rss      tw      fb
Keres

Hát tényleg!



Tényleg mi más lenne, mint politikai haszonszerzés a cigányok mellett, a cigányok miatt, „Én is cigány vagyok!” táblával a nyakban tüntetni!

Gondolkoznak egyáltalán azok a szerencsétlenek, újságírók, politikusok, jogvédők, akik a Gyurcsány Ferenc meg a pártja által szervezett vasárnapi tüntetésre sem találnak más magyarázatot, mint bármelyik más politikus bármelyik megmozdulására, akit utálnak és megvetnek (azaz szinte mindenkit)?

Honnan jönne az a fene nagy haszon? Melyik az a bazinagy választói csoport, amelyiket ma Magyarországon épp egy cigányok melletti tüntetéssel lehet megnyerni?

Vagy az volna a baj, amit Bajnai Gordon az ATV vasárnap esti műsorában mondott? Hogy Gyurcsány is „ürügyként használta” Bayer cikkét, „mert úgy tűnt, mintha nem Bayer Zsolt ellen tüntettünk volna ott, hanem a Fidesz ellen”, holott „a végső célpont Bayer Zsolt és a Magyar Hírlap kellett volna hogy legyen”? Csakhogy Bajnai Gordon a következő mondatában már így folytatta: „Egyébként pedig a Fidesznek van súlyos sara ebben a történetben…”, majd ezután hosszú percekig másról sem beszélt, mint ennek a súlyos sárnak az összetevőiről (és nem mellesleg teljesen igaza volt).

Akkor hogyan és miért kellett volna szétválasztani a Bayer plusz Magyar Hírlap versus Orbán plusz Fidesz elleni tüntetést? De még ha igaza volna is Bajnainak, a kérdés ugyanaz: melyik az a jelentős választói csoport, amelyet úgy lehet megnyerni, hogy Orbán ellen nem az ezernyi bűne, hanem épp a cigányok „ürügyén” tüntetünk?

Úgy gondolom, úgy tapasztalom, hogy a magyar politikában rettentően kevés az értékelvű fellépés. (Minden látszat ellenére a Fidesznél a legkevesebb. Pontosabban nulla). A vasárnapi demonstrációt viszont ilyennek tartottam. Minimális társadalomismeret birtokában pontosan tudható, hogy semmiféle politikai hasznot nem lehet húzni belőle. Ezek az emberek tényleg azért szervezték, tényleg azért mentek ki a mínuszba, mert nem akarják eltűrni azt, ami ebben az országban hatalmi segédlettel folyik.

Lehet persze továbbhaladni a beteges Gyurcsány-fóbia vágányán, és azt mondani, hogy ennek a „pojácának” (ahogy némely egykori párttársa is nevezi) csak az a fontos, hogy mutogathassa magát, mindegy, milyen „ürüggyel”. De akkor már csak arra kell magyarázatot találni, hogy ha az európai és polgári Magyarország mellett volt olyan vonulata Gyurcsány politikájának, nyilvános megszólalásainak és személyes kiállásainak, amelyet azóta képvisel konzekvensen, amióta feltűnt a nagypolitikában, az miért a rasszizmus és az antiszemitizmus, egyáltalán, mindenféle előítélet elleni állásfoglalás és fellépés volt. Kívánságra részletesen bizonyítom. Itt érjük be annyival, hogy ha ezek a magyarázózsenik találnak még egy vezető politikust, sőt miniszterelnököt az elmúlt huszonkét évben, aki a futballdrukkereknek éppúgy elmondta 2003-ban, hogy „Magyarországról nem megy többé vonat Auschwitzba”, mint a rendőröknek állománygyűlésen 2009-ben, hogy „cigányozni nem lehet”, sem „a hétköznapi életben, sem kocsmában kvaterkázva, sem interjút adva, sem intézkedve”, akkor okvetlenül értesítsenek. Addig is gyötörjék azt a csöppnyi agyukat, főként a harcos és patyolatlelkű cigányvédő újságírók, akiket épp most hallottam a Klubrádió délelőtti műsorában, hogy a „haszonszerzésnél” jobb érvet találjanak rá, miért húsbavágóbb Gyurcsánynak megint bevinni egy sorozatot, mint a cigányok mellett és Bayer plusz a Magyar Hírlap/Orbán plusz a Fidesz ellen tüntetni – ha tényleg annyira fontos, akkor magával az ördöggel is.

(Mihancsik Zsófia)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!