rss      tw      fb
Keres

Japán - A tengerbe eresztenek 11,5 ezer tonna enyhén sugárszennyezett vizet - Tokió Oroszország segítségét kérte

Tokió hétfőn azt kérte Oroszországtól, hogy bocsássa rendelkezésére a "Suzuran" nevet viselő speciális hajót, amelyet a radioaktív folyadékok kezelésére fejlesztettek ki. A hajót az orosz atomtengeralattjárók leszerelésénél alkalmazzák, az esetleges nukleáris szennyezések felszámolására.

Nagy prémiumokat kaptak a tavalyi olajkatasztrófát okozó cég vezetői

Nagy prémiumokat kaptak annak a vállalatnak a vezetői, amely cég tavaly a Mexikói-öbölben bekövetkezett olajkitörés egyik fő okozója volt - derült ki hétfőn a katasztrófa kivizsgálására alakult amerikai elnöki bizottság vezetőjének szavaiból.

Líbia - A felkelők támogatást kérnek a nemzetközi koalíciótól

A líbiai rezsim ellen küzdő felkelők támogatást kértek a nemzetközi koalíciótól: hétfői felhívásukban sürgetik, hogy az vessen véget a Miszráta várost ostromló, Kadhafihoz hű erők napok óta tartó tüzérségi támadásainak.

Egyiptomban befagyasztották Mubarak három bizalmasának vagyonát

A Mubarak-rezsim tagjaival szemben ígért kemény fellépés jegyében az egyiptomi katonai vezetők befagyasztották a hatalmától megfosztott elnök három bizalmasának vagyonát - tájékoztatott hétfőn a MENA állami hírügynökség.

Az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította három guantánamói fogoly fellebbezését

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága hétfőn elutasította három guantánamói fogoly fellebbezését, öt további - ujgur nemzetiségű - fogoly esetében pedig elvetette beadványuk megvizsgálását. Az utóbbiak azt akarják elérni, hogy az Egyesült Államokban maradhassanak.

Guido Westerwelle: Sikeres az eddigi magyar uniós elnökség

Guido Westerwelle - aki hétfőn Berlinben Martonyi János külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket - a tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten úgy értékelte, hogy Európa nagyot lépett előre a magyar elnökség első félidejében.

A nyugat-európai értéktőzsdék lassítottak, két és féléves csúcson a Brent

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,1 százalékos gyengüléssel kezdett, de előzetes adat szerint 0,13 százalékos napi erősödéssel 1.142,84 ponton, újabb háromheti csúcson végzett, 1,89 százalékkal magasabban, mint az év végén. A múlt hetet 1,50 százalékkal magasabban végezte, mint az előzőt; második hete emelkedett, négyheti visszaesés után. Utolsó nagyobb időszaki csúcsa, a február 17-i 1.186,30 pont a legmagasabb volt 2008. szeptember eleje óta. Tavaly 7,26 százalékkal erősödött, de még 25,55 százalékkal elmaradt a 2007 végi értékétől.

A román kormány majdnem 6 ezer kórházi ágyat számol fel

A román kormány vállalta a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött újabb hitelszerződés kertében, hogy az idén 5700 kórházi ágyat számol fel az egészségügyi rendszer finanszírozásának ésszerűsítése érdekében - olvasható a bukaresti kormánynak az IMF-hez írt szándéklevelében.

Elsöprő fölényt élvez a román ellenzéki szövetség egy felmérés szerint

Elsöprő többséggel vezet egy felmérés szerint a román szociáldemokraták, liberálisok és konzervatívok alkotta ellenzéki szövetség, amelyre a megkérdezettek 59 százaléka szavazna, ha Romániában a következő vasárnap rendeznék a parlamenti választásokat.

Az Öböl menti országok elítélték Iránt a belügyekbe való beavatkozás miatt - iráni válasz

A Perzsa-öböl mentén fekvő arab országok - élükön Szaúd-Arábiával - elítélték Iránt amiatt, hogy "durván beavatkozik" más térségbeli országok belügyeibe; azzal vádolták Teheránt, hogy megkísérli megingatni őket. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök válasza szerint az Öböl menti országok közleménye az Egyesült Államok és szövetségesei nyomásának terméke.

Pozsony aggasztónak tartja a magyarországi szlovákok helyzetét

Jóllehet lassult a magyarországi szlovákok asszimilációja, ám az identitás és a nyelv elvesztése továbbra is gyors ütemű - állítja a pozsonyi Határon Túli Szlovákok Hivatala (HTSZH) hétfői közleményében.

Az al-Kaida fegyvereket csempész ki Líbiából

Az algériai hírszerzés értesülései szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet a zűrzavaros líbiai helyzetet arra használja ki, hogy fegyvereket, köztük modern légvédelmi rakétákat csempésszen ki az országból.

Folytatódnak Afganisztánban a Koránégetés miatti tüntetések

Hétfőn ismét ezrek vonultak utcára Afganisztánban,  tiltakozva az Egyesült Államokban két hete történt Korán-égetés miatt. A hatóságok később azt jelentették, hogy a nap folyamán életét vesztette két NATO-katona, akikkel egy afgán egyenruhás férfi végzett.

Elefántcsontpart - Ouattara csapatai támadást indítottak Abidjan ellen

A megválasztott elefántcsontparti elnököt támogató erők támadást indítottak az ország legnagyobb városa ellen, hogy elűzzék onnan a hatalmához ragaszkodó, ám a tavalyi választáson alulmaradt korábbi államfőt.

A menekültáradat megállításáról tárgyal Tunéziában az olasz kormányfő - új részletek, "technikai bizottság"

Az Észak-Afrikából, jórészt Tunéziából kiinduló, az olaszországi Lampedusát sújtó menekültáradat megszüntetéséről tárgyalt hétfőn tunéziai villámlátogatásán Silvio Berlusconi olasz kormányfő, aki vendéglátóival megállapodott a problémát kezelni hivatott "technikai bizottság" létrehozásáról.

A német ipar a fellendülés folytatódását várja

A Japánban bekövetkezett természeti katasztrófa ellenére a fellendülés folytatódását várja a német iparszövetség (BDI).

Irán szerint 150 dollárra nő az olajár

Az iráni államfő szerint a nyersolaj ára 150 dollárra nő, a jelenlegi ár "nem reális".

Lezuhant az ENSZ egyik repülőgépe Kongóban

Lezuhant az ENSZ egyik repülőgépe leszállás közben hétfőn a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában, s legalább tizenhatan életüket vesztették - jelentette a francia hírügynökség tudósítója a helyszínről.

Holland haditengerészek megöltek két kalózt a szomáliai partoknál

Holland haditengerészek megöltek két kalózt, 16-ot pedig foglyul ejtettek egy iráni halászhajó kiszabadítása közben a szomáliai partok közelében - jelentette be a holland védelmi minisztérium hétfőn.

Megölt zsidók földi maradványait temették újra Romániában

Második világháborús áldozatok, megölt zsidók földi maradványait temették újra hétfőn Romániában egyházi szertartás keretében; a maradványokat tavaly ásták ki egy tömegsírból.

Liberman: az ENSZ-szavazás a palesztin államról "mindent romba döntene"

Amennyiben az ENSZ elismerné a független palesztin államot az Izraellel folytatott tárgyalásoktól függetlenül, az "mindent romba döntene", ami eddig e téren történt - jelentette ki hétfőn Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter.