rss      tw      fb
Keres

India újabb sikeres rakétakísérletet hajtott végre

Ismét sikeres kísérletet hajtott végre India egy saját fejlesztésű, atomtöltet hordozására képes, rövid hatótávolságú rakétájával szombaton.

Francia államtanács: általánosan nem lehet betiltani a burka viselését

A döntés alapja, hogy a burka viselése veszélyezteti-e a közrendet. A jelentés szerint biztonsági okból be kell tiltani a testből látni semmit nem engedő viseletet, ugyanis mindenkit kell tudni azonosítani. Tehát a burka hordható az utcán, de nem a közintézményekben.

Venezuelába látogat az orosz miniszterelnök

Chávez elmondta: hálás Oroszországnak azért, hogy segít "megerősíteni országa védelmi képességét" szemben azzal a veszéllyel, amelyet az Egyesült Államok jelent "a latin-amerikai forradalmi kormányokra" nézve.

USA: Másik húsz évi börtönre is elítélték a 28 éves miami hackert

Az ügyészi iratok szerint a kubai származású férfi az utóbbi években 2,8 millió dollárra tett szert, amelyből egyebek mellett vett egy lakást Miamiban, egy BMW típusú autót, továbbá egy Tiffany briliáns gyűrűt és több Rolex karórát. A csaló ezenkívül több mint egymillió dollár készpénzt rejtett el a kertjében.

Szlovénia népszavazást tart a határvitát rendező megállapodásról

Szlovéniában kötelező érvényű népszavazást tartanak júniusban a Horvátországgal fennálló határvita rendezését célzó megállapodásról. Ez ismét megnehezítheti Horvátország csatlakozását az Európai Unióhoz.

Júniustól fizetőssé válik a The Times és a The Sunday Times weboldala

Júniustól napi egy fontot, vagy heti két fontot kell fizetnie annak, aki a The Times, vagy a The Sunday Times online kiadását szeretné olvasni - jelentette be pénteken a két újság kiadója, a News International.

Obama és Medvegyev megállapodott az új START-szerződésben

Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök pénteken telefonon megállapodott az új START-szerződés utolsó részleteiről, amely jelentősen csökkenti a két ország atomarzenálját. A tíz évre szóló megállapodást április 8-án Prágában írják alá. A megegyezés tényét a Fehér Ház és a Kreml sajtóhivatala is megerősítette.

Izraeli katonák haltak meg egy gázai övezeti tűzpárbajban

Két izraeli katona meghalt pénteken egy tűzpárbajban, amely azután robbant ki, hogy Hán-Júnisz palesztin faluból páncéltörő rakétát lőttek ki egy izraeli járőrre a Gázai övezet határának a közelében. Szemtanúk beszámolója szerint a páncéltörő rakéta robbanása után az izraeliek harckocsik támogatásával viszonozták a tüzet és ekkor hatoltak be az övezetbe, hogy üldözőbe vegyék a támadókat.

Nukleáris fűtőanyag "áruházat" nyitnak Oroszországban

A NAÜ több ország tiltakozása ellenére döntött a nemzetközi fűtőanyag-ellátó központ terve mellett, még tavaly novemberben. A kezdeményezés fő célja az atomfegyver előállítására is alkalmas hasadóanyag előállításának és forgalmának szorosabb ellenőrzése.

Nagyot javult a görög törlesztéskockázat londoni piaci megítélése

Többhavi mélypontra csökkent pénteken a londoni piacon Görögország szuverén adósságtörlesztés-biztosítási tranzakcióinak árazása, miután előző nap egyezség született a brüsszeli EU-csúcson a Görögországnak nyújtandó esetleges pénzügyi segítség mechanizmusáról.

Valószínűleg tűzpárbaj volt a két Korea tengeri határán (új részletek)

Valószínűleg fegyveres összecsapás történt pénteken a két Korea tengeri határán. Egy dél-koreai hadihajó elsüllyedt a Sárga-tengeren. Pontos részletek egyelőre nem ismeretesek, de a katonai hatóságok azt vizsgálják, hogy a hajót egy torpedó találta-e el.

Az amerikai atomfegyverek kivonását sürgette a Bundestag

Az elfogadott határozat hangsúlyozza, hogy Németország mind a NATO-ban, mind az Egyesült Államoknál a mielőbbi kivonás érdekében igyekszik eljárni. A kormány ugyanakkor már előzetesen leszögezte, hogy semminemű egyoldalú német lépésről nem lehet szó. A szóban forgó fegyverek kivonására csakis a szövetségesekkel, mindenekelőtt Washingtonnal összehangolt módon kerülhet sor.

Franciaország érsekei szégyellik és sajnálják a pedofil ügyeket

Szégyenkezésüket és sajnálatukat fejezték ki pénteken Franciaország érsekei a katolikus egyházat érintő pedofil ügyek kapcsán, ugyanakkor "szívélyes üzenetükben" támogatásukról biztosították XVI. Benedek pápát, akit az a vád ért, hogy tudott bizonyos esetekről.

EU-csúcs - ellentmondásos nyilatkozatok az esetleges szerződésmódosításról

Egymásnak némileg ellentmondó nyilatkozatokat tettek az Európai Unió egyes tagországainak vezetői pénteken azzal kapcsolatban, hogy a nehéz helyzetben lévő Görögország segítése kapcsán előző nap született megállapodás miatt szerződést kell-e módosítani az EU-ban.

Bulgáriában a kormányzó jobboldal el akarja távolítani a baloldali államfőt

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök pártja, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) olyan indítványt nyújtott be pénteken a szófiai parlamentben, hogy - a hetek óta tartó politikai viták nyomán - mozdítsák el tisztségéből a baloldali államfőt, Georgi Parvanovot.

Viszály a német-török kapcsolatokban

Elutasította a német kancellár a török miniszterelnöknek azt a követelését, hogy hozzanak létre török nyelvű gimnáziumokat Németországban. Merkel kancellár mellett hasonlóan foglalt állást valamennyi kormányzó és ellenzéki parlamenti párt, a Baloldal pártját kivéve.

EU-csúcs: tízéves nemzeti reformprogramokat dolgoznak ki a tagországok

Az európai uniós közös célokhoz igazodva, várhatóan már júniusra nemzeti programokat, azon belül nemzeti célkitűzéseket is kidolgoznak az EU-tagállamok iránymutatásul a következő tíz évben folytatandó foglalkoztatási és versenyképességi politikához.

A Sinopec kínai olajipari cég is érintett a Daimler vesztegetési ügyben

A Sinopec kínai olajipari cég, Ázsia legnagyobb olajfinomítója közölte, hogy egyik volt alkalmazottja is érintett a Daimler német autógyár vesztegetési botrányában, egyben arra szólította fel a hatóságokat, hogy szigorúan büntessék meg a törvényt megszegő külföldi vállalatokat.