rss      tw      fb
Keres

 

Sándor Klára

 

1965-ben született Salgótarjánban. Alap- és középfokú iskoláit ott végezte, a Petőfi Sándor Általános Iskolában, majd a Bolyai János Gimnáziumban. 1984-től él Szegeden. A JATE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát 1989-ben magyar-altajisztika-magyar nyelvtörténet szakon. Végzés után a JATE Altajisztikai Tanszékén, 1995-től a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola (2000-től a Szegedi Tudományegyetem Tanárképző Főiskolai Kara) Magyar Nyelvi Tanszékén főiskolai tanár, 2006-tól az SZTE BTK Könyvtártudományi és Humáninformatikai Tanszékének docense.

1991-ben szerezte meg az egyetemi doktori címet turkológiából, 1992-ben elnyerte az MTA Szegedi Bizottságának Díját, 1993-ban a Magyar Tudományos Akadémia Ifjúsági Díját. 1996-ban lett a nyelvtudomány kandidátusa. 1997-ben Széchenyi Professzori Ösztöndíjat, 2000-ben Bolyai Kutatási Ösztöndíjat, 2002-ben Hajdú Péter Ösztöndíjat kapott. Kutatási területe az evolúciós nyelvelmélet és a nyelvszociológia, ezen belül a nyelvi változás, a nyelvi megbélyegzés és diszkrimináció, a nyelv és hatalom viszonya, a nyelv, a kultúra és a társadalom összefüggései, valamint a 21. századi kommunikáció sajátosságai. Eddig egy monográfiát, egy egyetemi jegyzetet, több könyvfejezetet és félszáznál több tanulmányt publikált, illetve körülbelül ennyi konferenciaelőadást tartott; több hazai és nemzetközi kutatócsoport munkáját vezette, számos konferenciát szervezett és kötetet szerkesztett. Több hazai és nemzetközi szakmai társaság tagja.

1990-ben lépett be a Szabad Demokraták Szövetségébe. 1990-ben a Liberális Szegedért Alapítvány alapító tagja, 1991-92-ben a szegedi szervezet ügyvivője. 2002-től tanácsadóként kezdte újra a politikai munkát. 2003-ban lett a Csongrád megyei választmány tagja, az SZDSZ Országos Tanácsának elnökségi tagja és a Szabó Miklós Liberális Alapítvány kuratórimának tagja. 2004-ben az európai parlamenti választásokon az SZDSZ-listájának nyolcadik helyén volt jelölt. 2005 márciusában a párt ügyvivőjévé választották. A 2006-os választásokon Csongrád megye 2. sz. választókerületében az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjeként szerzett mandátumot, az SZDSZ Csongrád megyei listájának vezetője volt, az SZDSZ országos listájának negyedik helyén állt. 2007 áprilisától nem vesz részt a párt döntéshozó testületeinek munkájában, 2009 júliusában lemondott a Szabó Miklós Alapítvány kuratóriumának tagságáról, 2009 szeptemberében pedig kilépett az SZDSZ-ből.

2006. május 30-tól az Országgyűlés Oktatási és tudományos bizottságának alelnöke. Szintén 2006-tól dolgozik az Európa Tanács Parlamentjében, a Nők és férfiak esélyegyenlősége bizottság tagja. 2006-tól az ET „Győzzük le a nők elleni erőszakot!” kampányának nemzeti összekötője.

A 2009. augusztusában alakult Szabadelvű Polgári Egyesület alapító tagja, az alakuló ülésen az SZPE ügyvezető elnökévé választották, 2012-től az átalakult egyesület elnökségének tagja.

 

Máshol és korábban megjelent írások:

Búsmagyar

Nem tudunk ünnepelni, se nemzeti ünnepet, se sportsikert. A nemzeti ünnepeket a politika vágta agyon, a többit a média végzi el az antisztárkultusszal, amellyel évek óta mérgezi a magyar közgondolkodást.

Az üvegplafon széttörése

"Magyarországon minden párt megosztott a kérdésben: vannak ellenzők és támogatók, nők is, férfiak is. De nem lehet tovább szemérmesen elhallgatni, hogy a férfiak hagyományos szerepei hatalmi privilégiumokkal járnak..."

Ország, vigyázz!

"A 'nevelés' a konzervatív szótárban nyilván a 'tekintélytiszteletre dresszírozást' jelenti, hogy mindenki engedelmes, jó polgár legyen. Akik ugyanúgy gondolkodás nélkül vágják magukat vigyázzba a folytonosan változó vezér parancsára, mint tette minap legnagyobb bánatomra az Országgyűlés."

Új politika: új internacionálé?

"Gyurcsány Ferenc nemcsak az "új baloldalt" említi gyakran, első országértékelő beszédének címe is Új Magyarország, új politika volt. Politikájának vezérfogalmai az igazságosság és a versenyképesség."

Politikai gagyi

"A magyar politikai életet máris abszurd mértékben formálta át a mediatizációnak nevezett jelenség: mindenre a kommersz média logikáját erőltetik rá."