rss      tw      fb
Keres

Újabb feszültségek jelei Peking és Tokió között

Súlyos kifogását fejezte ki az új japán tankönyvek ellen a kínai külügyi szóvivő csütörtökön, amiért azokban Japán területének részeként tüntetik fel a Tiaojü-szigeteket (Diaoyu). Egyúttal cáfolta, hogy egy kínai helikopter túl közel repült volna a japán védelmi erők egyik rombolójához a Kelet-kínai-tengeren.

Líbia - A NATO főtitkára elveti a líbiai lázadók felfegyverzését

Az észak-atlanti szövetség nem támogatja azokat az amerikai és brit felvetéseket, amelyek szerint az ENSZ líbiai műveletekre adott felhatalmazása lehetővé teszi a Moammer Kadhafi csapatai ellen harcoló lázadók felfegyverzését - jelentette ki a NATO főtitkára.

Április közepén ítéletet hirdet a Nemzetközi Törvényszék a Gotovina-ügyben

Április 15-én hirdet ítéletet a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék Ante Gotovina horvát tábornok és két társa ügyében - jelentette be a hágai székhelyű ENSZ-testület csütörtökön.

Folytatódó indulatos vita a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításáról Pozsonyban

A Híd magyar-szlovák párt által kidolgozott javaslat egyebek között szorgalmazza, hogy a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt az eddigi 20 százalékról 15 százalékra csökkentsék, azaz a településeken a kisebbségi lakosság arányának elég csak a 15 százalékot elérnie ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésekben használhassák az adott kisebbség nyelvét.

Adócsaláson kapták a Google társvállalatait Kínában

A Google érdekeltségébe tartozó három vállalat ügyében folytattak le eljárást adócsalás miatt Kínában, és most a Google maga van soron - jelentette csütörtökön a Csingcsi Zsipao (Jingji Ribao) gazdasági napilap adóhivatali forrásokra hivatkozva.

Líbia - Hague: Musza Kusza nem kapott igazságszolgáltatási mentességet

Szavait később megerősítette David Cameron brit kormányfő is, a skót vádhatóság pedig közölte, hogy ki akarja hallgatni a líbiai politikust a csaknem negyedszázaddal ezelőtti lockerbie-i repülőgép-robbantás ügyében.

A román jegybank 6,25 százalékon tartotta az irányadó kamatot

Az elemzők ezúttal sem vártak kamatváltoztatást, mivel a jegybank a júliusi áfaemelés nyomán a növekvő infláció és a továbbra is gyenge gazdaság között igyekszik egyensúlyt teremteni.

Medvegyev a beruházási klímáról - orosz sajtó

Dmitrij Medvegyev orosz államfő gyakorlatilag az államkapitalizmus likvidálását követelte az oroszországi beruházási klíma javítását célzó átfogó programjával, amelyet szerdán mutatott be Magnyitogorszkban, a modernizációs bizottság ülésén - vélekedtek az orosz lapok csütörtökön.

Merénylet egy pakisztáni iszlamista vezető ellen, halottak

Út szélén elhelyezett pokolgép robbant fel az egyik tekintélyes iszlamista vezetőt szállító konvoj mellett csütörtökön Pakisztán északnyugati részén. A támadásban legkevesebb kilenc ember vesztette életét, húszan pedig megsebesültek - közölte a rendőrség.

A francia költségvetési deficit 7 százalékra csökkent tavaly

A korábbi előrejelzésekben szereplő 8,5 százalék és az előző évi 7,5 százalék helyett csupán a hazai össztermék (GDP) 7 százalékára rúgott tavaly a francia költségvetés deficitje - jelentette be csütörtökön Párizsban Francois Baroin költségvetési miniszter.

Menekültügyi vitafórum: több szolidaritásra van szükség az uniós országoktól

Több uniós támogatásra és a tagállamok részéről nagyobb szolidaritásra van szükség az Észak-Afrikából Dél-Európába irányuló menekültáramlat kezeléséhez - hangoztatta egy máltai európai parlamenti (EP-) képviselővel egybehangzóan az Európai Bizottság illetékes főtisztviselője csütörtökön Brüsszelben, egy szakmai konferencián.

Líbia - A felkelők egyelőre nem hátrálnak tovább Bregától

Egyelőre nem hátrálnak Bregától a líbiai felkelők; csütörtök reggel a várostól keletre összecsapások voltak a felkelők és a kormányerők között, amelyek előző nap visszafoglalták tőlük a kelet-líbiai települést - jelentették a helyszínről szemtanúk és fegyveresek.

Líbia - Negyven civil halt meg Tripoliban a nyugati légicsapásokban - vatikáni tisztségviselő

Legalább negyven civil meghalt a nyugati erők légicsapásaiban a líbiai fővárosban, Tripoliban - közölte csütörtökön a Vatikán egy magas rangú tisztségviselője szemtanúkat idézve egy katolikus hírügynökséggel. A NATO kivizsgálja, hogy az észak-atlanti szövetséget felelősség terheli-e a civilek haláláért.

Katonák és rendőrök feloszlattak egy nagy tüntetést Kínában

Katonák és rohamrendőrök feloszlattak egy öt napig tartó, több mint kétezres tüntetést Kína délnyugati részén - közölte csütörtökön a kínai média. Az emberek a földjük és házuk kisajátításáért kapott kártérítés összege miatt tiltakoztak.

Új vállalati stratégiát vezet be az új OMV-vezérigazgató

Új vállalati stratégiát vezet be Gerhard Roiss, a március utolsó napján nyugdíjba vonuló Wolfgang Ruttenstorfer vezérigazgató utódja az OMV-nél - közölte csütörtökön az osztrák olajipari konszern.

A kínai hadsereg fehér könyve: aggasztó az Egyesült Államok terjeszkedése

Kínának Ázsia és a csendes-óceáni térség növekvő instabilitásával kell szembenéznie; az Egyesült Államok egyre jobban megerősíti regionális szövetségeit és részvételét a térség biztonsági ügyeiben -egyebek közt ez olvasható ki a "Kína nemzetvédelme 2010" címet viselő, csütörtökön kiadott fehér könyvből.

Az orosz legfőbb ügyész fiát bűnügyekkel hozták kapcsolatba - Vedomosztyi

Napok óta a moszkvai lapok címoldalán szerepel Artyom Csajkának - Jurij Csajka orosz legfőbb ügyész fiának - a neve két jelentős bűnüggyel kapcsolatban is, s most tanúként be is idézték a hatóságok a magas rangú tisztségviselő fiát. A kommentárok szerint ennek egyik oka lehet, hogy megkezdődött a harc a legfőbb ügyész posztjáért.

Átlépte az 1,2 milliárdot India lakossága

Az utóbbi tíz évben 181 millió fővel, 17,6 százalékkal gyarapodott India lakossága, s így már az 1,2 milliárdot is meghaladja a szubkontinens népessége - derül ki a 2011-es népszámlálás csütörtökön nyilvánosságra hozott előzetes eredményeiből.

Nőtt az euróövezeti infláció márciusban

Az euróövezet fogyasztói árindexe márciusban 2,6 százalékra emelkedett a februári 2,4 százalékról - közölte az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala csütörtökön

Japán - Sarkozy francia elnök szolidaritási látogatása

Japánba látogatott csütörtökön Nicolas Sarkozy francia államfő, hogy együttérzéséről biztosítsa a japán hatóságokat, amelyek már három hete küzdenek a földrengést és a szökőárt követő nukleáris katasztrófával.