rss      tw      fb
Keres

Grúzia nem akarja, hogy az orosz nevén emlegessék

A grúz kormány ismét felhívást intézett azokhoz az országokhoz, amelyek az ország elnevezésének orosz alakját, a Grúziát használják, hogy térjenek át az angol "Georgia" alak használatára.

Tálibok támadtak a kabuli Intercontinental szállodára

Szemtanúk szerint több támadó hatolt be az afgán főváros egyik legnagyobb szállójába, amelyben főként külföldiek szállnak meg, és afgán vezetők tartanak értekezleteket. A helyszínen tartózkodók szerint a fegyverropogás mellett legalább egy robbanás döreje is hallatszott. Később már több detonációról érkeztek hírek.

Újabb intézkedésekkel segíti az EU a zöldségszektort, és levonja a tanulságokat

Újabb intézkedéseket jelentett be az Európai Bizottság kedden a zöldségágazat európai uniós támogatására, a mezőgazdasági miniszteri tanácsot elnöklő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pedig megerősítette, hogy a németországi hasmenésjárványt követő válsághelyzet után a piacokon immár egyértelműen kedvező jelek mutatkoznak.

IMF - Christine Lagarde lesz az új vezérigazgató

Folytatódik a feltörekvő gazdaságok által megkérdőjelezett, csaknem 6 és fél évtizedes hagyomány, amelynek értelmében az IMF élén európai vezető áll.

Németországban 2,3 százalékos marad az infláció

Németországban a fogyasztói árak júniusban várhatóan 2,3 százalékkal, a májusival megegyező mértékben haladják meg az egy évvel korábbi szintet - közölte kedden a német statisztikai hivatal előzetes becslések alapján.

DSK - Anne Sinclair nem kételkedik férje ártatlanságában

Öt nappal Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutalap (IMF) volt vezérigazgatójának szexuális bűncselekmény gyanúja miatti letartóztatását követően a felesége egy francia újságíróhoz írt e-mailjében "nem kételkedett a lényeget illetően, de nagyon nyugtalannak" nevezte magát.

Minden hatodik bank megbukhatott a banki stresszvizsgálatokon

Elemzők szerint a rossz eredményeket elérő bankok között elsősorban görög, német, portugál és spanyol társaságok lehetnek.  A kedvezőtlen eredmény hatására a piaci szereplők meggyőződhetnek arról, hogy az Európai Unió végre világosan látja a bankrendszer előtt álló kihívások mértékét, és hozzájárulhat ahhoz, hogy az államok nagyobb terhet vállaljanak bankrendszerük feltőkésítésében.

Transzatlanti hét - Semjén: a szabadságunkat Reagannek köszönhetjük

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke úgy fogalmazott: Ronald Reagan személyisége, történelmi nagysága meghatározó volt abban, hogy az emberiség megszabadult a bolsevizmustól, és Kelet-Közép-Európa megszabadult a szovjet megszállástól.

IMF - Christine Lagarde lesz az új vezérigazgató

A Nemzetközi Valutaalap Igazgatótanácsa Christine Lagarde francia pénzügyminisztert választotta meg az IMF új vezérigazgatójának. Eddig még soha nem vezette nő sem az IMF-et, sem a Világbankot.

Privatizációs program indul Portugáliában

Portugáliában nagyszabású privatizációs programot indít a június elején tartott országos választások eredményeképpen felállt új jobbközép kormány. A kabinet kedden terjesztette a törvényhozás elé négy évre szóló tervét, amely a nemzeti légitársaságtól az ország legnagyobb közműszolgáltatójáig egy sor stratégiai cég privatizációját irányozza elő.

Tűzvész pusztít a Los Alamos-i nukleáris kutatólaboratórium közelében

Az intézmény vezetése által kiadott közlemény szerint a két napja bezárt laboratóriumhoz tartozó épületkomplexum területén nincsen tűz, a létesítményeket nem fenyegeti közvetlen veszély, és az összes nukleáris, illetve veszélyes anyagot védett helyen tárolják.

Két táborra szakadhat a szíriai ellenzék

Két táborra szakadhat a szíriai ellenzék; míg az idősebb nemzedék kész a párbeszédre a jelenlegi rendszerrel, a fiatalok, a Muszlim Testvérek iszlamista mozgalom hívei és a száműzetésben élők egy része elutasítja a kompromisszumot.

Londoni elemzők: Görögország mindenképpen kap segélyt

Az euróövezeti vezetők mindenképpen megadják Görögországnak a következő hetek finanszírozásához szükséges külső pénzügyi segítséget, függetlenül az újabb konszolidációs intézkedések parlamenti elfogadásától - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Horvát közvélemény: igen az EU-ra, nem az ország EU-politikájára

Bár a horvátok többsége örömmel fogadta, hogy az ország az EU-tagsággal kapcsolatos csatlakozási tárgyalások lezárásához érkezett, ez az elégedettség egyáltalán nem köszön vissza a kormányzó párt megítélésében.

Megszavazta az állatok rituális vágásának tiltását a holland alsóház

A törvény kötelezővé tenné az állatok vágás előtti elkábítását, ez pedig ellenkezik a muszlim és zsidó szokásokkal, amelyek szerint a jószágoknak eközben eszméletüknél kell lenniük. A jogszabály egyébként kiskaput biztosít a hagyományos rituálé folytatására, de erről nem közölt részleteket a brit hírügynökség.

A nyugat-európai értéktőzsdék föllendültek

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,2 százalékos előrelépéssel kezdett, és előzetes adat szerint 0,59 százalékos napi emelkedéssel 1.081,17 ponton végzett, 3,61 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt. Az európai tőzsdei tőkeérték 70 százalékát fedő mutató pénteken egyvégtében a nyolcadik hetét zárta lejjebb az előzőnél; ilyen veszteségsorozata utoljára 1998-ban, az ázsiai fizetési válság idején volt.

A tüntetők összecsaptak a rendőrséggel a görög fővárosban

Kedd délután nagyjából 20 ezer tiltakozó gyűlt össze a görög parlament előtt. A demonstráció eleinte békés volt, de idővel kivált a tömegből néhány száz álarcos, csuklyás fiatal, és rátámadt a rendőrökre, akik könnygázt vetettek be. Többen megsebesültek.

Tucatnál is több megállapodást kötöttek Berlin és Peking között

Tizennégy kétoldalú megállapodást írtak alá kedden Berlinben az első német-kínai kormánykonzultáció alkalmából Angela Merkel német kancellár és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök jelenlétében.

Újabb hat évre Stefan Ingves a svéd jegybank elnöke

A Riksbank svéd jegybank általános tanácsa újabb hat évre a jelenlegi kormányzó Stefan Ingvest nevezte ki annak érdekében, hogy csökkentse a monetáris politika jövőbeli pályája körüli bizonytalanságot - közölte a szervezet kedden.

Zsákutcába jutott a palesztin egységkormány megalakítása

Zsákutcába jutott a palesztin egységkormány megalakítása, amiről április végén állapodott meg a palesztinok két fő szervezete, az el-Fatah és a Hamász - jelentette kedden az ad-Dusztur című jordániai újság a tárgyalások egyik részvevőjére, Mahmud az-Zahar Hamász-vezetőre hivatkozva.