rss      tw      fb
Keres

Repül a...



Bizonyára sokan tudják folytatni az Arany János-idézetet. Általános iskolai tananyag a Toldi, és a memoriter se ment ki teljesen a divatból. Igen, a nehéz kőről van szó a Toldi harmadik énekéből: „Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg?” A választ is tudjuk a negyedik és a többedik ének ismeretében.


Most viszont nem szónoki kérdésként tehetjük fel ugyanezt a Nehéz Kő Logisztikai és Szállítmányozási Kft. esetében. Ezt a vállalkozást Magyarország jelenlegi miniszterelnökének családtagjai – apja és két testvére – működteti. Nyilván zseniálisan, hiszen 400 millió forint nettó nyereséggel zárták a 2012-es évet. Ha pedig hozzávesszük a szintén az Orbán család birtokában levő gánti Dolomit Kőbányászati Kft., valamint Dolomit Kft. nyereségét is, szédítő, szinte csillagászati magasságokba jutunk. (Lásd: Eredményesek az Orbán család vállalkozásai)


Általában a legnagyobb erővel felhajított kő is visszaesik a földre, s ebből újabb bonyodalmak származnak. A költővel szólva: „Ki tudja, hol áll meg, s kit hogyan talál meg?”


Kivételes energiamennyiség esetén a nehéz kövek legyőzik a bolygó nehézkedési erejét, és földkörüli pályára állnak. Mi meg nézhetjük, amint internacionális nagyságúvá nőve, fénylő pontként elsuhannak fölöttünk az éjszakai égen.