rss      tw      fb
Keres

Helyszíni tudósítás Nairobiból: az ország a két gyilkosra szavaz



A kenyai választás* napján, hétfőn, Nairobiban élő barátnőm, Horváth Bea egész nap küldte magánlevelekben a helyszíni tudósításokat. Engedélyével (néhány személyes részt kihagyva) nyilvánossá teszem a beszámolóját (LJ).

2013. március 4., 13:17
Megkezdődtek a választások, elvben reggel hattól du. ötig. Reggel óta nézem a tévét, vagy fél éve már nem érdekeltek a hírek, le is maradtam ott, hogy van kb. egy tucat friss párt, illetve egy csomó koalíció, amelyek nem A és B pártkoalíció néven futnak, hanem új neveken, mint Jubilee koalíció, meg Sas koalíció stb., innentől nem érdekeltek a dolgok.

Szóval, reggel 4-5 között nem csupán megjelentek az első szavazók, hanem beálltak az akkor már tömegdemonstráció formájú tömött sorba, és vártak. Több száztól több ezer emberig állnak így a szavazók az ország 33 ezer szavazóállomása előtt, de a sor nem halad. Délig néztem a tévét, a megkérdezettek mindegyike hajnali ötkor érkezett, de még nem került rá a sor. Volt, aki éjjel 2-re ért ide Mombasából, és egyenesen beállt a sorába, mert Nairobi lakos. Rekkenő hőség, az embereken nagykabát az éjjeli hideg miatt, vagy csecsemő. Sok helyen eleve késve kezdték el, pl. Isiolóban elromlott valami kütyü. A szavazóhelyiség, mint rendesen, az iskolákban van, a táblán a tananyag. Elektromos kütyüvel ujjlenyomatot vesznek mindenkiről, ám lámpa nincs, reggel vidéken megjelent a sapkás népség, ég a tanteremben a gázpalackra esősített lámpa, fel ne boruljon! Oda az űrlap. Egyébként hat lapot kell kitölteni: elnök, kormányzó, nőjogi aktivista, és még nem tudom mi, képtelenség, hogy a népesség épp csak ránéz a névre, a politikai párt rövidítésére és a koalíció fantázianevére, és tudja mindenki programját, és felelősségteljesen szavaz. A szavazófülkéket a hűtőszekrény doboza ihlette: áll a nagy doboz, az egyik oldala félig behasítva, a behasított része behajlítva, azon lehet írni, majd jön a dilemma. Ott áll a szavazó a kezében hat összehajtogatott papírral, amelyek különböző pasztell színűek, és azon görcsöl, hogy a színében megfelelő tetejű dobozba dobja a voksát. Már reggel az volt a legnagyobb gond, hogy sokan félredobták, véletlenül, elnézve, tudatlanságból, ugye a vidéki lakos nem annyira gondol arra, hogy színeket figyeljen, hanem beikszel és dobozba tesz, arra ügyel, hogy mindig a saját népcsoportjából valóra szavazzon. Így az önkéntesek segítenek, és eszméletlenül lassan megy a szavazás, a mi nagybácsink például visszafordult, látva a tömeget. A megkérdezettek mindegyike esküdözött, hogy akárki fog győzni, elfogadják, de harcokat nem akarnak. Idén képzeld 14,3 millióan regisztrálták magukat mint biztos szavazók, ez rengeteg, de a folyamatos tévéadásban egyre csak azt mondják, ha így haladnak, több nap, mire végeznek, egyszerűen nem kerül rájuk a sor, félelmetes látvány.


A színes papírdobozok - a képek forrása: ATV világhíradó

Igen, igen, a luo és a kikuju, a luo Raila Odinga, aki eddig miniszterelnök volt, és a kikuju Uhuru Kenyatta, a tömegmészárlásért elítélt, ám ártatlan, mert „nekünk ne mondja meg egy fehér ember ott külföldön, hogy miként kezeljük az országunkat” (nagyjából így hangzott a mentegetőzése) csatározásáról van szó, a két legnagyobb népcsoportból, rajtuk kívül még hat párt jelöltje van. Idén új szabályok vannak, nem a legtöbb szavazatot elért győz, hanem a győztesnek meg kell szereznie a szavatok több mint felét. És a 47 választórégióból minimum 24-ben kell győznie. Ez szerintem lehetetlen, úgyhogy már most második fordulóról beszélnek.


