rss      tw      fb
Keres

A NASA Toyotákat vizsgál

Már a Nemzeti Űrkutatási Hivatal, a NASA is vizsgálja az Egyesült Államokban a Toyotákkal kapcsolatos biztonsági problémákat. A NASA szakemberei annak kivizsgálásában segítenek, hogy az egyes modelleknél tapasztalt akaratlan gyorsításokat az autók hibás elektronikája okozza-e. A Toyota ezt következetesen tagadja, és állítja, hogy mindvégig mechanikai problémák fordultak elő, amelyeket a visszahívásokkal orvosolnak.

Moszkva életbe léptette az Észak-Koreát sújtó fegyverszállítási tilalmat

A büntetőintézkedéseket még tavaly júniusban fogadta el az ENSZ Biztonsági Tanácsa, válaszul a május 25-i észak-koreai föld alatti nukleáris robbantásra. A testületnek Oroszország állandó tagja. A szankciók célja, hogy Észak-Korea adja fel nukleáris fegyverprogramját. Az ENSZ-döntésnek megfelelően Dmitrij Medvegyev kedden rendeletben megtiltotta mindenfajta orosz fegyver és hadianyag exportját Észak-Koreába.

Francia államtitkár luxusutazása Haiti megsegítésére

A francia Le Parisien kedden szellőztette meg Alain Joyandet múlt heti "kalandját". Az államtitkár egy Haiti megsegítését célzó nemzetközi konferencián vett részt Martinique szigetén, majd - annak érdekében, hogy ott lehessen egy hazai kormányülésen - méregdrága pénzen magángépet bérelt. A menetrendszerű járattal ugyanis lekéste volna az Elysée palotában tartott ülést, csakhogy a 116500 eurós - több mint harmincmillió forintos - számlát a francia adófizetők állják...

A román parlament leváltotta a bukaresti közszolgálati televízió elnökét

Bukarestben nyílt titok, hogy a kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) le akarta váltani a televízió elnökét. A demokraták a tavalyi államelnök-választási kampányban is számos kifogást megfogalmaztak az Alexandru Sassu által vezetett közszolgálati televízióval szemben, amely szerintük nem végezte pártatlanul feladatát.

Peking kerülné a konfrontációt Washingtonnal

A Kínába irányuló amerikai export korlátozása súlyosbította a kétoldalú kereskedelem egyensúlytalanságát, és a jüan felértékelése nem fogja megoldani a problémát - jelentette ki kedden közölt írásában Csen Tö-ming (Chen Deming) kínai kereskedelmi miniszter, aki egyben a konfrontáció elkerülésére hívott fel.

Az amerikai fogyasztói kiadások növekedése a gazdasági felépülés jele

A washingtoni kereskedelmi minisztérium előző nap közölte, hogy a személyi jövedelmek stagnálása mellett februárban ötödik hónapja nőttek a fogyasztók kiadásai. A személyi jövedelmek az előző hónaphoz képest nem változtak, a kiadások viszont 0,3 százalékkal bővültek.

Az ukrán parlament nem tudta megbuktatni az oktatási minisztert

A szükséges 226 helyett csak 202-en, és kizárólag ellenzékiek szavaztak Dmitro Tabacsnik leváltása mellett. "Ez a miniszter ukrángyűlölő, tevékenységével hozzájárul a korrupcióhoz az oktatásügyben" - mondta a szavazás előtt egy képviselő, a korábbi elnök, Viktor Juscsenko híve. A sokak által túlságosan oroszpártinak tartott oktatási miniszter kinevezése ellen diákok ezrei tüntettek.

Bulgária lemondana hat katonai helikopter megvásárlásáról

Bulgária gazdasági okok miatt fel akarja mondani azt a szerződést, amelyet a francia Eurocopterrel kötött hat helikopter megvásárlásáról haditengerészete számára - jelentette be kedden Anju Angelov védelmi miniszter.

Zavar a Google kínai használatában

Egyelőre nem világos, hogy a rendszer korlátozásáról, vagy technikai problémáról, végleges lépésről, vagy esetleg egy beavatkozási folyamat átmeneti kísérőjelenségéről van szó. A fennálló zavarról, annak kiterjedéséből, minőségéből, jellemzőiből nehéz következtetni arra, hogy mi is történt, történik valójában. Tény, hogy a Google más oldalai, szolgáltatásai még elérhetők.

