rss      tw      fb
Keres

A holland bíróság szerint az ENSZ nem büntethető a srebrenicai hibákért

Másodfokon is elutasította a holland bíróság a második világháború utáni legborzalmasabb európai mészárlásban, a boszniai Srebrenicában 1995-ben meggyilkoltak hozzátartozóinak azon keresetét, hogy állapítsák meg az ENSZ és a holland állam felelősségét az akkoriban nemzetközi védelem alatt álló városban történtekért.

A török kormánypárt benyújtotta alkotmánymódosítási tervét

Az iszlamista gyökerű Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) egyik képviselője újságírók előtt kijelentette: az alkotmánymódosítási terveik elfogadása demokratikusabbá tenné az országot, és megszilárdítaná az állampolgárok jogait.

Korrupció miatt vád alá helyezték a bolgár egészségügyi minisztert

Korrupció címén vád alá helyezték kedden Bozsidar Nanev bolgár egészségügyi minisztert, aki lemondott tisztségéről.
A balkáni országban lényegében a volt szocialista kormány minden minisztere ellen nyomozás indult már korrupció címén, sőt három volt miniszter ellen vádat is emeltek. Nanev viszont az első hivatalban lévő tárcavezető, akit a 20 évvel ezelőtti bulgáriai rendszerváltozás óta vád alá helyeztek korrupció címén.

Kína szigorít a metró biztonsági ellenőrzésén

A moszkvai metróban elkövetett öngyilkos merényleteket követően Peking megerősítette a város metróhálózatának biztonsági ellenőrzését, a világkiállításra készülő Sanghajban pedig már ezrek felügyelik a földalatti vasút rendjét.

Őrizetbe vették Polancec volt horvát kormányfőhelyettest a Podravka-ügyben

A horvát és az osztrák média februári jelentések összefüggésbe hozták a horvát kormánynak a Mollal folytatott tárgyalásait az OTP és a Podravka közötti megbeszélésekkel. A Podravka állítólag úgy vett fel az OTP-től tavaly 34 millió euró hitelt saját részvények vásárlására, hogy arra a horvát INA olajipari vállalat részvényei jelentették a fedezetet, noha a Podravkának nem voltak INA-részvényei.

Moszkvai metrórobbantások - orosz lapok a hétfői terrortámadás hatásairól

A keddi orosz lapok igen részletesen beszámoltak a moszkvai metróban előző nap elkövetett robbantásos merényletekről, és - egyetértve abban, hogy az események kihívást jelentenek a hatalom számára - főleg azt elemzik, milyen hatással lesznek a történtek az ország politikai stabilitására.

Moszkvai metrórobbantások - Német szakértők a merényletekről

A német újságok által idézett szakértők általános véleménye szerint mindenekelőtt az iszlám terrorizmus erősödéséről van szó. A Csecsenföld mellett immár a szomszédos köztársaságokra, Ingusföldre és Dagesztánra is átterjedt, Moszkvával vívott háborúban azonban nem csupán - vagy nem kizárólag - az iszlamizmusról van szó, hanem szeparatizmusról, klánharcokról, illetve közönséges bűnözésről is.

Terrortámadást hiúsítottak meg Azerbajdzsánban

Öt férfi és három nő Grúziából származó fegyvereket és robbanóanyagokat rejtett el egy iskolának és óvodának egyaránt otthont adó bakui épületben, azzal a céllal, hogy ott támadást hajtsanak végre.

Az AI bírálta Kínát a halálbüntetések gyakorlata miatt

A londoni székhelyű szervezet közölte: csak becsléseik vannak arra vonatkozóan, hány embert végezhettek ki tavaly az ázsiai országban. Az AI elképzelhetőnek tartja, hogy a tényleges szám több ezerre tehető, és Kínában több embert végezhettek ki, mint az összes többi országban együttvéve.

A thaiföldi ellenzéki tüntetők szerint nem érdemes tovább tárgyalni a kormányfővel

Abhiszit Veddzsadzsiva kormányfő vasárnap és hétfőn a tévé nyilvánossága előtt tárgyalt a "vörös ingesek" képviselőivel. Dzsatuporn Prompan, az ellenzékiek egyik vezetője kedden viszont azt közölte, hogy megítélésük szerint a felek nézeteltérései feloldhatatlanok, a tárgyalások kudarcba fulladtak, így befejezettnek tekintik a megbeszéléseket. Az ellenzék megvizsgálja, milyen új eszközökkel tudná kikényszeríteni az előre hozott választásokat.

Tálibok felgyújtottak egy iskolát Pakisztánban

A támadók kerozint locsoltak szét, majd felgyújtották a fiúiskola épületét a Szvat-völgy közelében levő Alsó-Dir körzetében.

Kiszabadítottak Pakisztánban egy elrabolt iráni diplomatát

A jelentés szerint a diplomata iráni titkos ügynökök "összetett titkosszolgálati akciójának" köszönhetően nyerte vissza szabadságát és térhetett vissza Iránba. A diplomata szabadulásáról több részletet nem közöltek.

Moszkvai metrórobbantások - gyásznap; nő az áldozatok száma; német lapvélemények

Moszkvában kedden gyásznapot tartanak a metróban elkövetett robbantásos merényletek áldozatainak tiszteletére: nagyon sok házon félárbocra engedett, fekete szalaggal átkötött zászló leng, a lapok a szokásos viccrovatok nélkül jelentek meg, és a két érintett állomásnál egyre gyűlik a sok virág és mécses.

Janukovics új választásokat kiírását helyezte kilátásba

Az ukrán elnök új parlamenti választások kiírását helyezte kilátásba, ha az alkotmánybíróság kétségbe vonja az új koalíció törvényességét - jelentette be a kijevi államfői hivatal kedden.

Washington a harcászati atomfegyverek csökkentéséről is tárgyalna Moszkvával

Ellen Tauscher fegyverzetellenőrzési és nemzetközi biztonsági ügyekkel foglalkozó amerikai külügyi államtitkár annak kapcsán beszélt erről, hogy Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök múlt pénteken telefonon megállapodott a hadászati nukleáris támadó fegyverek csökkentéséről szóló új START-szerződés utolsó részleteiről.

Peking pozitívan értékeli Washington legfrissebb "üzeneteit"

"Kína és az Egyesült Államok egyaránt befolyásos országai a világnak, s ezért a józan kétoldalú kapcsolatok nemcsak a két nép érdekét szolgálják, de hozzájárulnak az ázsiai és csendes-óceáni térség, valamint a világ békéjéhez, stabilitásához és fejlődéséhez is."

Obama konstruktív kapcsolatokat akar Kínával

Az elnök hangsúlyozta, hogy a két országnak együtt kell működnie a fontos nemzetközi kérdések, így az atomfegyverek terjedésének megakadályozása és a fenntartható globális gazdasági fejlődés támogatása terén.

Obama szerint túl lassú az előrehaladás Afganisztánban

"Túl lassú az előrehaladás" Afganisztánban a korrupció és a kábítószer-kereskedelem elleni harc terén - mondta Barack Obama amerikai elnök az NBC televíziónak, miután visszatért az ázsiai országban vasárnap tett villámlátogatásáról.

A G8 külügyminiszterei elítélik a moszkvai metrórobbantásokat

"A terroristák közös ellenségeink"; "akár a moszkvai metróban, a londoni földalattin, egy madridi vonaton vagy egy New York-i irodaházban lépnek fel, ugyanazzal az ellenséggel van dolgunk" - mondta Hillary Clinton a CTV-nek adott interjúban.