rss      tw      fb
Keres

Az orosz Sberbank banki vagyonrészt vásárolna Kelet-Európában

A Sberbank azt tervezi, hogy banki vagyonrészt vásárol Kelet-Európában jövőre - közölte a legnagyobb orosz pénzintézet vezetője szerdán. German Gref részleteket nem közölt.

A Hamász fékezni akarja a fegyveres csoportok aktivitását

A Gázai övezetet irányító Hamász mozgalom összehívta a térségben működő palesztin szervezetek képviselőit, hogy rávegye őket: ne élezzék a feszültséget Izraellel, mert ezzel ürügyet adhatnak az agresszióra - közölték szerdán egybehangzóan palesztin források.

Eltörölte a szerb kormány a Gazprom olajbehozatali monopoljogát

A szerb kormány 2011 elején eltörli az orosz tulajdonú Gazprom olajbehozatali jogát, és engedélyezi az üzemanyagok szabad árazását - nyilatkozta Petar Skundric szerb energiaügyi miniszter szerdán.

Alig lassítja a svájci gazdaságot az erős frank

A svájci frank erősödésének dacára alig lassul 2011 első félévében a svájci gazdaság növekedése az alpesi ország vezető konjunktúrakutató intézetének szerdán megjelent felmérése szerint.

Készül a privatizációra a szófiai értéktőzsde

A jövő év január 6-án megkezdődik a szófiai értéktőzsde részvényeinek forgalmazása a tőzsdén kívüli OTC-piacon, ami gyakorlatilag stratégiai befektetők számára készíti elő az utat - írta a bolgár Dnevnyik napilap. A 6,58 millió részvényt névértéken, darabonként egy leváért - hozzávetőleg fél eurós áron - kínálják a befektetőknek.

Nőtt a német infláció decemberben

A német infláció 1,7 százalékra nőtt decemberben éves szinten a novemberi 1,5 százalékról, ez a legmagasabb 2008 októbere óta - közölte előrejelzését a német szövetségi statisztikai hivatal szerdán.

Ukrajna idei GDP-je több mint 4 százalékkal nő

Ukrajna hazai összterméke (GDP) idén több mint négy százalékkal nő, miután tavalyi 15 százalékkal csökkent - közölte ukrán kormányfő szerdán.

Szerbia GDP-je 1,5 százalékkal nő idén

Szerbia hazai összterméke (GDP) 1,5 százalékkal nő idén, ami megfelel a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) létrejött 3,9 milliárd dolláros készenléti hitelmegállapodásban rögzített előrejelzésnek - közölte a szerb statisztikai hivatal szerdán.

Emelkedik az autópályadíj, drágul a gáz és az áram Olaszországban

Az Il Sole 24 Ore szerdai beszámolója szerint szombattól átlagosan 6 százalékkal kell többet fizetni az olasz autópályák használatáért, de az egyes szakaszokon nagy eltérések lesznek. Például az Ausztriával szomszédos Veneto régióban 11 százalékkal emelkedik a díj, a Torino-Milánó autópályán 20 százalékkal.

Saját bankot alapít a Vatikán

Saját központi bankot alapít a Vatikán, hogy áttekinthetőbbé és ellenőrizhetőbbé váljanak a Szentszék pénzügyei - számolt be szerdai számában a La Stampa című lap. A bankalapítással egyebek mellett az is a szándéka a Szentszéknek, hogy az utóbbi időben a lapok címoldalán egyre többet szereplő vatikáni pénzintézet, az IOR tevékenységét átalakítsák, és egyszersmind a vatikáni bank működését a nemzetközi normákhoz igazítsák.

Nagyszabású kikötőfejlesztési együttműködés az Adria északi részén

Észak-adriai kikötőinek fejlesztésével és kapacitásnövelésével egyenesen Rotterdamnak akar konkurenciát támasztani Olaszország, közös állami és magánbefektetői beruházás keretében. Trieszt és Monfalcone kikötőinek logisztikai összekapcsolásába és együttműködésébe a szlovéniai Kopert is bevonnák.

