rss      tw      fb
Keres

 

Lévai Júliáról

Írások, elemzések:

 

Kitalálta, hogy legyen mit legyőznie


Salvation Mountain – flickr/bdearth

„Kicsit kivárt, amíg az ország megpróbál ebből a knockoutból a négykézláb állásig elvergődni, majd alig huszonnégy órával később már közzé is tette a mondatot, amellyel visszatornázta magát a megmentő szerepébe.”

Feltételes módban


MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

„Aztán ugyan milyen helyzet hordozza itt rajtatok kívül a veszélyt? – kérdeztem tőle. – Félsz, hogy megint úgy visszatámad titeket a kőkerítés, hogy a sajátjaitokat érik a köveitek? És tán egy szimentáli tehénnel jöttél, hogy folyton fajokról meg fajtákról beszélsz?”

Élvezeti nácik


Magyar hazafiak Devecserben – MTI-fotó: Nagy Lajos

„Az akció leírásában a nyomulás, a harc, a megsemmisítési vágy vállalt érzékeltetése dominál… kendőzetlen őszinteséggel teszik érthetővé, hogy a résztvevők hozzáállásának semmi köze az ’ellenség’ tényleges viselkedéséhez – egyszerűen undorodnak a cigányoktól.”

Az aranymetszés mint „ősi hagyomány” és tévédizájn


Fibonacci – flikcr/andreas hopf

„Miért találta mégis fontosnak az MTVA úgy kiemelni az aranymetszést és a Fibonacci-sort, mintha az nemzeti specialitásunk és hagyományaink karakteres része lenne?  …mert a közszolgálati intézményekbe is megérkezett a misztikus nacionalizmus eszméje.”

Az ölés nem cigányspecifikum


The Illuminated Crowd – flickr/Zanastardust

„Ők semmilyen módon nem delegálták a cigány származású elkövetőt, ő pedig nem egy jellemző csoportszellem jegyében cselekedett. A cigányság nem gyilkos csoport. Ezért nekik, népcsoportként semmivel sincs több felelősségük az eseményben, mint bármely más népcsoportnak.”

Itt Orbán beszél a parlamentből


Pebbles for choice – flickr/robyne

„Azt a kérdést, hogy Te most hülyének nézel minket?, nem tenném föl, hiszen tudom a választ: hülyének néz minket, és a nagyobb baj, hogy van is kit, jócskán.”

Gábor György kérdésére válaszolva


Pápa a második világháború előtt – az Elfeledett szomszédaink című kiállításról

„A származás természetadta jellege csak akkor kezdi el hordozni a fajelmélet veszélyét, ha jön a buta, műveletlen és előítéletes ember, aki csak sémákban tud gondolkodni, és… értékhierarchiát kezd fölállítani az egyes rasszok között.”

Szőcs szerint a Wiesel


No photos – flickr/jeremy brooks

„Mi ugyanis azt hisszük, hogy tényleg Nyirőről meg a fasizmusról van szó… ők pedig pontosan tudják, hogy csak pénzről és politikai befolyásról az elcsatolt területeken. És ennek intézésében zavarjuk meg őket, de folyamatosan és körmönfontan.”

Verebes és Havas elássa az egykori ellenzéket

(Újabb fejezet a „Milyenek vagyunk?” című rémregényből)


Red and blue sillyness – flickr/phatcontroller

„Az úgy van, kedves Verebes István és Havas Henrik, hogy való igaz: a Kádár-rendszer puha diktatúrájában az ember nem az életével játszott, hanem ’csak’ az egzisztenciájával, a hivatásgyakorlása lehetőségeivel és az anyagi színvonalával.”

Ahol van ellenállás: Gyömrő


Hitler és Horthy (1938) – antic-antik.blogspot.com

„A lényeg annak a magyar identitásnak az újraépítése, amelynek a dzsentri-nemesi osztályöntudat, a bombasztikus külsőségek, az üres formalitások, az ugyanolyan üres keresztény ájtatosság, a mindenféle felsőbbrendűségi tudat és lenézés… áll a középpontjában.”

Nyirő és a hajukat tépdeső rigók


Deep in the forest – flickr/movito

„A haját tépő és félőrülten futkosó rigó képe kétségtelenül méltó betetőzése a látványnak, amelyben Nyirő porával futkosnak föl s alá félőrült politikusok, hogy csak úgy lobognak a fejükön a tollak.”

Gyerekekkel a Horthy-kultuszért


„Az ország nem áldozhatja fel a demokráciáját és nem válhat ketté azért, mert a jobboldal megőrült, és nyíltan egy nácibarát antiszemitát választott példaképének.”

Kazahsztánból jelentik – a kormány a genetikázó náciknak tesz gesztust


Életfa hattyúkkal (ismeretlen szerző) – egymasert.hu

„…amikor majd a Magyar Parlament alelnöke az életfa tövében előveszi áttört bakonyi faragásokkal díszített A-sípját, hogy megadja a hangot a Székely himnusz eléneklésére, a kazakok nem fogják érteni, mivégre ez a rettentő szomorúság, gyász és önsajnálat.”

Mintha-szociológus a kormányszóvivői poszton


Obedience – flickr/davegraphy

„Miért csinálják ezt? Miért támogatnak képzett, szakértő értelmiségiek egy olyan kormányt, amely mindenben az állampolgári járatlanságra, a bosszúvágyra és a fogalmak könnyen hamisítható természetére épít?”

A nácik szerint Hitler csak kitelepített


Baile de diablos – flick/gascoin

„…bármennyire részeseivé váltak is a hatalomnak, ez mit sem változtatott a társadalomról alkotott képük általános infantilizmusán, képtelenségén és színvonaltalanságán. A domesztikálásukról szóló elméleteket tehát nyugodtan ki lehet dobni.”

Az undor mint szelektálási szempont


Hatred – flickr/Alex

„Gyöngyöspatán a cigány származású gyerekek azért nem mehetnek úszni a többiekkel, mert néhány tanár szerint büdös lesz tőlük a víz. És mivel nem deviáns, iskolakerülő gyerekekről van szó, az úszásórát a padon ülve töltik, és nézik, ahogyan a többiek tempóznak a vízben.”

A Cigányút című film esete Mari nénivel


Banksy – museumofthestreetart.blogspot.com

„Elégedjek csak meg én is azzal a végeredménnyel, amit a filmhez tálalt politikai meccs kínált. Értsem meg, hogy az egész történetben ez a lényeg: a politikai szembenállás.”