A moszkvai metrórobbantások amerikai sajtóvisszhangja

"Oroszország, jóllehet aligha ártatlan az észak-kaukázusi csecsen és ingus felkelők elleni harcokban, megérdemli a Nyugat részvétét és támogatását, amíg a dzsihádista merénylők vétlen orosz polgárokat gyilkolnak."

Ukrajnában aktivizálódik az embercsempészet

A határőrök csak a múlt héten öt afrikai és ázsiai menekültekből álló csoportot füleltek le az ország területén.

Pozitív figyelőlistára vette Észtországot a Fitch

Pozitív figyelőlistára vette Észtország adósosztályzatait kedden a Fitch Ratings, arra a véleményére hivatkozva, hogy a balti köztársaság jövőre "nagy valószínűséggel" az euróövezet tagja lesz.

Észak-Korea könnyűvizes atomreaktort akar építeni

Észak-Korea hétfőn bejelentette, hogy a "közeljövőben" könnyűvizes atomreaktort akar működtetni, miután tavaly júniusban bejelentette, hogy energiatermelés céljára uránt fog dúsítani.
Az urándúsítás egyszerűbb és nehezebben azonosítható módszer atomfegyver előállítására, mint a plutónium újrahasznosítása, amelynek a technológiájával Phenjan már rendelkezik.

Szudáni és fülöp-szigeteki légitársaságok az EU feketelistáján

Az EU az összes szudáni és fülöp-szigeteki légitársaságra is kiterjesztette "feketelistáját", a polgári repülésügyi szervezet, az ICAO által megfogalmazott súlyos biztonsági aggodalmak miatt. A jelenlegi lista szerint az Iran Air uniós berepülését is feltételekkel engedélyezik.

Támogatja az EU-lakosság az agrárpolitika uniós kezelését

A 27 tagországban megkérdezettek 90 százaléka mondta azt, hogy a mezőgazdaság és a vidék kulcsfontosságú terület az EU jövőjének szempontjából. Még a legkisebb arányban pozitívan nyilatkozó Nagy-Britanniában is a megkérdezettek 80 százaléka mondta fontosnak vagy kiemelten fontosnak az ágazatot, de sok tagállamban jóval 90 százalék fölötti az arány. Magyarországon a lakosság 92 százaléka sorolta az agráriumot a nagyon fontos (52 százalék) vagy fontos (40) kategóriába.

Bekérették Szöulban a japán nagykövetet egy területi vita miatt

Ju Mjung Hvan dél-koreai külügyminiszter amiatt hívatta be a japán nagykövetet, hogy a japán kormány jóváhagyott öt olyan általános iskolai tankönyvet, amely japán területként tünteti fel a Dokdo (japánul Takesima) nevet viselő, Liancourt-szirtekként is ismert szigetcsoportot. Az egyik tankönyv azt állítja, hogy Dél-Korea "törvénytelenül megszállva tartja" ezeket a kis szigeteket.

Növekvő munkaerőköltségek és csökkenő reáljövedelem Németországban

A reáljövedelmek csökkenése ellenére jelentősen növekedtek a foglalkoztatás költségei Németországban tavaly.
A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) keddi jelentése szerint 2009-ben munkaóránként átlagosan 30,90 euróba (8.216 forint) került egy dolgozó foglalkoztatása, ami 4,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Szomáliai kalózok indiai tengerészeket raboltak el

Több mint száz indiai tengerészt raboltak el az elmúlt napokban több vitorlással együtt szomáliai kalózok Afrika partjainál - közölte kedden az indiai haditengerészet szóvivője és egy diplomata.

Orosz lapok szerint a hatóságoknak voltak információi a metrórobbantásokról

Az orosz rendvédelmi szervek feltehetően rendelkeztek valamiféle információval a készülő moszkvai metrómerényletekről - ezt az értesülést több orosz lap is közölte kedden, teljesen eltérő forrásokra és információkra hivatkozva.