rss      tw      fb
Keres

Ellenzéki tüntetések Moszkvában és Szentpéterváron

A rendőrség a fővárosban 68, Szentpéterváron pedig 50 embert vett őrizetbe, köztük - Moszkvában - Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettest, jelenleg a liberális ellenzék egyik vezéralakját. Úgy tudni, január 2-ig rendőri felügyelet alatt tartják.

Elsüllyedt egy észak-koreai teherhajó a Sárga-tengeren, halottak

Két matróz meghalt, 15 eltűnt, hármat sikerült kimenteni, amikor pénteken Kína partjaitól mintegy 200 kilométerre a Sárga-tengeren elsüllyedt egy észak-koreai felségjelű teherhajó - jelentette a Hszinhua hírügynökség.

Putyin utasítására áram nélkül töltheti a szilveszteri éjszakát három orosz vezető

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök felszólította az ország három magas beosztású vezetőjét, hogy a szilvesztert töltsék a moszkvai körzet áramszünet sújtotta részében, mert nem teljesítették ígéretüket, azt, hogy időben megjavítják a hóviharokban leszakadt vezetékeket.

Chmel: Malina Hedvig esetét befolyásolta nemzetisége

A szlovák kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettese szerint Malina Hedvig, a négy éve Nyitrán megvert magyar diáklány esetének nem olyan a visszhangja a szlovákiai társadalomban, mint amilyennek lennie kellene.

2011 - Évkezdet Kínában

Hu Csin-tao Hongkong, Makaó és Tajvan kapcsán is megerősítette a központi kormány "egy ország, két társadalmi rendszer" elvét, s Tajvannal kapcsolatban a két part közti kapcsolatok további bővítésének szándéka mellett a régóta emlegetett "békés újraegyesítést" is szóba hozta.

Bezáratják az EBESZ minszki irodáját

Bezáratják Fehéroroszországban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) irodáját. Litvánia, amely az EBESZ soros elnöki tisztét látja el 2011-ben, mélységes sajnálatát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban.

Richardson nem kegyelmez meg Billynek, a Kölyöknek

A nagyközönség véleményével szembe szegülve Új-Mexikó péntek éjfélig hivatalban lévő kormányzója, Bill Richardson úgy döntött, mégsem ad kegyelmet az 1881-ben meghalt William Bonneynak, közismert nevén Billy, a Kölyöknek - jelentette be pénteken az ABC televízióban.

Lula nem adja ki Olaszországnak Battistit

A hivatali idejének utolsó napját töltő Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök pénteken úgy döntött, nem adja ki Rómának az 1993-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Césare Battistit, aki egy olasz szélsőbaloldali fegyveres szervezet tagjaként harminc évvel ezelőtt négy gyilkosságot követett el - derült ki Celso Amorim brazil külügyminiszter közleményéből.

Árupiac - Az ipari fémek jelentősen drágultak idén

A drágulás azonban általában sokkal kisebb volt, mint tavaly. Az árak emelkedése az ázsiai, főleg kínai föllendülést követte, de az elmaradás a tavalyi ütemtől tükrözte a fejlett országok vártnál lassúbb, bizonytalan gazdasági javulását is.

Újabb amerikai rakétacsapás Pakisztán nyugati határvidékére

Pakisztáni hírszerzői források szerint négy rakéta csapódott be egy az afganisztáni határ közelében haladó konvojba Gulám Han városnál. Nyolc iszlamista harcos életét vesztette.

Forródrótokkal veszik fel a küzdelmet az álhírekkel Kínában

Félrevezető, hamis hírek bejelentését szolgáló lakossági forródrótokat létesített a kínai médiafelügyelet - derül ki a Hszinhua hírügynökség pénteki jelentéséből.

IFJ: Súlyos veszteségek érték az újságíróvilágot az idén

Az újságírók és a médiában dolgozók továbbra is fontos célpontot jelentenek a politikai szélsőségesek, bűnözők és terroristák szemében - intett pénteken Brüsszelben kiadott közleményében a Nemzetközi Újságíró-szövetség (IFJ), amely szerint tavaly 94 újságíró esett erőszak áldozatául.

