rss      tw      fb
Keres

A szerb kormány lemondott a béremelésről az IMF hitelrészletért

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa hétfői ülésén várhatóan jóváhagyja a Szerbiának tavaly odaítélt csaknem 3 milliárd eurós készenléti hitel újabb, immár negyedik részletének lehívását - jelentette a hétfői szerb sajtó. Az újabb hitelrészlet fejében a szerb kormány kénytelen volt lemondani a közalkalmazotti béremeléséről.

Létezhetett valamikor élet a Marson

A Marson valamikor biztosítottak lehettek az élethez szükséges feltételek, így jelen volt a víz is - jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA).

A román lej 16 havi mélypontra gyengült az euróval szemben

Szakértők szerint a gyengülés oka, hogy a kormány 19 százalékról 24 százalékra emelné az áfát, ami alááshatja a belpolitikai stabilitást, és visszafoghatja a gazdaságot.

Háromnapos sztrájkot tartanak a madridi metró dolgozói

Háromnapos sztrájkot kezdtek hétfőn a madridi metró dolgozói, ezzel is tiltakozva a kormány megszigorító intézkedései ellen, amelyek egyebek mellett a bérek csökkentését is előirányozza a közszférában.

Először avatott mecsetet francia miniszterelnök

Francois Fillon kormányfő avatta fel hétfőn Franciaország legújabb mecsetét a Párizs közeli Argenteuil-ben. Ez az első alkalom, hogy egy francia miniszterelnök részt vett egy iszlám imahely megnyitásán.

Megnyílt az új dubaji reptér - a legnagyobb lehet a világon

Dubaj a világgazdasági válság idején sem tágít "magasabbra-gyorsabban-messzebbre" stratégiájától: a súlyosan eladósodott emirátusban megnyílt és megkezdte a menetrendszerű járatok kiszolgálását az új Al Maktum repülőtér.

Romániában az áfa emelése elegendő lesz a költségvetési hiánycél teljesítéséhez

Ha a román kormány által elhatározott áfaemelés valóban hatályba lép július elsejétől, az év végéig 3,5-4 milliárd lej (csaknem egymilliárd euró) pluszbevételt fog jelenteni a költségvetés számára, ez esetben tartható lesz a 6,8 százalékos hiánycél, vagyis egyelőre nincs szükség a társadalombiztosítási hozzájárulás emelésére és a nyugdíjak megadóztatására - vélekedett több nyilatkozatában is Sebastian Vladescu pénzügyminiszter.

Németországnak lojális, de kritikus elnökre van szüksége - INTERJÚ

A szerdai államfőválasztással kapcsolatban Nolte - aki a berlini Evangélikus Akadémia elnöke is - emlékeztetett arra, hogy Horst Köhler államfő május végi, váratlan és példa nélkül álló lemondása valóságos földcsuszamlást okozott a német belpolitikában. Mindez olyan időben történt, amikor az ország súlyos gazdasági, illetve pénzügyi gondokkal küszködik, a konzervatív-liberális kormánykoalíció iránti bizalom erősen megrendült. Ebből a szempontból az elnökválasztás egy fajta megkönnyebbülést hozhat - vélekedik a szakértő, aki nem ért egyet azokkal a feltételezésekkel, amelyek szerint a kormánypártok által jelölt Christian Wulff esetleges választási veresége akár a koalíció bukását is eredményezheti.

Nem szökhet az égbe a barangolásos adatátvitel számlája

Az Európai Unió barangolási (roaming) szabályozásának köszönhetően az adatátviteli barangolás díjkorlátja automatikusan 50 euró lesz - áfa nélkül -, hacsak azt maga a felhasználó nem állította át ennél kisebb vagy nagyobb összegre.

Petr Necas, az új cseh miniszterelnök - PORTRÉ

Bár a Polgári Demokratikus Párt (ODS) nem nyerte meg a május végi csehországi képviselőházi választásokat, sőt 2006-hoz viszonyítva 15 százalékkal kevesebb szavazatot kapott, választási listavezetője számára a voksolás óta eltelt egy hónap eddigi politikai karriere csúcsát jelenti: Petr Necast előbb az ODS elnökévé választották, majd Václav Klaus államfő miniszterelnökké nevezte ki.

A Sarkozy elnök által nem kedvelt francia trió veheti meg a Le Monde-ot

A három francia üzletemberből összeállt trió egyedül maradt versenyben a Le Monde megvásárlásáért, miután egy másik alkalmi csoportosulás két tagja, a Le Nouvel Observateur című hetilap tulajdonosa, Claude Perdriel és az Orange-France Télécom telekommunikációs cég visszavonja ajánlatát - jelentette be hétfőn ez utóbbi pályázó.

