rss      tw      fb
Keres

Ha én kormány lennék 21.



Ha én kormány lennék, és zavarnának a szemtelen piaci civilek, pszichológiai eszközökkel venném el a kedvüket mindenféle tiltakozó akciótól. Módszerem lényege az apátiába taszítás lenne.

Először is éberen figyelném, ahogy valaki megszervezi a zúgolódó rezidens orvosok felmondási akcióját. Hosszú és aprólékos munkát kíván a fiatal orvosok bizalmának megnyerése, meggyőzésük arról, hogy ne keressenek egyéni utakat, hanem bízzák rá magukat valakire. Amikor aztán elérkezik a kritikus időpont, zavaros ígéretet tennék, amin a rezidenseket összefogó vezető kapva kapna, közölné, hogy az ígéret megfontolandó, és felfüggesztené az év végére időzített felmondást. Biztos lenne, aki egyetértene vele, és lenne, aki nem, de mivel minden egy ember kezében futna össze, az elégedetlenek ott állnának egyszál magukban. Még egymást sem ismerik. Így aztán összeomlana az egész mozgalom, és akik idáig benne voltak, reményvesztetten bámulnának maguk elé. Nem lehet itt semmit tenni – dünnyögnék magukban.

Azt is éber figyelemmel kísérném, hogy valaki megszervezi a sajtószabadságért akár utcára is kimenő sokakat. Mindaddig, amíg csak többezres vagy több tízezres tüntetéseket szervez, semmi baj, hiszen ez nem az én csőcselékem, hanem tényleg békés tüntetők, akik aztán hazamennek. Én pedig mondhatnám külföldön, hogy itt demokrácia van és szólásszabadság, hiszen tüntethetnek az emberek. De ha akadna valaki, aki nem megy haza, hanem ottmarad és éhségsztrájkol, ráadásul pont a sajtó szabadságáért, az már veszélyes. Akkor valahogy elérném, hogy a mozgalom vezetője mindenféle zavaros magyarázattal kitérne az elől, hogy az éhségsztrájkolók érdekében szervezzen tüntetést. A mozgalomhoz lelkesen csatlakozó sok egyén csalódottan bámulna maga elé, és nem tudná, hogy érdemes-e még egyszer kimenni, ha milliókat hívnak tüntetni a sajtószabadságért.

Attól azért félnék egy kicsit, hogy mindig akad majd egy elszánt ember, aki nem süllyed apátiába, és ezzel felrázza a többieket is.

(Andor Mihály)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!