A nyugat-európai értéktőzsdék lanyha évet zártak

Az év nyertesei az autóipari részvények voltak, átlagosan 45 százalékos drágulással. A második helyen a nyersanyagipari részvények végeztek, 26 százalékos áremelkedéssel. Az év vesztesei a bankrészvények, átlagosan 11 százalékkal alacsonyabban, mint a tavalyi év végén.

Az euróövezet tagjává válik Észtország szombattól

Szombattól az euróövezet tizenhetedik tagjává válik Észtország, ezzel az Európai Unió közös pénzét használó térség lakóinak száma 330 millió fölé emelkedik - emlékeztetett pénteken Brüsszelben kiadott közleményében az Európai Bizottság.

Rekordév az arany, az ezüst, a kőolaj piacán

Rekordmértékben növekedett az idén az arany, az ezüst és a kőolaj ára: nemcsak azért, mert a befektetők keresik a bombabiztosnak tartott lehetőségeket az ingatag részvények helyett, hanem azért is, mert az ipari termelés élénkülésével növekszik a kereslet a nemesfémek és a fontos nyersanyagok iránt.

WikiLeaks - Komoly súrlódások Egyiptom és az Egyesült Államok között a katonai együttműködése terén

Az egyiptomi hadsereg, amely az izraeli után a második legnagyobb amerikai támogatást kapja, az Egyesült Államok diplomatái szerint hanyatlóban van, és kudarcot vallott a modernizálás és az új kihívásokhoz való alkalmazkodás terén - derül ki a WikiLeaks által minap elérhetővé tett titkos sürgönyből.

Koreai konfliktus - Páncélos hadgyakorlaton vett részt Kim Dzsong Il

A phenjani közlés nem tért ki arra, hol és mikor tartották a páncélos manővereket, amelyeken részt vett a sajtójelentések szerint súlyosan beteg Kim Dzsong Il. Az északi vezetőtől viszont azt a kijelentését idézték, hogy "az egység katonái politikai, ideológiai és műszaki tekintetben is készek biztosítani a szocialista haza védelmét. Ez a hadosztály, amely kulcsszerepet játszott a Koreai Népe Demokratikus Köztársaság páncélos erőinek megszilárdításában, minden - mindenekelőtt az ideológiai és harci - mutató tekintetében élenjáró" - mondta Kim, aki "a harci körülményekhez közeli, forradalmi kiképzés" fontosságára hívta fel a figyelmet.

A kínai exportőrök külföldön tarthatják bevételeiket

A lépés egyrészt azért jó a gazdaságnak, mert csökkenti a kínai vezetésre nehezedő nyomást, hogy értékelje fel a nemzeti valutát, másrészt segíti a kínai vállalatok külföldi terjeszkedését.

Az iszlámot bíráló könyvet ír a szélsőjobboldali holland Wilders

A De Telegraaf című vezető holland lapban pénteken megjelent interjúban a populista Wilders jelezte, hogy könyvét a jövő év első felében szándékozik kiadatni, és elsősorban az amerikai piacra szánja. A könyv - mint mondta - egyebek között arról szól, hogy lehet nemzetközi szinten jobban fellépni az iszlamizálódás ellen.

A védők fellebbeztek a Hodorkovszkij-perben született súlyos ítélet ellen

A védők pénteken fellebbeztek a Hodorkovszkij-perben előző nap született súlyos ítélet ellen, amely szerint Mihail Hodorkovszkijra, a Yukos (Jukosz) olajtársaság volt főrészvényesére és üzlettársára, Platon Lebegyevre 13 és fél év börtönbüntetést szabtak ki.

Növelik a figyelmeztető feliratok méretét a kanadai cigarettásdobozokon

A szabályozás szerint a felületek háromnegyedét kell a dohányzás ártalmaira figyelmeztető feliratoknak borítaniuk - közölte csütörtökön Leona Aglukkaq egészségügyi miniszter. A feliratok a dohányzás miatt kialakuló betegségekre és a rák veszélyeire hívják fel a figyelmet, de helyet kap annak a segélyvonalnak a telefonszáma is, amely a leszokásban segíti a dohányzókat.

Növelni akarja a szervet felajánlók számát a brit kormány

A jogosítványért vagy annak érvényesítéséért jelentkező briteknek jövő év júliusától kötelezően nyilatkozniuk kell arról, hogy akarnak-e szervdonorok lenni vagy sem.