rss      tw      fb
Keres

Elemzés: Világgazdaság, avagy az ítéletnapi forgatókönyv

A gazdaságelemzők szeretnek ítéletnapi forgatókönyveket írni. Néhány példa a nagy elemző központok és gondolkodók idei terméséből, nevek említése nélkül, nehogy bárki megsértődjék:

Vegyesen kezdhetnek a nyugat-európai részvénypiacok

Londoni értékforgalmazók szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 harminc pont körüli visszaeséssel, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 egy pont körüli erősödéssel nyithat szerdán.

Kína csökkenti a ritkaföldfémek kivitelét

Kína jövőre külföldi cégeknek nem ad ki külön újabb engedélyeket ritkaföldfémek kivitelére, így összességében az eddig ismertnél jobban csökkenhet e nyersanyagok exportja jövőre az első félévben.

Elsüllyedt egy vietnami hajó a Dél-kínai-tengeren

A rendkívül heves szél miatt elsüllyedt egy vietnami teherszállító hajó a Dél-kínai-tengeren, 11 matróz eltűnt - közölte a vietnami tengeri mentőszolgálat egy tisztviselője.

Kubában hatálytalanították az utolsó halálos ítéletet

Kubában hatálytalanították az utolsó halálos ítéletet, és 30 éves szabadságvesztére változtatták azt - közölte kedden egy kubai jogvédő aktivista.

Lapszemle: Ázsia az autóipar új Mekkája

A feltörekvő országok autópiaca idén bőven meghaladja majd a fejlett országokét - írta a Napi Gazdaság az IHS Global Insight piackutató cég becslése alapján.

Lezuhant egy orosz katonai szállítógép, halottak

Lezuhant egy orosz katonai szállítógép kedden Tula és Orjol térségben, a gép 11 főnyi legénysége életét vesztette a szerencsétlenségben - jelentette a moszkvai védelmi minisztérium.

Elefántcsontpart: Gbagbo diplomáciai kapcsolatok megszakítására készül

Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnök kormánya kedden kilátásba helyezte, hogy megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat azokkal az országokkal, amelyek a magát ugyancsak államfőnek tartó Alassane Ouattara által kinevezett nagyköveteket ismerik el.

Moszkva és Madrid kölcsönösen diplomatákat utasított ki

Moszkva kiutasította az országból a spanyol nagykövetség két munkatársát, miután Madrid ugyanezt tette két orosz diplomatával, akiket kémkedéssel gyanúsított meg - derült ki kedden a spanyol külügyminisztérium közleményéből.

Idén 700 külföldi katona esett el Afganisztánban

Az idei a legveszteségesebb év az afganisztáni háborúban szolgálatot teljesítő külföldi csapatok számára: az AP amerikai hírügynökség által kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint 2010-ben a nemzetközi erők 700 katonája vesztette életét a közép-ázsiai országban.

Közel húszezren menekültek már el Elefántcsontpartról

Közel húszezren menekültek már el Elefántcsontpartról, ahol az elnökválasztás után patthelyzet alakult ki a két jelölt között, és sokan félnek, hogy kiújul a polgárháború.

H1N1 vírustól halt meg egy horvát férfi

H1N1 vírus okozta fertőzéstől meghalt egy horvát férfi - jelentette be kedden Darko Milinovic horvát egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy jelenleg mintegy száz a fertőzöttek száma Horvátországban.

Oroszországba 40 milliárd dollárnyi működő tőke érkezett az idén

Vlagyimir Putyin a külföldi befektetésekkel foglalkozó kormánybizottság ülésén reményét fejezte ki, hogy "hamarosan tovább bővülnek a közvetlen külföldi befektetések Oroszországban". Ennek céljából könnyíteni akarnak az orosz stratégiai szektorokban történő külföldi befektetésekre vonatkozó törvényi előírásokon - tette hozzá.

A nyugat-európai értéktőzsdék egy helyben topogtak

A kínai központi bank szombati kamatemelése még kedden is fékezte a vásárlókedvet a részvénypiacokon, azonban a fejlett technológiai részvényeknek és az olajipari papíroknak egy időre sikerült följebb húzniuk a fő mutatókat. A nap végére az amerikai lakásárak csökkenéséről és az ottani fogyasztói bizalom visszaeséséről megjelent adatok elrontották a hangulatot.

Izraeli katonák agyonlőttek egy palesztint a Gázai övezetben

Izraeli katonák agyonlőttek kedd délután egy palesztint, két másikat pedig megsebesítettek a Gázai övezet déli részén, az izraeli határ közelében - közölték kórházi források.

Lukasenka átalakította a fehérorosz kormányt

A december 19-én újraválasztott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden átalakította a kormányt, és Mihail Mjasznyikovics akadémikust nevezte ki miniszterelnökké.