rss      tw      fb
Keres

Abszurditáshalmaz: a Nyirő-temetés



Az egész abszurd Nyirő-történet legabszurdabb mozzanata nem az, hogy a magyar népképviselet legfőbb szerve kezdeményezi, hogy a román állam területén temessenek el egy olyan magyar írót, akinek a politikai nézeteit és szerepvállalását a nácizmus, a nyilasok idején mindkét ország elítéli. Nem az, hogy ugyanezen hivatal megrendeli Spanyolországtól a kihantolást, és állami pompával fogadja a koporsót. Nem az, hogy a legfőbb hivatal az egész aktust a romániai választási kampány idejére időzíti és a szervezést a hű Fidesz-szövetséges MPP-vezetőre, Szász Jenőre bízza. Nem az, hogy a magyar országgyűlés elnöke, bizonyos Kövér László védnökséget vállal a Románia területére tervezett újratemetés fölött, de előtte kampányol még egy jót ugyanott a Magyar Polgári Párt mellett, s ezt „az európai normalitás jelének” tartja (érdekes lett volna, ahogy a német államfő, Joachim Gauck franciaországi, legalábbis elzászi kampánykörútra indul François Hollande mellett – az „európai normalitás” jegyében). Nem az, hogy a magyar Országgyűlés Hivatala Nyirő kapcsán sértetten felemlegeti, hogy az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármestere már 2004-ben sem akart olyan szoborparkot, amelyben „Csaba királyfi szobra Orbán Viktorra emlékeztet”. Nem az, hogy ugyanezen magyar hivatal azzal vádolja ugyanezen magyar polgármestert, hogy ő szítja a románok tiltakozását. Nem az, hogy mindennek örömére az MPP leárulózza az RMDSZ-t. Nem az, hogy az erdélyi író „újratemetéséért felelős kommunikációs vezetőt” neveznek ki, aki aztán hősként rohangál Erdély országútjain egy üres urnával az autójában, hogy kicselezze, majd erkölcsi oktatásban részesítse a román rendőröket. Nem az, hogy erről a Magyar Távirati Iroda olyan hőfokon és részletességgel számol be, mintha éppen a focivébé nyertes meccsét játszaná a magyar válogatott (na jó: mintha éppen a román hadsereget vernénk ki a Duna-Tisza közéből).

Az egész abszurd Nyirő-történet legabszurdabb mozzanata Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő felszólalása volt, aki a Nemzeti Alaptanterv (NAT) parlamenti vitájában azt mondta: mindenki, még a liberális oldal is elismeri, hogy korszerű ismereteket hoz be a NAT tervezete a közoktatásba, azonban Wass Albertet, Nyirő Józsefet és Kertész Imrét még bele kellene venni a NAT-ba.

Révész képviselő – később teljesedésbe ment – követelése világosan bizonyítja: mindenki mással szemben a Fidesznél nincs kettős mérce. Ők egyenrangúként kezelik a magyart és az idegent.

Arról már igazán nem ők tehetnek, ha a javaslat így is lefordítható, és akinek van füle a hallásra, bizonyára így is értette: két igazmagyarért cserébe nyugodtan beengedhetünk egy zsidót a Nemzeti Alaptantervbe. Rosszabb esetben két fasisztáért cserébe egy zsidót. Elvégre mind részesei voltak a magyar történelemnek. Ki az üldözők eszmetársaként, ki az üldözők áldozataként, de hát istenem, a történelem már csak ilyen. A Hoffmann-féle NAT-ban és a gyermeki lélekben majd megbékélnek egymással.

Segítség. Mondja erre a magyar, aki szimbolikus politizálás helyett végre igazit szeretne látni. Meg olyan országot, ahol Kertész Imre nem cserébe, hanem a saját jogán érezné otthon magát.

(Mihancsik Zsófia)



Lásd méretes összeállításunkat: A Nyirő József-újratemetés konfliktustörténete



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!