rss      tw      fb
Keres

Egye meg a fene Kádárt!



Habemus tandíj, mégpedig brutalem! Erre vártunk. Egyvalakit leszámítva. Az illetőt Orbán Viktor ifjúkori énjének hívják. A Fidesz-vezetőkre, -tagokra és -hívekre jellemző amnézia gyógyítása végett fölidézem, mit mondott a mai miniszterelnök az 1998-as választások előtt (amikor érvényben volt még a Bokros Lajos kezdeményezte felsőoktatási tandíj); mit a két választási forduló között és mit 10 évvel később, egy országértékelő beszédben.

Tessék figyelni a crescendora!

Először (1998. április): ha ő „most” lenne iskolás, akkor nemhogy Budapestig, még Bicskéig se jutott volna el (a szülőfalujából) Alcsútdobozról. Hm.

Másodjára (1998. május): ha ő „mostanság” lenne iskolás, akkor nem hogy az ELTE-re ( annak jogi karára), de még a székesfehérvári Teleki Blanka gimnáziumba se jutna el. Hm-hm.

Harmadjára (2008. február, az Orbán által kiagyalt tandíjtörlő szociális népszavazás előtt): „A helyzet úgy áll, hogy ha (a Kádár-korszakban) tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt!”

Nem volt. Egye meg a fene Kádárt! Miért is nem szedett tandíjat? Posztumusz átok kísérje! Mert ez az ember még mindig „itt áll”, sőt 2008-hoz képest nagyon is, és úgy sejtem, egy darabig még állni is fog. A tandíjötleteivel együtt.

(Aczél Endre)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!