rss      tw      fb
Keres

Megkezdődött négy népirtással vádolt vörös khmer pere

A vörös khmerek négy évig tartó rémuralma a 20. század egyik legsötétebb fejezeteként vonult be a világtörténelembe: a Pol Pot vezette rezsim a kambodzsai lakosság közel egynegyedét irtotta ki, és napjainkban alig találni olyan családot a délkelet-ázsiai országban, amelynek valamely tagja vagy rokona ne lenne az áldozatok között.

Csaknem egynapos késéssel megérkezett Pekingbe a szudáni elnök

Csaknem egynapos késéssel megérkezett Pekingbe a szudáni elnök; Omar el-Besir gépe kedd hajnalban szállt le a kínai főváros repülőterén - közölték helyszínen tartózkodó tudósítók.

Líbia - Tripoli visszautasítja a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsát

A tripoli kormány visszautasítja a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsát Moammer Kadhafi, egyik fia és a líbiai titkosszolgálat vezetője, Abdullah asz-Szenuszi ellen - közölte hétfő este Mohammed al-Gamúdi igazságügyi miniszter.

Sokat várnak Berlinben a kínai miniszterelnök látogatásától

Az emberi jogokkal kapcsolatos kínai politika korábbi német bírálata ellenére rendkívül nagy várakozás előzte meg berlini politikai és gazdasági körökben a kínai miniszterelnök hétfő este kezdődött németországi látogatását.

Az unió kiáll a daytoni megállapodások mellett és kész büntetni megszegőit

Az Európai Unió kiáll a daytoni megállapodás mellett, és kész szankciókat alkalmazni azokkal szemben, akik megszegik ezt - jelentette ki Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője a Dnevni avaz című szarajevói lapban hétfőn megjelent nyilatkozatában.

Irán bemutatta rakétasilóit

Nagy és közepes hatótávolságú rakéták indítására alkalmas silókat mutatott be hétfőn az iráni állami televízió, s az iráni hadsereg egyik képviselője közölte, hogy az ország maradéktalanul a birtokában van a nagy hatótávolságú rakéták föld alóli indítása technológiájának is.

Kudrin: az Aeroflot is szerepel a privatizálandó orosz cégek listáján

Az Aeroflot is felkerül a 3-5 éven belül privatizálandó orosz cégek listájára, és az új, bővített privatizációs listán szereplő vállalatok többségében az állam átadja az ellenőrző részt - jelentette ki Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter hétfőn Moszkvában újságírók előtt.

Margelov: A Kadhafi elleni elfogatóparancs nem zárja ki a líbiai politikai rendezést

A hágai nemzetközi büntetőbíróság által a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen kiadott elfogatóparancs nem zárja ki a líbiai helyzet politikai rendezésének lehetőségét - jelentette ki hétfőn Moszkvában Mihail Margelov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke, az orosz elnök afrikai különmegbízottja.

Az OPEC főtitkára az IEA intézkedés azonnali visszavonását követeli

Az OPEC főtitkára hétfőn felszólította a Nemzetközi Energiaügynökséget (IEA), hogy azonnal vonja vissza a nyersolajtartalékok részbeni feloldásáról szóló döntését, mivel a piacoknak nincs szükségük extra nyersolajra.

Először tartottak ülést Kabulban 40 ország afganisztáni különmegbízottjai

Fennállása során először az afgán fővárosban tartotta ülését hétfőn a csaknem negyven ország afganisztáni és pakisztáni különmegbízottjait tömörítő nemzetközi összekötő csoport, köztük a magyar Külügyminisztérium küldöttsége.

Londoni elemzők: nem lehet Kínától várni az euró megmentését

A kínai vezetők támogató kijelentései ellenére sincs ok azt hinni, hogy Kína képes egyedül megoldani az euróövezeti adósságválságot - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök európai körútja kapcsán.

Radioaktív a fukusimaiak vizelete

Radioaktív sugárzást mértek 15, a sérült fukusimai atomerőmű környékén élő ember vizeletében, s ezzel bizonyossá vált, hogy a lakosok belső sugárzásnak is ki vannak téve - adta hírül a The Japan Times hétfőn.

Elhalasztották Romániában a területi-közigazgatás átalakítását

A román kormánykoalíció őszre halasztotta az ország területi-közigazgatási átalakítását, miután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasította Traian Basescu államfőnek és a hozzá hű demokrata pártnak az erre vonatkozó tervezetét.

Izrael nem engedi kikötni Gázában a segélyflottillát

Az izraeli hatóságok arra adnak engedélyt a nagyjából egy tucat hajónak, hogy rakományukat az izraeli Asdod vagy az egyiptomi el-Aris kikötőjében tegyék partra, és ha bebizonyosodik, hogy nem szállítanak fegyvert vagy lőszert az iszamista Hamász uralta területre, a szállítmány hiánytalanul eljuthat a Gázai övezetbe.