A hosszú sorok

2013. március 4., 14:58
Friss hírek: hatalmas tömegek fordultak vissza, egy nő hajnali 3/4 4-től áll sorba, du 4-kor nem került még rá a sor, légifelvételeken látjuk, ahogy kígyózik a tömeg, például a szamburuknál, eleve kétórás késés volt, mert elakadtak a ládák az úton. Izgalommal várom, hogy mutassák Wambát, csakhogy ott nincs szavazóállomás, pedig van kórház és sok kereskedés, így aztán a szavazni kívánó szamburu harcosok hajnalban felkerekedtek, most értek a legközelebbi szavazóállomásra, 104 km gyalog. Szóval, ilyen körülmények között eleve ki van zárva, hogy a nomád vagy kedvezőtlen körülmények között élő szavazhasson arra, aki szerinte segítene neki, ám Uhuru és más esélyes helyén egymásba érnek a szavazóhelyiségek, aki akarja, van módja szavazni – akár rájuk is, de itt senki sem fog olyanra szavazni, aki eleve fejlesztené a sivatagos részeket.


Odinga

2013. március 4., 15:44
Vége a szavazásnak. Egy északi tartományban végig nem lett jó az ujjlenyomatvevő.

A nyomornegyedi zűrzavar reggel a tülekedés miatt volt, mert nem sorba, hanem tömegként álltak, tülekedtek, és egymás elé vágtak.

Ugyanez az északi részeken, ahol semmilyen udvariasság nem volt, az öreg néniket nem engedték előre. Órákon át álltak a sivatagi napon.

A megkérdezett szavazók panaszkodnak. Minden lassan megy, és tülekednek, fáradtak, üvöltenek, szervezetlenség, 50 fok.

Már hajnalhasadás előtt az egyik helyen, Nairobihoz nagyon közel, még sötétben akkora volt a tülekedés, hogy a rendőrök a levegőbe lőttek, már reggel 6 előtt egymáson tapostak, 20-an kerültek kórházba.

Kinangopon és még pár helyen nem voltak a listán azok, akik januárban regisztrálták magukat, míg Nyugat-Kenyában kétszer is szerepeltek, folyik a  kivizsgálás. Voltak helyek, ahova sokkal kevesebb szavazólap érkezett, mint szavazó.

Folyamatosan megy a sajtókonferencia, olyan szavakat, hogy gördülékeny, problémamentes, sehol nem hallani, csak a panaszok áradnak, nem működik a rendszer, mostantól folyamatosan érkezik a 33 ezer állomásról online a konferencia számítógépére az eredmény.

Még nem mondtam, hogy hat rendőr a választási előkészületek alatt halt meg, tegnap éjjel.


Kenyatta 

2013. március 4., 17:32
Eddig a szavazatokból 700 ezret számoltak meg a kb. 11 millióból, ebből érvénytelen 33 ezer, ami sok, de a bonyodalmakhoz képest nem annyira, sok írástudatlan is panaszkodott, hogy nem tudja jól kitölteni...

És nem úgy tűnik, hogy lesz második forduló, pedig erre nagyon készültek már régóta, Kenyatta, a hágai bűnös, aki tömemészárlásra adott utasítást, aki nem tudni, miként jött el Hágából és mi lesz a büntetésével, az eddigi eredmények szerint majdnem 60 százalékot ért el, Odinga, aki nem tett semmit, ő 40-et, a maradék kb. 3 százalék megoszlik a többi hat között. Nem örülök neki, nem tudom, miként fog a nép elé állni, és nem tudom elképzelni, hogy csend lesz az országban.


