rss      tw      fb
Keres

Az elnökválasztás jegyében telt el a 2014-es év Romániában

Romániában a 2014-es esztendő az elnökválasztás jegyében telt el, a voksolás pedig történelmi léptékkel mérve is emlékezetes eredménnyel zárult: a magát nemzetállamként meghatározó, 85 százalékban ortodox Románia egy szász nemzetiségű, protestáns politikust választott elnökévé a következő öt évre Klaus Iohannis, nagyszebeni polgármester személyében.

Súlyos ítéleteket hoztak egy görög anarchista csoport tagjai ellen

Öt évtől huszonöt évig terjedő börtönbüntetésre ítélték hétfőn Görögországban egy anarchista csoport tizennégy tagját, akik az elmúlt hat évben több merényletet követtek el, és levélbombákat küldtek vezető európai politikusoknak.

Légi csapásokkal vágott vissza a kameruni hadsereg a Boko Haram újabb betöréseire

Első alkalommal mért légi csapásokat a hét végén a kameruni hadsereg a nigériai, iszlamista Boko Haram terrorszervezet fegyvereseire, hogy visszafoglaljon a szélsőségesektől egy, az ország északi részén, Nigéria közvetlen szomszédságában lévő katonai bázist - számoltak be a légierő műveleteiről hétfőn a kameruni hadsereg illetékesei.

Kényszerleszállás Gatwicken, leállt a forgalom

Kényszerleszállást hajtott végre hétfőn a Virgin Atlantic brit légitársaság egyik óriásgépe a londoni Gatwick repülőtéren. A légikikötőben az incidens után leállt a forgalom; a zárlat budapesti járatot is érintett.

Nyugat-európai tőzsdék - Aggodalmak Görögország és az EKB miatt

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója előzetes adat szerint 0,06 százalékkal emelkedett, 1375,76 ponton zárt hétfőn, 4,51 százalékkal magasabban a tavaly év végi értékénél.

Londoni elemzők: pénzügyi járványkockázat a görög belpolitikai válság

Pénzügyi járványkockázatot jelent a görög belpolitikai válság, és nem is Görögország közvetlen szomszédságában, hanem az euróövezet gyengébb lábakon álló központi gazdaságaiban - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Csökkentette Romániába irányuló gázszállítását a Gazprom

Harminc százalékkal csökkentette Romániába irányuló gázszállítását az orosz Gazprom társaság - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség. Andrei Gerea román energetikai miniszter szerint nincs ok aggodalomra, hiszen Románia saját forrásból biztosítja gázszükséglete csaknem 90 százalékát.

Csökkent az orosz GDP novemberben

Novemberben éves alapon 0,5 százalékkal csökkent Oroszországban a bruttó hazai termék (GDP) - jelentette hétfőn az orosz gazdasági minisztérium.