rss      tw      fb
Keres

A nyugat-európai értéktőzsdék halványan szerepeltek

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,04 százalékos előrelépéssel kezdett, és előzetes adat szerint 0,05 százalékos napi többlettel 1.074,67 ponton végzett - három és félhavi mélység közelében -, 4,19 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt. Az európai tőzsdei tőkeérték 70 százalékát fedő mutató pénteken egyvégtében a nyolcadik hetét zárta lejjebb az előzőnél; ilyen veszteségsorozata utoljára 1998-ban, az ázsiai fizetési válság idején volt.

Etióp békefenntartókat vezényelnek Szudánba

A döntés egy héttel azután született, hogy Észak- és Dél-Szudán elhatározta a közéjük beékelődött, vitatott hovatartozású körzet demilitarizálását, s etióp katonákra bízta a békemegállapodás ellenőrzését.

Olaszország - Harcolnak az új vasútvonal ellen a piemontiak

Olaszországban hétfő délutánig negyven sebesültje volt a rendőrség és a tüntetők összecsapásainak az észak-nyugati Piemonte hegyeiben, ahol a helyiek ellenzik az ötös számú európai közlekedési folyosó oda tervezett vasútvonalának a megépítését. A római kormányt viszont az uniós finanszírozással kapcsolatos határidők sürgetik.

Gasparovic-Klaus: problémamentesek a szlovák-cseh kapcsolatok

Problémamentesek a szlovák-cseh kapcsolatok - állapította meg Ivan Gasparovic és Václav Klaus, miután a két államfő hétfőn Pozsonyban, Klaus háromnapos hivatalos szlovákiai látogatásának első napján folytatott kétoldalú tárgyalásokat.

Az IEA nyersolajat és feldolgozott olajterméket dob piacra

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) módosított múlt heti bejelentésén. Csütörtökön még azt közölte, hogy 60 millió hordó nyersolajat dob a piacra tagországainak tartalékából. Hétfőn viszonyt már arról számolt be, hogy 19 millió hordó feldolgozott olajterméket szabadít fel a tartalékokból, és csak 41,6 millió hordó nyersolajat.

Izland megkezdte az érdemi EU-csatlakozási tárgyalásokat

Izland hétfőn, miniszteri szintű nyitóüléssel megkezdte Brüsszelben az érdemi EU-csatlakozási tárgyalásokat, miután tavaly nyáron már áttekintették azokat a közös vívmányokat ("acquis"), amelyeket a szigetországnak át kell vennie, be kell építenie saját jogrendszerébe és gyakorlatába ahhoz, hogy taggá válhasson.

Ven Csia-pao Londonban: az emberi jogoknak különböző értelmezései lehetnek

Az emberi jogok, a demokrácia, a szabadság és az egyenlőség "más-más módokon és formákban" érvényesülhet különböző országokban - mondta hétfőn Londonban Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök, aki szerint Kína nemcsak a gazdaságban, hanem a politikában is szerkezeti reformokat hajt végre.

Klaus: Görögországnak segítségként nem újabb kölcsönre van szüksége

Klaus hétfőn Pozsonyban, miután hivatalos szlovákiai látogatásának első napján vendéglátójával, Ivan Gasparovic szlovák államfővel tárgyalt, újságíróknak úgy fogalmazott: mindenki előtt világos, hogy a kölcsönt a görögök nem tudják visszafizetni.

Tőzsde - Emelkedéssel nyitott New York

Emelkedéssel kezdték a hétfői kereskedést az irányadó New York-i tőzsdeindexek.

Sikeres lengyel kötvénykibocsátás Japánban

Lengyelország 10 milliárd jen (123,7 millió dollár) értékben 15 éves lejáratú kötvényt bocsátott ki a japán piacon - jelentette be Dominik Radziwill lengyel pénzügyminiszter-helyettes hétfőn.

Csökken az osztrák bankok nyeresége idén a bankadó miatt

Nőtt az osztrák bankok üzemi eredménye az első negyedévben, éves szinten azonban csökken a nyereségük, elsősorban az Ausztriában bevezetett bankadó miatt - közölte az Osztrák Nemzeti Bank (ÖNB) hétfőn, előzetes prognózisában.

Nőttek az amerikai személyi jövedelmek

Nőttek az amerikai személyi jövedelmek májusban, miközben a kiadások stagnáltak az ország kereskedelmi minisztériumának hétfőn ismertetett adatai szerint.

Ellenzékiek nyilvános tanácskozása Damaszkuszban

Száznál több pártfüggetlen szíriai ellenzéki kezdett nyilvános tanácskozást hétfőn egy damaszkuszi szállodában a több mint három hónapja tartó válságról - az első ilyet a tüntetések kezdete óta.

Békejavaslatot küldött Ankarának a bebörtönzött kurd vezér

Abdullah Öcalan, a törökországi kurdok bebörtönzött vezére javaslattervezetet küldött a kormánynak, amely a török-kurd konfliktus rendezését irányozza elő - fedte fel hétfőn a török Milliyet című napilap a kurd lázadók egyik vezérével készített interjúban.

Lengyelországnak továbbra sincs euróbevezetési céldátuma

Lengyelország még nem áll készen az euróövezeti csatalakozásra. A kormánynak majd akkor lesz új euróbevezetési céldátuma, amikor megérnek ehhez a feltételek - mondta Ludwik Kotecki lengyel pénzügyminiszter-helyettes hétfőn.

Harmincnál több tálib halott Afganisztánban

Legkevesebb 32 tálib felkelő és három katona vesztette életét az elmúlt húsz napon az Afganisztán északnyugati részén lévő Bádgesz tartományban - közölte a tartományi rendőrség egyik vezetője, Abdul-Gáni Szaber.

Kevesebbet költ kutatásra a globális gyógyszeripar

A folyamatos növekedés után tavaly először fordult elő a gyógyszeripar történetében, hogy a cégek kevesebbet költöttek kutatásra, s az idén folytatódik ez a tendencia.

Albániában zárolták a nemzeti légitársaság tulajdonosának számláit

Az albán hatóságok zárolták a nemzeti légitársaság török tulajdonosának mintegy 3 millió euró értékű bankszámláit, egy az egykori egyiptomi elnökhöz, Hoszni Mubarakhoz köthető pénzmosás gyanúja alapján.