rss      tw      fb
Keres

Balog Zoltán kanadai kudarca

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára Kanadában járt. Szereplését a kanadai média egyre inkább úgy értékeli, hogy Budapesten egy rasszista kormány került uralomra, amelyik kriminalizálni kívánja a sok ezer Kanadába menekült magyar romát. Balog azt nyilatkozta, hogy „a magyar és a kanadai rendőrség információinak összekapcsolásával” kell megoldani a romák ügyét, és hogy szerinte sokan „kihasználják az emberek hiszékenységét és nyomorúságát, s megpróbálnak visszaélni a nagyvonalú kanadai menekültügyi és szociális rendszerrel”.

Balogot az Ottawa Citizen olvasói levele cinikus és érzéketlen politikusnak nevezi. Felemlíti Elie Wiesel budapesti látogatásakor elhangzott szerencsétlen megnyilvánulásait is*.

A magyar kormánynak egy Balognál tapasztaltabb politikust kellett volna Kanadába küldenie, mert úgy tűnik, hogy a magyar külpolitika éppen akkor mondott csődöt, amikor a kormány kétségbeesetten próbálja szalonképesre sikálni nemzetközi imázsát. Budapesten még mindig nem értik, hogy az amerikai külügyminisztérium közleményben hívja fel a Magyarországra utazó amerikaiak figyelmét a magyar rasszizmusra, és a befolyásos Foreign Policy folyóirat éppen most közölt interjút Mohácsi Viktóriával, akit Amerikában az egyik leghitelesebb magyar politikusnak tartanak.

Ami a Kanadába menekült magyar romák többségét illeti, ők nagyon is jól vannak. A hamiltoni helyi újságban egy magyar roma tizenéves azt írja, hogy idén májusban érkeztek, és remekül érzi magát, mert Magyarországon „nagyon nehéz volt romának lenni”. Az egyik kanadai blogoló így válaszolt: „Szeretettel üdvözlünk Kanadában!”

(Lázár György)



*Elie Wiesel „characterized Balog's comments and attitudes toward the issue of anti-semitism and the Holocaust as both hurtful and ’unforgivable’" („sértőnek és ’megbocsáthatatlannak’ nevezte Balog megjegyzéseit és magatartását az antiszemitizmus és a holokauszt kérdésében”).


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!