rss      tw      fb
Keres

Az északi-sarki országok a hajózás szabályozásáért

Az Északi-sarki-óceánnal határos öt ország hétfői kanadai tanácskozásán megállapodott az együttműködés erősítésében, mindenekelőtt a sarki vizeken való hajózás szabályozásában.

Az olasz jobboldal a vártnál jobban szerepelt a regionális választásokon

A szinte teljes eredmények alapján számított televíziós becslések szerint négy körzetet hódított el az olasz kormányzó jobboldal a baloldali ellenzéktől a regionális választásokon, amelyeket a korábbinál jóval alacsonyabb részvételi arány jellemzett.

A pedofilbotrány miatt lemondásra szólította fel a pápát Ali Agca

Lemondásra szólította fel hétfőn XVI. Benedek pápát a katolikus egyházat megrázó pedofilbotrány nyomán Ali Agca, II. János Pál pápa merénylője."Nem akarom, hogy letartóztassák, azt akarom, hogy mondjon le. A helyében egy olasz vagy egy dél-amerikai bíboros ezt tenné" - jelentette ki Agca a szabadulása óta tartott első sajtóértekezletén, a török sajtó egyik cikkét lobogtatva, amely arról számolt be, hogy a keresztény világban egyre másra hangzanak el felhívások a pápa elleni bírósági eljárás lefolytatására.
Agca már 2006-ban élesen bírálta XVI. Benedek pápát, akit "szánalmas figurának" és "náci maradványnak" nevezett, amiért visszautasította, hogy audiencián fogadja őt.

A románok elsöprő többsége megvonná az állampolgárságot az autonómiát követelőktől

A megkérdezettek 94 százaléka vonná meg a román állampolgárságot azoktól a roma nemzetiségű személyektől, akik külföldön bűncselekményt követtek el. Majdnem ugyanennyien (91 százalék) egyetértenek a halálbüntetés bevezetésével, 88 százalék szerint pedig büntetőjogilag kell eljárni azokkal szemben, akik az ortodox vallást bírálják.

Moszkvai metrórobbantások - Mindkét érintett állomás megnyílt; ENSZ BT elítélés

A két reggeli robbantásos merénylet után moszkvai idő szerint hétfő délután öt-hat óra körül mindkét érintett állomást megnyitották az utasok és az újságírók előtt, és a szerelvények mindkét vonalon menetrend szerint jártak, bár a szokásosnál kevesebb utast szállítottak.

Nem mozoghat szabadon a pakisztáni atombomba "atyja"

Abdul Kadír Hán atomtudós 2004-ben televíziós nyilatkozatban beismerte, hogy nukleáris technológiákat adott el Iránnak, Észak-Koreának és Líbiának. Hán azután visszavonta nyilatkozatát. Pervez Musarraf akkori pakisztáni elnök megkegyelmezett neki, de gyakorlatilag azonnal házi őrizetbe helyezte.

Adót csalt a PepsiCo Kínában

Több mint egymillió jüan (162 ezer 600 dollár) adó befizetésének megkerülését bizonyították rá másodfokon a PepsiCo Inc vállalatra a dél-kínai Kuangcsouban (Guangzhou).

Több cseh katonát szeretne Afganisztánban látni a NATO

"Az afgánok kiképzése a NATO misszió sikere szempontjából kulcsfontosságú. Csehországnak nem kötelessége a létszám emelése, de ha megtenné, a NATO nagyon hálás lenne"

Moszkvai metrórobbantások - a városban teljes káosz uralkodik

A moszkvai metróban hétfőn reggel elkövetett két robbantásos merénylet nyomán az orosz fővárosban káosz alakult ki, összeomlott a közlekedés és a mobiltelefon-hálózat, lelassult az internet, senki nem tudott semmit, és az illetékes szervek vezetői még Dmitrij Medvegyev elnöknek is eltérő adatokat jelentettek.

Hindu-muzulmán viszály Dél-Indiában

Ándhra Prades állam székhelyén szombaton robbant ki az erőszak a két felekezet tagjai között. A hatóságok mintegy 1600 rendőrt és milicistát vezényeltek ki az utcákra, hogy helyreállítsák a rendet. A rendőrség bezáratta az üzleteket és az iskolákat hétfőre, s megtiltotta a gyülekezést az öt főnél nagyobb társaságoknak.

Lemondott a cseh emberi jogi miniszter

Lemondott hétfőn Michael Kocáb, a szakértői cseh kormány emberi jogokért felelős minisztere, mert az őt jelölő Zöldek Pártja (SZ) a múlt héten kilépett a kormányból. A kormányfő Kocáb lemondását elfogadta.

Strauss-Kahn az euróöövezet egyensúlytalanságáról

A válság egyik európai leckéje az, hogy az egységes valuta kellő gazdasági összehangoltság nélkül nagy egyensúlytalanságokhoz vezethet - jelentette ki egynapos varsói látogatásán az IMF vezérigazgatója.

Ukrajnában megengedik a kisebbségeknek az anyanyelvű emelt érettségit

Az ukrán oktatási minisztérium március 25-i keltezésű rendelete értelmében az ukrajnai iskolák végzősei az oktatás nyelvén tehetik le az emelt szintű érettségi vizsgákat, amelyeknek a feladatait több kisebbségi nyelvre, közte magyarra is lefordítják.

FT - az IMF kezdené a görög hitelezést

Az euróövezeti országok eljárási lassúsága miatt "szinte bizonyosan" a Nemzetközi Valutaalap (IMF) lépne először, ha Görögország a múlt heti brüsszeli EU-csúcson kidolgozott segélymechanizmus igénybevételére kényszerülne - írta uniós forrásokat idézve a hétfői Financial Times, amely szerint a görög segélyprogram feltételeit hasonlóképp határoznák meg, mint ahogy az a Magyarországnak összeállított program esetében történt.