rss      tw      fb
Keres

Le a szegényekkel!




A keresztényi szeretettől már messziről szagló kormánypárti honanyák, honatyák, polgármesterek és önkormányzati képviselők egymás után hozzák a humánumtól csöpögő és ésszerű törvényeket, rendeleteket.


Pénzbüntetésre vagy börtönre ítélik a hajléktalanokat, csak hogy megóvják őket a kemény padokon fekvéstől és a nyakló nélküli költekezéstől. Kézen fogják és gyengéden visszavezetik a munka világába a féllábúakat, hátha sikerül két lábbal megállniuk a valóság talaján. Feltételekhez kötik a közmunka-éhbért, hogy csinosabbak legyenek a porták és jobban tanuljanak a gyerekek. Már nem is éhbér, hanem jutalom. Megannyi jótétemény, az ember nem győzi számlálni. Csak kapkodja a fejét, nehogy eltalálja egy.


És már itt is a legújabb. A főváros fő Újszövetség-olvasója hadat üzent azoknak a szegényeknek is, akikben még volt erő, hogy maguk próbáljanak segíteni magukon. Mostantól kezdve a lomtalanításkor kirakott javak megdézsmálása bűn, amiért akár börtönbüntetés is járhat.


Bevallom, engem is bosszantott, hogy csinos halomba kirakott fölösleges tárgyaimat összeborogatták és szétszórták, de úgy véltem, évente egyszer el kell viselnem, mert több a haszna, mint a kára. Amit én már nem akarok használni, az máson még segíthet, így a bedarálandó szemét mennyisége is csökken. Ha pedig nem a lomok közt guberálónak kell, hanem fillérekért eladja másnak, akkor hozzásegítettem, hogy aznap meg tudja venni a vacsoráját. Megdolgozott érte. Más munkája pedig nincs. Van annyi élettapasztalatom, hogy lássam, akik a lomok közt turkálnak, nem fognak jachtot venni az Adrián.


Persze az is lehet, hogy már nem értem a világot, amiben élek. Lehet, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. telephelyén már ott állnak ugrásra készen azok a monopolhelyzetbe hozott lomizók, akiket a Kubatov-lista alapján választottak ki.