Robbantások

2013. március 4., 20:07
Mombasában,  ahol elszakadást követelnek, 17 ember halt meg tegnap éjjel, Malindiben ketten, egy 72 éves nő esett össze és meghalt hirtelen, több, mint egy tucat nőre jött rá a szülés sorbaállás közben. Manderában (észak) robbantottak a szavazóállomáson, nincs sérülés, és valahol, nem tudom, mert gyorsan fut a hír a tévé alján, lelőttek egy embert. Továbbá négy régióban 11-én ismételt szavazás lesz, mert az űrlapon összekeverték a jelöltek fényképeit és neveit. Van kép is ugye, kell, mert sok az írástudatlan. De azért elnököt tudnának választani. Nevettünk is itthon, mert képzeld, van egy Wajir város és egy Wajir régió, ami kb. akkora, mint az egész Magyarország. És az egészből ezren sem mentek el szavazni. Félsivatagos, és 99,9 százalékban szomáli muszlimok lakják. Ám nyert Peter Kenneth, akinek az apja brit. Mindenki tűnődik, mit akarnak a szomálik tőle. A válasz: infrastruktúrát ígért, de az igazság (szerintem): a wajiri állomásokon azt mondták, a legnagyobb gond, hogy a lakosság zöme írástudatlan. Tehát Kenneth programjáról gőzük sem lehet, áram sincs. Látják a képet, világos a bőre, sejtelmük sincs, ki ő, biztos szomáli vagy arab, rá szavazunk.
A szavazatok 10 százalékát számolták meg, már most messze Uhuru vezet, ami szánalmas! Együtt van Rutóval, ő lenne az elnökhelyettes, a másik hágai elítélttel. Mit mondanak most a világban Kenyáról? Hogy igazságot szolgáltattak a volt választások sérültjeinek, és az egész ország a két gyilkosra szavaz? Borzasztó. Sosem éreztem még ennyire a népcsoportok erejét, hisz a kikuju a legnagyobb, Ruto meg kalenjin, akik szintén több millióan vannak. Hiába mondják, hogy Kenya döntött, az emberek beírták, milyen származásúak. Szégyellem magamat Kenya helyett a világ előtt.

2013. március 4., 20:18
Az utolsóként érkező nyugat-kenyai részeg szavazó szerint elég, ha ő a szívében tudja, kire szavaz, de ezt a napot méltóan csak ittasan érdemes átélni, megünnepelni, józanul nem.

(Lángh Júlia)



* A szerk. megj.: Az MTI országismertetője és híre: Az afrikai országban elnök-, parlamenti és önkormányzati választásokat tartottak hétfőn, első alkalommal azóta, hogy a 2007-es választások után a feltételezett csalások miatt véres zavargások robbantak ki. Az erőszakcselekményekben több mint ezer kenyai meghalt és több százezer ember kényszerült otthona elhagyására.

Az elnökválasztás egyik esélyese Uhuru Kenyatta miniszterelnök-helyettes, aki ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) emberiesség elleni bűncselekmények címén eljárást indított, mert a gyanú szerint felbujtóként közreműködött a 2007-es erőszakcselekményekben.

Ennek ellenére egy kenyai bíróság engedélyezte, hogy elnökjelöltként induljon a választáson, mivel az ICC mindeddig nem találta bűnösnek az ellene felhozott vádpontokban. Kenyatta legfőbb riválisa Raila Odinga miniszterelnök, akit még a 2007-es választási kampányban William Ruto volt felsőoktatási miniszter támogatott, akit az ICC ugyancsak perbe fogott emberiesség elleni bűncselekmények vádjával.
A kelet-afrikai ország függetlenségét 1963. december 12-én kiáltották ki. A 2010-ben életbe lépett alkotmány a mostani választás után megszünteti a kormányfői tisztséget, így az elnök egyben a végrehajtó hatalom feje is lesz.
Az urnák ismét erőszakos cselekmények közepette nyíltak meg. Az ország második legnagyobb városában, Mombasában hétfőre virradóan több személy meghalt fegyveres összecsapásokban. Az áldozatok között rendőrök is voltak.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!