis híján az ingatag független kormány bukásához vezetett.

Mínuszban a tőzsdék világszerte az amerikai költségvetési megállapodás híján

Világszerte mínuszban voltak a vezető mutatók az év utolsó napján a még nyitva tartó tőzsdéken amiatt, hogy az Egyesült Államokban nem sikerült pontot tenni a költségvetési vita végére. Az amerikai szenátus hétfőre napolta el az úgynevezett költségvetési szakadékról folytatott vitát, a tárgyalások várhatóan közép-európai idő szerint hétfőn öt órakor folytatódnak.