rss      tw      fb
Keres

Finomhangolás: az átverési kiskorú




Bármilyen gondosan igyekeztek is eljárni trafik ügyben, azért csúsztak be hibák. Olyanok is kaptak, akik vagy nem fidesz-hívők, vagy értenek a szakmához, és nem érzik úgy, hogy a kegyért szívességgel tartoznak a keresztapának. Mondjuk, nem jöttek rá, hogy a gavallérosan megállapított árrésből támogatni kellene a Pártpénztári Központot, sőt, erről meggyőzni sem sikerült őket.


Az ilyen esetekre találták ki a finomhangolásnak (milyen kellemesen zengő szó!) nevezett eljárást, amelynek lényege: el kell venni a trafikot az érdemtelenektől. Eddig egy kedvenc módszer híre terjedt el. Bemegy két finomhangoló a trafikba, majd kis idő múlva egy előre beszervezett, úgynevezett „átverési kiskorú” követi őket. Közben a finomhangolók zavaros kereskedelmi helyzetet teremtenek, rendelnek, de nem találják a pénztárcájukat, és ebbe a szituációban érkezik az átverési kiskorú. A trafikos három dolgot tehet: (1) félbeszakítva a finomhangolók kiszolgálását, rögtön kéri a kiskorúnak kinéző igazolványát; (2) csak akkor kéri, amikor sorra kerül; (3) kiszolgálja. Az utóbbi eset egyértelmű, súlyosan megsértette a szabályokat. Az első két eset „véleményes”. Ha az érdemtelen trafikos, aki csak mímeli, hogy nemzeti lenne, nem küldi ki rögtön az átverési kiskorút, hanem előbb kiszolgálja a finomhangolókat, már le is bukott. Ha viszont az érdemes trafikos csinálja ugyanezt… Folytatni sem érdemes, hiszen ahhoz nem is kell elmenni finomhangolni. Jó embereiket minek ellenőriznék? Azok úgyis nekik dolgoznak.


Valószínűleg számítottak rá, hogy szükség lesz finomhangolásra, mert már a szabályokat se életszerű helyzetekre alkották meg. Mint sok szó esett már róla, nem csupán azt tiltják, hogy kiskorúakat kiszolgáljanak, hanem azt is, hogy egyáltalán a boltban tartózkodjanak. Ugyanakkor a szabály nem mondja meg, hogy mennyi idő tekinthető boltban tartózkodásnak. Fél perc? Egy perc? Fél óra? A finomhangolóra bízzák a döntést. Persze a központban nyilván alaposan eligazítják őket. Ki az, akivel türelmesek lehetnek, és ki az, akitől rendkívül gyors reakcióidőt kell követelniük.


Így aztán nem sokáig kell várni arra az időre, amikor kihull a férgese, és a trafikkoncesszió minden kis cseppje jó helyre megy.