rss      tw      fb
Keres

Vendégszerzőink írásai

Nyílt levél a tüntetésszervezőkhöz

„Az emberekben végre megtört a félelem, valami elindult, és most csak azt látom, hogy miközben ti ezen jókat lovagoltok, a tömegek újra elbizonytalanodnak. Higgyétek el, nem az megy az utcára, aki eddig nem volt képes szavazni! Én megyek az utcára!”

Nem jön a gondozó

„Teszi ezt velük az a kormány, amelynek feje éppen most nyilatkozta a rádióban, hogy nekik keresztényként ’van irgalom a szívükben’. Képzeljük el, ha nem volna.”

Az üzlet, az üzlet

„A zárvatartás és a nyitvatartás nem a dolgozókra, hanem a külsőkre, a szolgáltatást igénybe vevőkre vonatkozó garanciális rendelkezés… Persze nem kizárt, hogy a törvénygyártók… csinálnak egy másik, pontosabb szöveget, amellyel megtiltanak minden vasárnapi munkavégzést a kereskedelemben.”

A jövő dala – 1. rész

„…nem az Alkotó teremtett minket reményvesztett gályarabnak, hanem mi tesszük egymást azzá, általunk alkotott kegyetlen istenek és földi másaik – hatalomvágyó zsarnokok – nevében.”

Helyzetkép – 2014. október–november

„A közszolgáltatások leépítésével felszabadított forrásokat olyan célokra költik el, amelyek leképezik a kormányzati szándékokat: számottevően drágult a bürokrácia fenntartása… nőtt a rendvédelemre, a büntetés-végrehajtásra, az adóhatóságra fordított kiadások mértéke. Sorra épülnek a stadionok.”

Sem hommage, sem nekrológ – szörfölés Charlie körül

„Életveszélyes játszma, mert a másik oldalnak is megvannak az indulatos szélsőségei, látjuk a mecsetek elleni támadásokban. Ezekben a fiatalemberekben, mindkét oldalon, veszedelmesen buzog a sok tesztoszteron.”

Köztársasági menet, Párizs

„…ezer dolgon vitáznak, a pártok nyilván éppen úgy ütik-vágják egymást, mint máshol, a gazdaság évek óta gyengélkedik, a köztársasági elnök támogatottsága történelmi mélységben van, de egy dologból nem akarnak engedni: a szabadságból.”

Miért nem szereti Orbán a megújuló energiát?

„…egy maffiaállam szempontjából rendkívül előnytelen üzlet a megújuló energia termelése. A maximum, amit szerezni lehet belőle, egy kis zsebpénz az engedélyekért vagy némi sarc, mint a most kivetett környezetvédelmi termékdíj.”

Harcra fel! Győzni kell!

„Senkinek nem lehet nyugta. Mindenki a vezértől függ. Ennyiben közös a sorsa a hatalom sáncain belül élőknek és a hatalom sáncain kívül élőknek. Soha, senki, egyetlen csoport sem sejtheti, aznapra mit tartogat a sors.”

Hübrisz

„…a főemberek végletes elbizakodottságát a közpénzből szerzett gazdagság attribútumainak – luxustárgyak, vadászatok, kacsalábon forgó ingatlanok – gátlástalan mutogatása jelzi. Már nem is fárasztják magukat a képmutatással.”

A diktatúra bőre – II

„Orbán rendszere ennél még fejlettebb. Itt nem a nagyapák, hanem maguk Orbán maffiaállamának a ’keresztapái’ tömik magukba… a gyerekek elől a csokoládét, a szülők elől a mindennapi falatot.”

Polgárok – négyszemközt Máraival

„…mert nemcsak a Rákosi-féle diktatúrát gyűlölte, hanem megvetette a Kádár-féle gulyáskommunizmust is. Mert nem volt jó szava a szűrös-gatyás, pántlikás, turulos, csizmás, egyenruhás, kapcás magyar jobboldalról sem.”

Orbán „az egészet érti félre”

„Olyan rendszert hozunk létre, amelyik butítani fogja az embereket… Én pedig híve vagyok annak a magyar tradíciónak, amely Széchenyitől indult, Eötvösön, Treforton, Klebelsberg Kunón át tart, hogy a kiművelt emberfő teszi egy nemzet nagyságát.”

Karácsonyi szemtanú

„…a rendtartás akárhány paragrafusa mind azt kiáltja, sikoltja, zúgja a tárgyalótermek valahai hősének, hogy itt egy ártatlanul elítélt ember mutatja föl az örök isteni igazságot, egy fél láb, egy mankó, három rozsdás magyar szeg és a szurtos gyermekarcot keretező mosoly világot teremtő testamentumát.”

Helyzetkép – 2014. szeptember–október

„Jelentősen csökken a közszolgáltatásokra fordítható keret, ennek következtében tovább süllyed az egészségügyi ellátás már amúgy is rendkívül kritikus színvonala, és hasonló sors vár a közoktatásra, valamint a felsőoktatásra is.”

A diktatúra bőre – 1

„Más és más adót fizet a felcsúti gázszerelő és a büntetőadóra kötelezett bankár, a lovashajtó közértes és a bevásárlóközpontot üzemeltető cég, és nem kérdés, hogy ki ’felejti el’, kinek is adta milliárdos osztalékát.”

A politikai drogbáró és dílerei

„…gyermekeink (és mindannyiunk) jelenét és jövőjét leginkább az Orbán nevű politikai drogbáró veszélyezteti. Az ’üzeneteit’ politikai drogdílerek (Rogánok, Kocsisok, Lázárok… kopírozzák és multiplikatív módon közvetítik.”

Femina non grata

„Az uralkodó felfogás és az egységes bírói értelmezés szerint ilyen esetben a Heti Válasznak kellene hitelt érdemlően bizonyítania a megszólaló amerikai diplomata állításait, amelyeket nem átallott híresztelni.”