Jönnek az első univerzális mobiltelefon-töltők az EU-ban

Már a jövő év első hónapjaiban megjelennek az első univerzális mobiltelefon-töltők az Európai Unióban - jelentette be az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben.

Tízezrek nem jutnak tiszta vízhez Észak-Írországban

Mintegy 40 ezer ember otthonában napok óta szünetel a vízellátás Észak-Írországban, többek között Belfastban is, mert a hideg időjárást követő hirtelen olvadás következtében megrepedt számos vízvezeték.

Erővel is visszatartaná a távozni kívánó orvosokat a cseh kormányzat

Válsághelyzet kihirdetésével tartaná vissza az alacsony bérek miatt távozni kívánó cseh orvosokat a prágai kormányzat. Leos Heger egészségügyi miniszter közölte: amennyiben valamelyik régióban nagyszámú orvos hagyja el a kórházakat, és veszélybe kerül a lakosság egészségügyi ellátása, megpróbálja meggyőzni a régió elöljáróját, hogy emiatt válsághelyzetet hirdessen ki.

Felpörgött a vietnami gazdaság

A vártnál nagyobb ütemben nőtt a vietnami gazdaság az idén, a kormány szerdán közzétett adata szerint 6,8 százalékkal, miközben korábban 6,5 százalékos GDP-bővülést prognosztizáltak.

Legalább 5,2-5,7 százalékkal nőhet a lengyel minimálbér

Az elkövetkező három évben legalább 5,2-5,7 százalékkal nőhet a minimálbér Lengyelországban - derül ki a lengyel munkaügyi minisztérium szerdán nyilvánosságra hozott számításaiból.

A GDP 4,1-4,2 százaléka lesz idén az orosz államháztartási hiány

A deficitre vonatkozó kormányzati becslés november óta folyamatosan csökken: először 4,6 százalékról 4,3-re, majd most 4,1-41,2 százalékra. A deficitre vonatkozó eredeti várakozás 5,3 százalék volt, ezt a minisztérium még februárban adta ki.

Németországban lezuhant egy helikopter

Három ember megsérült, amikor lezuhant egy helikopter, amellyel egy bevásárlóközpont tetejéről akarták a havat lefúvatni Németország középső részén - közölték szerdán a hatóságok.

Nőtt a pénzkínálat az euróövezetben

Az elmúlt évben tapasztalt legnagyobb mértékben bővült a tágan értelmezett pénzmennyiség (M3) az euróövezetben Novemberben, derül ki az Európai Központi Bank (ECB) szerdán nyilvánosságra hozott adataiból.

A román állami alkalmazottak létszáma november végére 1,274 millióra csökkent

A román állami szektorban dolgozók száma ez év november végére 1,274 millióra csökkent, vagyis sikerült az alkalmazottak számát a Nemzetközi Valutalappal (IMF) kötött megegyezés szerinti szint alá mérsékelni - jelentette be Emil Boc miniszterelnök Bukarestben.

Tőzsde - Felfelé indult Nyugat-Európa

A mutatók emelkedése nem lendületes, az indexek csupán araszolnak, fundamentális okai pedig nemigen vannak az erősödésnek - vélik elemzők. "A piac egyszerűen nem vesz tudomást a rossz hírekről" - mondta Mike Lenhoff, a londoni Brewin Dolphin Securities vezető elemzője.

Több mint ezer ember hagyta el otthonát Ausztráliában az áradások miatt

Ausztrália északkeleti részét az utóbbi évtizedek legsúlyosabb árvize sújtja, amelynek következtében több mint ezer embert kellett már kitelepíteni az elöntött településekről. Az országos meteorológiai szolgálat szerdán figyelmeztetett: a következő órákban a helyzet tovább romolhat.