rss      tw      fb
Keres

Netanjahu: nem igaz, hogy Obama Izrael "legnagyobb katasztrófája" volna

Az izraeli miniszterelnök visszautasította vasárnap azt az állítást, miszerint az amerikai elnök Izrael "legnagyobb katasztrófája" volna. A jelző használatát az egyik legnagyobb példányszámú izraeli lap Benjámin Netanjahu egyik bizalmasának tulajdonította.

Líbia: az EU-val rendeződött a viszony, Svájccal még nem

Músza Kúsza líbiai külügyminiszter: "Jó kapcsolataink vannak az európaiakkal, és együttműködünk velük. Csak hát van ez a probléma a svájciakkal, akik feketelistát állítottak össze. Ez nagyon rossz lépés volt. De most, úgy gondolom, megoldódott az ügy, mert az Európai Unió úgy döntött, hogy félreteszi ezt a feketelistát, így ennek vége, és mindenkit szívesen látunk."

Görögországi bojkottfelhívás német áruk ellen

Egy görög fogyasztóvédelmi szervezet még februárban bojkottra szólított fel a német áruk ellen, miután megromlott a viszony Görögország és Németország között Berlinnek a Görögország pénzügyi kisegítésével kapcsolatos magatartása miatt.

Több ezren tüntettek Duisburgban a szélsőjobboldal iszlámellenes megmozdulásai ellen

A tüntetők - élükön a város konzervatív polgármesterével - támogatásukról biztosították a helyi muzulmán lakosság integrációját, és állást foglaltak az észak-rajna-vesztfáliai szélsőjobboldali szervezetek, továbbá a neonácinak tekintett Német Nemzeti-demokrata Párt iszlámellenes tüntetéseivel szemben.

Izrael megtorolja a Gázából induló támadásokat

Banjámin Netanjahu kormánya heti ülésének kezdete előtt újságírók előtt leszögezte: "Izrael reagálási politikája határozott és egyértelmű, s mi folytatjuk ezt az ismert eljárást. Kemény válaszban részesítünk minden olyan csapást, amely bármiféle kárt okoz a civil lakosságnak vagy katonáinknak".

A thai kormányfő tárgyalt a tüntetőkkel, élő tv-közvetítéssel

Abhiszit Veddzsadzsiva néhány órával korábban egyezett bele abba, hogy személyesen találkozik a választásokat követelő tüntetőkkel "a béke helyreállítása" érdekében. Abba is belement, hogy az állami televízió élőben sugározza egyezkedésüket.

A svájci államfő feketelistát sürget a pedofil papokról

Doris Leuthard a Le Matin Dimanche című svájci lap internetes oldalán megjelent nyilatkozatában tett ilyen javaslatot. Mint az elnök asszony kifejtette: olyan központi nyilvántartást kell vezetni a pedofil papokról, mint amely már létezik a tanárokról is.

Görögország új kötvénnyel teszteli a bizalmat

Többmilliárd eurós kötvényt visz a piacra már a hét első felében a görög kormány. A kibocsátás kulcsfontosságú próbája lesz annak, hogy a piac mennyire bízik a minapi EU-csúcson Görögország számára kidolgozott pénzügyi segélymechanizmusban.

Az izraeli pénzügyminiszter szerint fel kell számolni a Hamászt

A Benjámin Netanjahu kormányfő bizalmasának számító politikus hozzáfűzte: "nem rögzítek menetrendet, de nem tűrhetjük, hogy ez a rezsim katonailag megerősödjön, és olyan rakétafegyverekkel rendelkezzen, amelyekkel területünket veszélyezteti".

A thai kormányfő hajlandó tárgyalni a tüntetőkkel

Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi kormányfő beegyezett, hogy személyesen találkozik a választásokat követelő tüntetőkkel "a béke helyreállítása és az erőszak esélyének lehető legkisebbre csökkentése" érdekében.

Több mint 300 civilt öltek meg ugandai lázadók a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Liliane Egounlety gyilkosságok ügyében folytatott nyomozást vezető ENSZ-illetékes szerint 290 embert bizonyítottan lemészároltak és 150-et elraboltak 2009. december 14. és 17. között. Todd Howland, az ENSZ kongói emberi jogi irodának igazgatója szerint az áldozatok száma a 300-at is meghaladhatja.

Kubai vezetőket tüntetett ki Viktor Janukovics

Viktor Janukovics az ukrán elnöki honlapon szombaton közzétett közlemények szerint Fidel Castrónak az ukrán Érdemrend I. fokozatát, fivérének, Raúlnak pedig a Bölcs Jaroszláv érdemrend I. fokozatát adományozta.