Nőtt a vállalati hitelkihelyezés az euróövezetben

Az EKB adatai szerint a vállalati hitelek 0,2 százalékkal 18 milliárd euróra emelkedtek májusban áprilishoz képest, de 2,1 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

Orosz befektető érdeklődik a német Infineon chipgyártó iránt

Az orosz Sistema technológiai konszern erős politikai támogatással befektetőként érdeklődik a német Infineon félvezető áramkör gyártó konszern iránt - írja a Financial Times Deutschland (FTD) gazdasági napilap.

G20-csúcs - Concorde: Gyengülő gazdaságpolitikai koordináció

A hétvégi G20 csúcstalálkozó ráirányította a figyelmet arra, hogy a nagy gazdaságok különböző stratégiákkal igyekeznek megoldásokat találni a problémáikra. A véleménykülönbségek és az autonóm stratégiák konfliktusos eszkalációja ugyanakkor nem tűnik valószínű forgatókönyvnek a Concorde Értékpapír Zrt. hétfőn közzétett értékelése szerint.

Átfogó rendőrségi akció Olaszországban a kínai alvilág ellen

"A pénzügyőrség több mint ezer munkatársa hétfő hajnal óta Olaszország nyolc régiójának számos pontján házkutatást tart, lefoglal ingatlanokat, luxusautókat, cégeket és készpénzt. Több mint száz céget érint a hatalmas akció, amelynek célkeresztjében a pénzmosás áll, és a bűncselekmények Firenze és Prato tartományokra koncentrálódtak. Az érintett cégek Kínába utaltak több százmillió eurót, amely különböző bűncselekményekből származik" - olvasható a pénzügyőrség közleményében.

A cseh államfő miniszterelnökké nevezte ki Petr Necast

A cseh köztársasági elnök hétfőn kormányfővé nevezte ki Petr Necast, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökét. Necas a kinevezést elfogadta, s letette a hivatali esküt.

Törökország lezárta légterét Izrael előtt

Ankara a Gázai övezet zárlatát megtörni akaró segélyflottilla elleni május 31-i izraeli haditengerészeti akció után tiltotta meg az izraeli repülőgépeknek, hogy használják a török légteret - mondta Erdogan vasárnap újságíróknak, de a tilalmat nem határozta meg pontosan.

Megszorítási tervek a romániai önkormányzatoknál

A jövedelemadóból származó bevételek 22 százalékát vonná el a helyi intézményektől a román pénzügyminisztérium és 40 százalékos elbocsátásra köteleznék az önkormányzatokat - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

Chávez és Aszad: Izrael és az Egyesült Államok közös ellenségeink

Chávez a szíriai államfő látogatása alatt végig nagyon kemény szavakkal illette Izraelt, "népirtó" államnak nevezte azt. Izrael szövetségesét, az Egyesült Államokat pedig "jenki birodalomnak" hívta.

Phenjan: növelni kell az atomkapacitást az "ellenséges" amerikai politika miatt

A phenjani külügyminisztérium hétfői közleménye szerint - amelyet a KCNA hivatalos hírügynökség ismertetett -, "a folytatódó amerikai ellenséges politika és a katonai fenyegetés miatt nagyobb szükség van a +nukleáris elrettentés+ új, fejlettebb módon való növelésére".

Kirgizisztán - Több mint 90 százaléknyian fogadták el az alkotmányt

Az alaptörvény ellen szavazók aránya 8 százalék volt. Ez az eredmény a szavazóhelyiségek 96,5 százalékából származó részadatok összesítése alapján készült. A szavazói részvételi arány 65 százalékos volt. Ellenzéki vezetők kételkedtek hétfőn az eredmény hitelességében, szerintük lehetetlen, hogy ilyen magas legyen az alkotmányt megszavazók aránya.

G20-csúcs - Elégedetlen az ifo elnöke a pénzügyi reformmal

"Azt reméltük, hogy létrejön a bankok szabályozása, amely nagyobb saját tőkét követel meg tőlük, hogy krízishelyzetekben nagyobb mozgásterük lehessen és ne kelljen azonnal közpénzekhez nyúlni" - mondta Hans-Werner Sinn a Deutschlandfunk rádió csatornának hétfőn reggel adott interjúban. "Erre azonban nem került sor. Most mindenki a novemberi szöuli csúcsra vár."