rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. április 24.



Bolgár György kérdései 2013. április 24-ei
 műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy újabb európai viharfellegek gyűlnek Magyarország fölött. Az Európai Bizottság ugyanis valószínűleg kötelezettségszegési eljárásokat indít az Orbán kormány ellen az alaptörvény negyedik módosítása miatt. Méghozzá, mint a bizottság alelnöke Viviane Reding mondta, meglehetősen gyorsan. Lehet, hogy visszavonatják a kormánnyal az alkotmánymódosítások egy részét? Milyen konfliktus lesz ebből?

Ehhez kapcsolódó témánk, hogy az összes európai országot tömörítő Európa Tanács parlamenti közgyűlése arról dönt, megfigyelési eljárás alá helyezze-e az európai normákat megsértő Magyarországot. A tanács jelentéstevői mindenesetre ezt javasolják. A szégyenen kívül mit jelent ez nekünk?

Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy a magyarországi református egyház nem kíván részt venni az egyházi törvény módosításának előkészítésében, mert a kormány folyamatosan figyelmen kívül hagyta javaslatait. Nehogy már a reformátusok beleszóljanak a parlament dolgába?

Mi a véleményük továbbá arról, hogy a tavalyi harmincezer után újabb tizenötezerrel csökkent az egyetemekre és főiskolákra jelentkezők száma. Néhány vidéki főiskola szinte elnéptelenedik. Lehet, hogy ez volt a kormányzati cél többek között?

Mit gondolnak aztán arról, hogy nagy a felháborodás a jelenlegi trafiktulajdonosok körében. Mert a dohányárusítási koncessziókat többnyire elbukták. Ellenben haverok vagy a CBA-hoz, netán Fideszes politikusokhoz köthető nyertesekből van elég. Legalábbis az újságok és a hírportálok szerint. Rossz az, aki rosszra gondol?

És végül beszéljük meg, hogy Gorkijról vagy Majakovszkijról sem lehet utcát elnevezni a jövőben Magyarországon, mert ezek a világhírű írók önkényuralmi rendszerhez kötődtek. Az irodalom és a Magyar Tudományos Akadémia történészeinek nagyobb dicsőségére?

És még egy helyre kis téma. A Magyar Nemzet tegnapi vezércikkéből idézek egy mondatot, Ugró Miklós írásából, így szól. „Ahol demokrácia van meg jólét, ott egy párt is bőven elegendő. A pártosodás, miként 1989-ben is, a bomlás biztos jele.” Na most vajon hol tartunk? Jólétben, bomlásban, és egyáltalán milyen a demokrácia a Magyar Nemzet szerint?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!