rss      tw      fb
Keres

A hülyeség esztétikája




Az embert néha elfogja az érzés, hogy kitalálni sem tudna nagyobb ökörséget, mint aminek éppen tanúja. Minden írói átlényegítés nélkül be lehetne emelni egy készülő műbe. Akkora hülyeség, hogy már esztétikai élvezetet okoz. Már-már szép.

Az „átkosban” egyetlen ilyen élményem volt, a katonaságnál. Kopaszként olyan századparancsnokot fogtam ki, hogy minden írói fazonigazítás nélkül szerepelhetett volna egy regényben az emberi butaság megtestesítőjeként. Sőt, az írónak egy kicsit lejjebb kellett volna csavarnia a butaságfokot, nehogy hiteltelenné váljon a figura. Ez a századparancsnok mesélte egy reggeli eligazításon, hogy amikor kétszeri szétszedés után sem tudta megjavítani otthon az olajkályháját, akkor „jól kiszúrtam vele: harmadszor is szétszedtem, de nem raktam össze”.

Mostanában nem panaszkodhatom, Orbánisztánban sűrűsödnek az ilyen élmények. Legújabban Németh Szilárd részesített benne, aki törvényjavaslatot készül benyújtani a szolgáltatók „rezsicsökkentés-ellenes magatartása” miatt. Köztudott, hogy az ELMŰ felvilágosította minden fogyasztóját néhány alapvető dologról, és ezzel kissé belepiszkított a kormányzati sikerpropagandába. Megtudtuk, hogy nemcsak a benzin, hanem az áram árából is az állam fölözi le a nagyobbik részt; hogy az áram árát mindig is az állam határozta meg; hogy a veszteséges vállalat nem fog tudni fejleszteni és karbantartani; hogy emiatt munkahelyek fognak megszűnni; és hogy más termékekben úgyis mi fizetjük meg a rezsicsökkenés árát.

Nincs ebben a levélben semmi indulat, maga a hideg tárgyilagosság. Talán épp ez lehet a legdühítőbb a hatalom számára, mert nehéz lesz olyan törvényt fogalmazni, ami a nekik kellemetlen tények tárgyilagos ismertetéséből is államellenes izgatást tud fabrikálni. De nem aggódom, meg fogják oldani. Ha valamihez értenek a fejlett fidealizmus káderei, akkor az a jogfarigcsálás.

Az ELMŰ még hagyján, az egy rohadt multi, amely trükközik, hazudozik, és csak a külföldi tulajdonos „teletömött zsebét” félti. De jaj! A fideszes önkormányzati tulajdonban lévő Főtáv is rosszul viselkedik, mert szembemenve a kormánypropagandával, hidegebb időt rendelt, csak hogy több távhő fogyhasson, és mégse legyen tíz százalékkal alacsonyabb a fűtésszámla.

Ez az igazán szép jogi feladat: olyan törvényt fogalmazni, amely az időjárást is szankcionálja és a szakértőt is, aki nem átallja azt hirdetni, hogy ha nagyobb a hideg, akkor jobban kell fűteni. A törvény feltehetően méregfognak fogja minősíteni az ilyen főtávos vezetőket, és elrendeli a méregfog kihúzását. És hogy közben a barátoknak is csurranjon-cseppenjen valami, alkotmányba foglalják, hogy méregfogat csak a miniszterelnök fogorvosának cége húzhat.

Nem is ezzel lesz a baj, hanem – ahogy mondani szokták – a reálfolyamatokkal. Mert mi lesz akkor, ha az összes méregfogat kihúzták? Ki fogja vezetni a közben államosított közműcégeket? Szakember nem jöhet szóba, mert az a megtestesült bolsevik trükk. De nem is nagyon vállalnák, mert ha értenek a szakmájukhoz, akkor tudják, hogy lehetetlen feladatba csak belebukni lehet. Csak kipróbált fideszes politikusok kaphatják az állást, akik már bizonyították, hogy látásukat nem homályosítják el a tények. Persze nagyon le fog szűkülni a merítési bázis, de sebaj. Rendkívüli emberek rendkívüli tettekre képesek. Mondjuk Selmeczi Gabriella a kormányszóvivőség mellett elvezeti a Főtávot, Szijjártó Péter a külügyek mellett a BAKU-MOL vegyesvállalatot, Matolcsy György a Nemzeti Bank mellett az E.ON-t, Budai Gyula az államosított ELMŰ-t, és a megbízhatóságát frissen bizonyított, tanítóképzőt végzett polihisztor, Németh Szilárd a polgármesterség és a képviselőség mellett a Vízműveket.

És akkor eljön a vízzel-gázzal-távhővel-árammal folyó Kánaán.

(Andor Mihály)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!