rss      tw      fb
Keres

Kínai lap: Obama felelőtlen megjegyzést tett

Felelőtlennek és túlságosan bizalmaskodónak nevezte kedden egy kínai lap Barack Obama amerikai elnöknek azt a hét végi megjegyzését, hogy Kína "szándékos vakságot" tanúsít Észak-Koreával szemben.

Amerikai rakétacsapás Pakisztánban feltételezett lázadókra

Pilóta nélküli amerikai repülőgépről indított rakéták találtak el kedden egy épületet Pakisztán Afganisztánnal határos törzsi térségében, ahol a helyi hadsereg hadat visel a tálib felkelők ellen. Legalább hat feltételezett kormányellenes lázadó meghalt - közölték pakisztáni hírszerzési források.

Árvíz - Romániában nyolc halottja van az áradásoknak, kilencen eltűntek

A legtöbb halott a Románia észak-keleti részén fekvő Botosani megyében van, ahol hatan vesztették életüket, miután a megáradt folyók és patakok elöntötték Dorohoi város utcáit. Ezen a településen összesen öten haltak meg saját házukban, miután egy patak váratlanul elöntötte a települést. Egy személyt eltűntnek nyilvánítottak. Másik tizenhárom települést is érintenek az áradások, így Botosani megyében összesen 1700 embert kellett kiköltöztetni.

Görög válság - kedden ismét általános sztrájk

Kedden egy újabb általános sztrájk okoz jelentős fennakadásokat Görögországban: bezárnak a közhivatalok, az iskolák, a bankok, a kórházakban csak sürgősségi ellátás lesz, gyakorlatilag leáll a tömegközlekedés, törölnek 100 belföldi járatot - a nemzetközi forgalomban viszont nem lesznek fennakadások -, s várhatóan leáll majd a kompközlekedés is a szigetek felé.

Kalózok elraboltak egy mérgező vegyi anyagot szállító hajót

A 14 ezer tonnás tartályhajó etilénglikolt szállított Szaúd-Arábiából Indiába, amikor a kalózok a szomáliai partoktól mintegy 95 kilométerre a hatalmukba kerítették, majd a hajóval Szomália felé indultak.

Castróval tárgyalt a szíriai elnök

Raúl Castro kubai vezetővel tárgyalt helyi idő szerint hétfőn a latin-amerikai körúton lévő Bassár el-Aszad szíriai elnök. A tárgyalások tartalmáról nem tájékoztattak, de a kubai állami média azt jelentette, hogy Aszad a közel-keleti állam és a kommunista szigetország közötti együttműködés elősegítésére utazott Havannába.

Tíz, Oroszországnak dolgozó kémet fogtak el az Egyesült Államokban

Tíz, Oroszországnak dolgozó kémet fogtak el az Egyesült Államokban - közölte hétfőn az amerikai igazságügy-minisztérium. A washingtoni közlés szerint a hírszerzőket vasárnap tartóztatták le, feltételezhetően az orosz kormány illegális ügynökei voltak.

Összekapcsolták a Szojuz űrhajót a Nemzetközi Űrállomás új orosz moduljával

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének fedélzeti mérnöke, Fjodor Jurcsihin hétfőn sikeresen átkapcsolta a "mentőcsónakként" szolgáló Szojuz űrhajót az ISS egyik moduljáról a másikra - közölte a Moszkva melletti repülésirányító központ szóvivője.

Szudán lezárja líbiai határát

Szudán hamarosan lezárja líbiai határát, mert a térségben utazókra felkelők veszélye leselkedik - jelentette be hétfőn Ibrahim Mohamed Hamid belügyminiszter.

Kiengedték a kórházból a volt amerikai alelnököt

A 69 éves Dick Cheney régóta küzd szívproblémákkal, az elmúlt 32 évben ötször kapott szívrohamot. Először 37 évesen, legutóbb idén februárban esett át rajta.

Evangelizációval foglalkozó tanácsot hoz létre a pápa

A testület célja a katolikus egyházfő szerint az lenne, hogy a szekularizáció miatt "súlyos válságba került keresztény hitet" újból felvirágoztassa, és megfordítsa azt a folyamatot, amely az Istentől való eltávolodáshoz vezetett a fejlett katolikus országokban.

Megölték Mexikóban az egyik kormányzójelöltet

Megölték hétfőn Rodolfo Torre Cantú mexikói ellenzéki politikust, a közelgő kormányzói választások egyik esélyesét - közölte egy neve elhallgatását kérő helyi rendőrségi tisztviselő.

Szlovák kormányalakítás - Megegyezés a tárcák és a parlamenti tisztségek elosztásáról

Hivatalosan meg nem erősített, de a pártoktól kiszivárgott értesülések szerint a legfontosabb tárcák élén a következők személyek fognak állni: Mikulás Dzurinda volt kormányfő lesz az új külügyminiszter, Ivan Miklos, az SDKU alelnöke a pénzügyminiszter, s Lucia Zitnanská az igazságügyi miniszter. Az oktatási tárcát Eugen Jurzyca fogja vezetni.

WSJ: afgán vezetők több milliárd dollár segélyt sikkasztottak el

A The Wall Street Journal amerikai nyomozókra hivatkozva arról írt: feltételezhetően Mohammed Fahim alelnök és Hamid Karzai elnök egyik fivére, Mahmúd is azok között van, akik dollármilliókat tettek el saját célra. Fahim visszautasította a lap állításait, Mahmúd Karzai - aki egyébként amerikai állampolgár - azt mondta, pénzátutalásait legitim módon, üzletemberként hajtotta végre.

Milliárdokat ér a bálnafigyelésre épülő ökoturizmus

A legújabb eredmények ismét feleleveníthetik azt a régóta tartó vitát, hogy vajon a tengeri emlősök élve vagy halva érnek-e többet. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) múlt heti agadiri ülésén ötéves stratégiai tervet fogadott el, amelynek célja a bálnalesek gazdasági előnyeinek és ökológiai kockázatainak feltérképezése.

Bulgáriában közel negyedével emelkedik a földgáz ára

A döntés ellen élesen tiltakoztak a szakszervezetek. Szerintük ugyanis az áremelkedések komoly terhet jelentenek a lakosságnak, miközben a gazdasági válság miatt meggyengült cégek sora zárhat be, növelve a munkanélküliséget.

Lemondott a pedofíliát vizsgáló egyházi bizottság Belgiumban

A nyolc éve működő testület azért lépett vissza megbízatásától, mert a rendőrség a múlt héten példátlanul szigorú razzia keretében házkutatást tartott a belga katolikus egyház székhelyén, a mechelen-brüsszeli főegyházmegye központjában, hogy bizonyítékokat szerezzen egyes papok elleni vádak alátámasztására. A rajtaütés során egy kriptát is megnyitottak, emellett több magas rangú egyházi embert órákon át szobafogságban tartottak.

Afrika legnagyobb szélparkját adták át Marokkóban

A szélpark 250 millió euróból (71,44 milliárd forintból) épült meg. Ebből 80 millió eurót az Európai Fejlesztési Bank állt, egy német, valamint egy spanyol pénzintézet 50-50 millióval vette ki részét, míg a marokkói vízügyi hivatal 20 millióval járult hozzá a kiadásokhoz.