rss      tw      fb
Keres

Emmi: az Európai Bizottság elismerte Magyarország romastratégiáját

MTI 2012. május 23., szerda 17:22

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint az Európai Bizottság szerdán komoly elismerésben részesítette Magyarország romastratégiáját. A tárca úgy látja, a brüsszeli elemzés alátámasztja, hogy Magyarország élen jár az integrációban, vagyis szerintük a "kettős mércét alkalmazó hazai és európai véleményformálók álláspontja számos esetben pusztán a negatív hangulatkeltést szolgálja".

Az Európai Bizottság szerdán kiadott jelentésében üdvözölte azt, hogy az európai uniós tagországok elkészítették a romák társadalmi integrációjára vonatkozó stratégiájukat. Általános értékelésében a testület azonban azt is megerősítette, hogy a tagállamokban "jóval komolyabb erőfeszítéseket kell tenni a romaintegrációs intézkedésekhez szükséges források biztosítása, a felülvizsgálati mechanizmusok létrehozása, illetve a hátrányos megkülönböztetés és szegregáció elleni küzdelem tekintetében".

Az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kifejti: a brüsszeli testület a nemzeti romaintegrációs stratégiák értékelése során komoly elismerésben részesítette Magyarország Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiáját, a bizottság szerint ugyanis a dokumentum megfelelően tükrözi a 2011-es soros uniós elnökség idején megfogalmazott és azóta teljesített célokat. A minisztérium fontos lépésnek tartja az Európai Bizottság tájékoztatását és örvendetesnek nevezi, hogy Brüsszel figyelembe vette Magyarország azon javaslatát, amely az országonkénti külön értékelést szorgalmazta.

A tárca vitathatatlannak nevezi, hogy az uniós keretstratégiához történt hozzájárulásunk a magyar elnökség egyik legnagyobb sikere, elfogadtatása EU-elnökségünk egyik fő prioritása volt. "Közleményével a bizottság elismerte, hogy a szegénység nem kizárólagosan roma ügy, hanem össztársadalmi probléma" - fogalmaz a minisztérium, hangsúlyozva, hogy a társadalmi párbeszédben és a komplex programok végrehajtásában is "nyomatékosítják azokat az elveket", amelyek "szövegszerű hiánya kritikára adhat okot". Hozzátették: a bizottság az integrált oktatás és iskolai szegregáció tárgyában mutatott rá a stratégia "látszólag kevésbé fókuszált területeire".

Az Emmi közleményében arra is kitér, hogy a tagországonkénti stratégiakészítés a korábbiaknál nagyobb segítséget nyújthat a rászorulóknak, és komolyabban foglalkozik a romaintegráció ügyével. "Nyilvánvaló, hogy a stratégiával és a cselekvési tervvel nem oldódik meg egy csapásra az a súlyos válsághelyzet, amelyben vidéken élnek roma- és nem roma magyarok, de éppen ezért fontos eredménynek tartjuk, hogy az elmúlt két évben sikerült felhívni az Európai Unió figyelmét erre a súlyos problémára és a magyar tapasztalatokra is" - fogalmaznak a tárca tájékoztatásában, kiemelve: hazánk továbbra is kész aktív szerepet játszani az európai romaintegráció sikeres megvalósításában, valamint a nyugat-balkáni országok számára nyújtott szakmai segítségben. "Emellett folytatjuk nemzeti stratégiánk végrehajtását is a dokumentumban lefektetett intézkedési terv szerint" - fűzik hozzá.

Az EU-tagországoknak az unió - magyar elnökség alatt - tavaly elfogadott roma-keretstratégiájának keretében kellett olyan nemzeti programot készíteniük a területükön élő, összesen mintegy 10-12 millió cigány ember társadalmi integrációjára, amely négy területre: az oktatásra, foglalkoztatásra, az egészségügyre és a lakásviszonyokra koncentrál. A komolyabb roma közösséggel nem rendelkező Málta kivételével ezt a tagországok meg is tették, és a most kiadott jelentés összefoglalja a végrehajtó testület értékelését.