rss      tw      fb
Keres

Nyirő József újratemetése - Szijjártó: nincs napirenden magyar-román kormányfői találkozó

MTI 2012. május 23., szerda 17:21

A miniszterelnök szóvivője szerint nincs napirenden magyar-román kormányfői találkozó. Szijjártó Péter ezt azzal kapcsolatban közölte szerdán az MTI-vel, hogy az Agerpres román hírügynökség Mircea Dusát, a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős miniszterét idézve jelentette: június elseje körül találkozik egymással Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román miniszterelnök, ezen a megbeszélésen pedig tisztázhatják a Nyirő József újratemetése körüli nézeteltéréseket.

Szijjártó Péter az MTI megkeresésére azt tudatta: Orbán Viktor ugyan részt vesz a kohéziós alapok jövőjéről szóló bukaresti tanácskozáson, de "kétoldalú találkozó a román miniszterelnökkel nem került szóba".

A román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere szerint a két kormányfő találkozója jó alkalom lesz azoknak a budapesti vádaknak a tisztázására is, amelyek szerint Románia megsérti a kisebbségi jogokat.

Mircea Dusa a román hírügynökségnek nyilatkozva nehezményezte, hogy Nyirő József román területen való újratemetésében a magyar kormány és Országgyűlés közvetlenül is szerepet vállalt. Szerinte ez sérti "Románia méltóságát és egy európai állam stabilitását".

Véleménye szerint nyilvánvaló, hogy a Magyar Polgári Párt kampányrendezvényéről van szó, és nem jó, hogy erre a célra "egy ellentmondásos személyiséget" használnak fel, aki a "történelem egy sötét korszakára" emlékeztet.

Mircea Dusa kifejtette: miután ő maga és több civil szervezet felhívta a román kormány figyelmét Nyirő József tervezett újratemetésére, a román külügyminisztérium közölte a magyar féllel, hogy nemkívánatosnak tartja a rendezvényt.

"Következésképpen Nyirő József hamvainak egyszerű újratemetésére kerül majd sor, a betervezett nyilvános felvonulások elmaradnak" - mondta a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere. Hozzátette: "úgy tűnik, a román kormány hivatalos fellépése nyomán a szervezők letettek az akcióról és csak annyi történik, ami természetes: elhozzák a magánszemély Nyirő hamvait Székelyudvarhelyre és eltemetik, ahogy az egy egyszerű kihantolás és újratemetés esetében történik" - összegezte Dusa.

Az újratemetést helyi szervezéssel foglalkozó Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke szerda délben közölte: semmilyen tiltásról nem kapott hivatalos értesítést a román hatóságoktól.

Szijjártó Péter, a magyar miniszterelnök szóvivője a román hírügynökségi jelentéssel kapcsolatban azt közölte az MTI-vel, hogy Victor Ponta június 1-jére több európai miniszterelnököt is meghívott Bukarestbe.

A tanácskozás napirendjén a kohéziós alapok jövője szerepel, tekintettel arra, hogy tartanak a viták az Európai Unió következő többéves pénzügyi tervéről. A kohéziós források Magyarországnak különösen fontosak, mivel ezek a források jelentősen hozzájárulhatnak a munkahelyteremtéshez és a növekedéshez.

"A magyar miniszterelnök ezért részt vesz a bukaresti találkozón. Kétoldalú találkozó a román miniszterelnökkel nem került szóba" - olvasható Szijjártó Péter tájékoztatásában.