rss      tw      fb
Keres

Fehéroroszország növeli olajvásárlását Venezuelából

Fehéroroszország, amely korábban kizárólag Oroszországtól vásárolta a nyersolajat, azután nézett alternatív beszerzési forrás után, hogy megromlottak a kapcsolatai Moszkvával.

Kevesli a versenyt az EU a mobiltelefon-ágazatban

Csökkent a barangolásos mobiltelefon-hívások (roaming) díja az Európai Unióban, de az ágazatban még mindig nem elég erős a verseny ahhoz, hogy jobb választási lehetőségeket és kedvezőbb tarifákat nyújtson a fogyasztók számára - állapította meg az Európai Bizottság a barangolási szolgáltatásokról szóló időközi jelentésében, amelyet kedden tett közzé Brüsszelben.

Újabb, Oroszországnak kémkedő hírszerzőt vettek őrizetbe Cipruson

Őrizetbe vettek, majd óvadék ellenében szabadlábra helyeztek Cipruson egy férfit, gyaníthatóan a 11. tagját annak a kémcsoportnak, amely Oroszországnak dolgozott az Egyesült Államokban - közölte kedden a helyi rendőrség.

Kampányt indít az EU az utasok jogairól

Reklámkampányt indított az Európai Bizottság az Európai Unió országaiban, 23 nyelven, hogy segítse a vasúton, vagy repülőn utazók tájékozódását jogaikról.

Interneten megbeszélt kollektív öngyilkosság Japánban

A "halálpaktumok" 2005-ben ütötték fel a fejüket Japánban, abban az évben több mint harminc előre megbeszélt kollektív öngyilkossággal összesen 91 ember menekült a halálba. Az utóbbi években hasonló esetek ugyan ritkábban fordultak elő, az öngyilkosságok száma azonban továbbra is magas a kelet-ázsiai országban. 2009-ben mintegy 32 ezer ember vetett véget önkezével életének, jelentős részben munkahelyi problémák miatt.

Olajkatasztrófa - A beavatkozás több kárral járhat mint haszonnal

Egy hétfői londoni konferencián több brit tengerbiológus és környezeti szakember is úgy érvelt, hogy a Mexikói-öbölbeli olajfolt helyenkénti felgyújtása és a szennyeződés eltüntetésére használt vegyszerek több kárt okoznak az élővilágban, mint maga az olaj. A legjobb módszer talán az lett volna, ha az olaj partoktól való távoltartását leszámítva semmilyen módon nem avatkoznak be, hanem hagyják, hogy az természetes ütemben oszoljon szét. Ezt a megoldást többek közt a jelen esetben feltörő nyersolaj típusa is alátámasztja, hiszen ez az olajfajta viszonylag gyorsan bomlik fel magától - fejtették ki.

Rekordnagyságú részecskeütköztetési rátát értek el a nagy hadronütköztetőben

Mint a CERN vezető elméleti fizikusainak egyike, John Ellis az újabb rekord kapcsán rámutatott, a protonok bonyolult szerkezetek. "Kvarkokat és más elemi részecskéket tartalmaznak. Így a protonütköztetés olyan, mint amikor két szemetes kukát löknénk egymásnak, és megfigyelnénk, hogy mi kerül elő" - magyarázta Ellis.

Görög válság - Roubini: azonnali adósság-átalakítás kell - FT

A New York-i Egyetem pontos előrejelzéseiről világszerte ismert gazdaságtan-professzora - aki már 2006-ban megjövendölte az amerikai jelzálogpiacról kiinduló pénzügyi válságot is - a londoni gazdasági napilapban közölt elemzésében kifejtette: ideje felismerni, hogy Görögország nemcsak likviditási válsággal, hanem fizetésképtelenségi válsággal is küszködik.

A vártnál gyorsabban, 3,5 százalékkal bővülhet a lengyel GDP idén

A Reuters által korábban megkérdezett elemzők a GDP 3 százalékos idei növekedésére számítottak. Az azóta nyilvánosságra hozott, a vártnál jóval kedvezőbb májusi kiskereskedelmi eladásokra, illetve az ipari termelési adat után több elemző javította a lengyel gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Mottaki: Irán fűtőanyagcseréről hajlandó tárgyalni

Irán elzárkózása a nukleáris programjáról szóló tárgyalásoktól nem vonatkozik egy esetleges megállapodásra a fűtőanyagcseréről - jelentette be kedden Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter.

Szerbia kölcsönös kiadatási egyezményt kötött Horvátországgal

A megállapodás alapján a két ország hatóságai kiadják egymásnak azokat a szerb, illetve horvát állampolgárokat, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban, illetve akit jogerősen elítéltek a kiadatást kérő államban bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény, vagy vesztegetés miatt. Az egyezmény rögtön az aláírás után életbe lép.

Csökkentették a maffiaperben elítélt Dell'Utri olasz szenátor börtönbüntetését

A palermói fellebbviteli bíróság fenntartotta kedden kihirdetett ítéletében, hogy Silvio Berlusconi olasz kormányfő egyik közeli munkatársa, üzleti partnere, Marcello Dell'Utri szenátor bűnös a maffiával való együttműködés vádjában, de a 2004-ben ellene kiszabott kilenc éves börtönbüntetést hét évre csökkentette.

HRW: Kínzás révén szerzett információt használ London, Párizs, Berlin

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország olyan információk segítségével küzd a terrorizmus ellen, amelyeket különböző titkosszolgálatok kínzással kényszerítenek ki bizonyos országokban - állítja kedden Londonban kiadott jelentésében a Human Rights Watch (HRW). Az emberjogi szervezet szerint e gyakorlat az egész Európai Unió hírnevét rontja.

Moszkva magyarázatot vár az amerikai kémügyre

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden - Jeruzsálemben tartott sajtóértekezletén - kijelentette, hogy Moszkva nem kapott információkat a történtekről. Úgy fogalmazott, hogy "különös műgonddal" választották ki a pillanatot a kémügy kirobbantására.

Egy lapértesülés szerint Kim Dzsong Il legkisebb fia parlamenti képviselő lett

A dél-koreai titkosszolgálat, a NIS szerint igen kicsi annak a valószínűsége, hogy Kim Dzsong Un parlamenti képviselő lett. A NIS vezetője, Von Szi Hul a múlt héten ugyanakkor elmondta, hogy a kommunista országban Kim Dzsong Unt magasztaló énekekkel és versekkel már megkezdték a személyi kultusz kiépítését az észak-koreai vezető legkisebb fia köré.

Az orosz külügyminisztérium nem kommentálja az amerikai kémügyet

A külügyminisztérium sajtóosztálya kedden első reagálásában annyit közölt, hogy tanulmányozzák az Egyesült Államokban közzétett híreket. Hangsúlyozták, hogy a kapott információk ellentmondásosak.

Washington túlbecsüli az afgán erők képességeit - jelentés

Az Egyesült Államok eddig összesen 27 milliárd dollárt fordított az afgán fegyveres erők kiképzésére, a felét annak, amit Afganisztán helyreállítására. Az afgán hadsereg felkészítési programja azonban a kiképzők és az alkalmas afgán személyzet hiánya, valamint az erőszakhullám miatt döcögősen halad.

Mintegy 150 tálibbal végeztek egy új afganisztáni offenzívában

A Kunár tartományban vasárnap, előzetes bejelentés nélkül megkezdett hadműveletben 700 katona vesz részt. A lap szerint a térségben eddig indított egyik legjelentősebb offenzíváról, az elmúlt év egyik legintenzívebb harci eseményéről van szó.