Der Spiegel: A Daimler figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket

A belső revízió akkori vezetője ennek nyomán azt indítványozta, hogy az általa vezetett részleg ellenőrizhesse a rendszert, a jogilag problémás kifizetéseket azonosíthassa és a lehető leggyorsabban leállíthassa. A konszern értékesítési felelősei azonban elutasították ezt.

Ismét újságírókat gyilkoltak meg Hondurasban

Az ügyészség szombati beszámolója szerint a két rádiós újságírót a gépkocsijukban lőtték szitává, amint péntek éjjel Olancho tartományban utaztak. Az ügyész még nem tudott indokot találni a gyilkosságra. A két férfi előzőleg egy stúdióban új műsoruk adásán vett részt.

Megkezdődött a dakari esküdtszéken a magyar "zsoldosok" pere

A 29 éves G. Gézát, a 32 éves N. Zoltánt és a 34 éves F. Tamást azzal vádolják, hogy 2006 áprilisában megfojtották a sofőrt, aki bérbe adott nekik egy terepjáró gépkocsit. A tárgyalást eredetileg e hét keddjén tartották volna, de el kellett halasztani szombatra, amíg magyar tolmácsot találnak a vádlottaknak.

Újabb hírek az elsüllyedt dél-koreai hadihajóról

Újabb rendkívüli ülést tartott a dél-koreai kormány szombaton amiatt, hogy az előző nap elsüllyedt az ország egyik hadihajója. Kizárják, hogy a hajót Észak-Korea süllyesztette el. A legénység 46 tagját tartják nyilván eltűntként, kutatnak utánuk.

Regionális csúcstalálkozó Teheránban a perzsa újév alkalmával

A maga nemében első ilyen találkozón a házigazdákon kívül Irak, Afganisztán, Tádzsikisztán és Türkmenisztán elnöke vett részt. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a televízióban is közvetített beszédében közölte, hogy szándéka szerint a csúcstalálkozót ezután minden évben meg fogják szervezni. Bár ő csak az összetartozás érzésének fokozását említette, az összejövetelek célja nem utolsósorban Irán nemzetközi elszigeteltségének enyhítése is.

A pápát nem gyengítették meg a legutóbbi támadások

"Kétségtelen, hogy a médiatámadások okoztak károkat, de a pápa tekintélye és a Hittani Kongregáció eltökéltsége a kiskorúakkal szemben elkövetetett szexuális visszaélésekkel szemben nem gyengült meg, hanem éppenséggel megerősödött"

Az Arab Liga főtitkára szerint alternatívát kell keresni a közel-keleti békefolyamatra

A líbiai Szirtben rendezett csúcsról - részben a Moammer el-Kadhafi líbiai elnökkel fennálló nézeteltérések miatt - több államfő távol maradt. A kétnapos találkozó fő témái az izraeli lakásépítési politika Kelet-Jeruzsálemben és az iráni atomprogram körüli viszály.

Medvegyev lehetségesnek tartja az Irán elleni új szankciókat

Dmitrij Medvegyev üzenetet intézett az arab országok vezetőihez abból az alkalomból, hogy a líbiai Szirtben csúcstalálkozóra gyűlnek össze, és ebben kifejti: "Meggyőződésünk, hogy a szankciók útja nem a lehető legjobb. Nem lehet azonban kizárni annak lehetőségét, hogy az események ebbe az irányba mutatnak".

Fenyegető küldemény Berlusconinak

Az olasz kormányfőnek címzett fenyegető küldeményt találtak Milánó közelében, míg egy másik csomag kigyulladt ugyancsak az észak-olasz városban, enyhébben megsebesítve egy postást.

Merkel kancellár európai uniós szerepvállalását dicsérik a német lapok

Berlini értesülések szerint rendkívül élesen bírálták ugyanakkor a német kancellárt szombaton a görög lapok. Az athéni újságok Angela Merkelt a többi között vámpírnak bélyegezték, magatartását pedig Európa-, illetve Görögország-ellenesnek nevezték.

Kivonult a Gázai övezetből az izraeli hadoszlop

Kivonult szombaton a Gázai övezet középső részéből az az izraeli páncélos hadoszlop, amely egy előző napi - két izraeli katona halálát követelő - palesztin-izraeli határ menti tűzpárbaj után hatolt be a Hamász radikális palesztin szervezet által igazgatott területre.

Mianmarban ősszel parlamenti választásokat tartanak

Október végén vagy november elején tartják 20 év óta az első parlamenti választásokat Mianmarban. Az idei választásoktól azonban megfigyelők szerint nem lehet várni az ország demokratizálását. A junta az alkotmánymódosítással már biztosította magának a kulcspozíciókat, az ellenzéket pedig Szú Kji házi őrizetével sikerült messzemenően semlegesíteni.