rss      tw      fb
Keres

Morva zászlókat tűznek ki a morvaországi polgármesteri hivatalokra

Hivatalosan el nem ismert morva zászlókat tűznek ki több mint 180 morvaországi település polgármesteri hivatalára július 5-én, szent Cirill és Metód szláv hittérítők napján, a Cseh Köztársaság nemzeti ünnepén.

Egyiptom - újabb kisebb összecsapások Kairóban, több tucatnyi sebesült

Legalább ötvenen sebesültek meg az egyiptomi rendőrség és kormányellenes tüntetők kedd éjszakai összecsapásaiban Kairó központjában - közölték hivatalos források. Kisebb összetűzések szerdán is voltak a januári forradalomban nagy hírnevet szerző Tahrír téren és környékén - jelentette egy tudósító a helyszínről.

A vártnál nagyobb költségvetési hiányszámot közölt Portugália

Az első negyedévben 8,7 százalék volt Portugáliában az egy évre kivetített GDP-arányos költségvetési hiány, ami magasabb a kormány által vártnál - derül ki a portugál statisztikai hivatal szerdai adatközléséből.

Nőtt Írországban a munkanélküliek aránya

A májusi felülvizsgált 14,1 százalékról 14,2 százalékra nőtt júniusban a munkanélküliségi ráta Írországban - az ír központi statisztikai hivatal által szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint.

Romlott júniusban az üzleti hangulat az euróövezetben

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az üzleti hangulatmutató még mindig kedvező, de az immár negyedik egymást követő csökkenés egy mérsékeltebb növekedési időszakot vetít előre.

Lech Walesát kiengedték a kórházból

Kiengedték a kórházból szerdán a Nobel-békedíjas Lech Walesa volt lengyel államfőt, a Szolidaritás szakszervezet alapítóját és első elnökét.

Újabb visszahívás a Toyotánál

Az érintett modellek a Toyota Highlander Hybrid és a Lexus RX 400h városi terepjáró. A legtöbb kocsit, nagyjából 80 ezret az Egyesült Államokban kell visszahívni, de Japánban és Európában is rendelnek vissza ellenőrzésre autókat.

Lefelé módosították első negyedévi francia növekedési becslést

A korábban becsült 1 százalék helyett 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest a francia GDP a januártól márciusig terjedő időszakban - derül ki a francia statisztikai hivatal szerdán nyilvánosságra hozott adatokból.

Timosenko-per – megkezdődött az érdemi tárgyalás, elnapolás

Megkezdődött az érdemi tárgyalás szerdán a hatalommal való visszaéléssel vádolt volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko perében, a vádirat átadása után azonban rövidesen el is napolták.

Főleg szállodai alkalmazottakat öltek meg a tálibok a kabuli támadásban

Tíz ember - köztük két afgán rendőr - halálát okozták tálib szélsőségesek a kabuli Intercontinental szálló elleni kedd esti támadásban - mondta szerdán Mohammad Ajub Szalangi, a kabuli rendőrkapitányság parancsnoka. A spanyol külügyminisztérium ezután közölte, hogy belehalt sebeibe egy spanyol pilóta.

Tőzsde - Tovább erősödött Nyugat-Európa

A fél százalék körüli pozitív nyitást követően szerda délelőtt 1 százalék közelébe erősödtek az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek.

Trópusi vihar szedi áldozatait a Fülöp-szigeteken

Legkevesebb tizenöten vesztették életüket, többen pedig eltűntek a Fülöp-szigetek déli részén a trópusi esőzések okozta árvíz következtében - adta hírül szerdán a helyi sajtó.

Tőzsde - Hét heti csúcson zárt a Nikkei

Erősödött a legtöbb ázsiai részvényindex, a tokiói Nikkei-mutató pedig hét heti csúcson zárt azt követően, hogy a befektetők azt remélik, a görög parlament szerdán megszavazza az újabb, 28,4 milliárd eurós megszorításokat, és így csökken a görög államcsőd kockázata.

Ismét összecsaptak tüntetők a rendőrökkel Athénben

Kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták a maszkos, gázálarcos, pajzsos rohamrendőröket. A transzparensek nyelével ütötték a rendőröket, amire a rendőrök gumibottal válaszoltak. Többen megsérültek, több tüntetőt őrizetbe vettek. A rendőrök könnygázt is bevetettek. A tüntetők közölték: megpróbálják áttörni a parlament épülete körüli téren felállított kordonokat. A résztvevők számát ezrekre becsülték.

Japánban májusban is nőtt az ipari termelés

Japánban az ipar kiheverte a márciusi földrengés és szökőár-katasztrófa hatásait, a termelés májusban csaknem 60 éve a legnagyobb mértékben növekedett.

Észak-Korea támadással fenyegette meg Dél-Koreát

Egy meg nem nevezett észak-koreai kormányszóvivő azzal vádolta meg a dél-koreai hadseregnek a két ország szigorúan védett tűzszüneti vonala mentén állomásozó egységeit, hogy "gúnyos", Phenjant sértő és "szélsőségesen ellenséges" feliratú táblákat helyeztek el a határon.

Tőzsde - Emelkedéssel nyithat Nyugat-Európa

Elemzők szerint a befektetők bizakodva várják a sorsdöntő athéni szavazást. A görög parlamentben az új megszorító csomagról döntenek. Ha a csomag nem megy át, akkor az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem utalja át a 110 milliárd eurós támogatás soron következő részletét, így Görögország nem tudja törleszteni lejáró adósságait, vagyis csődbe megy az euróövezeti tagország.

Moszkva leállította az áramszállítást Fehéroroszországnak

A fehérorosz Belenergo ugyanis az egy héttel elhalasztott határidőre sem fizette ki a február óta felhalmozódott, mintegy másfél milliárd rubeles adósságának esedékes részét, mert Minszk egyelőre nem tud erre valutát találni.

A kubai televízió képeket mutatott be Chávezről

A képeken Hugo Chávez a szabadban, lombkoronák árnyékában régi barátjával, Fidel Castro volt kubai vezetővel kedélyesen társalog, majd egy kertben együtt sétálnak. Chávez egyik kezében a kubai pártlap, a Granma aznapi számát szorongatja. A felvételeket a tévé szerint a reggeli órákban készítették.

Havannában megtartották az első melegfelvonulást

Igaz, mindössze tucatnyian vettek részt az eseményen, de a szigetország homoszexuálisok társadalmának a védelmével foglalkozó szervezete így is nagy eredménynek tartja, hogy a kommunista hatóságok engedélyezték a felvonulást.

Szíria - Páncélosok támadása Idlíb tartományban

A szíriai hadsereg több tucatnyi harckocsija és páncélozott járműve hatolt be kedden az északnyugati Idlíb tartományban lévő ar-Rami faluba - adta hírül Rami Abdel-Rahman, a londoni központú Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport vezetője.