rss      tw      fb
Keres

Fölbujtás




A politikai viták kriminalizálása a kormányzat részéről tovább folytatódik. A készséges ügyészség (amelynek legfőbb vezetője volt olyan arcátlan, hogy bepereljen egy jeles politikafilozófust, amiért az egy elemzésében megírta működéséről az igazságot) immár a harmadik vádemelésre készülhet a volt szocialista miniszterelnök ellen: a sukorói cirkusz és az úgymond békés polgárok elleni rendőrterror után az államadósság fölhalmozódásáért is neki kell majd felelnie.

Ezzel párhuzamosan egyik volt minisztere ellen megtörtént a vádemelés, „kémkedésre való fölbujtás” miatt. Egy olyan „kémügyben”, amelyről csak azt nem lehet tudni, hogy miben is állt a kémtevékenység, és hogy kinek a javára kémkedtek. Lehet, hogy a vádlottak már elítéltként fognak börtönben ülni, de mindezt még akkor sem fogjuk tudni. Mint a régi Velencei Köztársaságban, ahol a Tízek Tanácsa hozott így ítéleteket. És még hálásak lehetünk, ha az ólomkamrákat nem vezetik be.

Nekem erről a fölbujtás-dologról egyébként az jutott az eszembe, hogy a mostani milliárdos bankrablás a közvéleményben állítólag széleskörű rokonszenvet ébreszt (lásd még „viszkis rabló”), mivelhogy úgy kell a gonosz bankoknak. Nem kellene a magyar kormányt ez ügyben fölbujtónak tekinteni?

(Lendvai L. Ferenc)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!