rss      tw      fb
Keres

Rogán és Wulff



A Népszabadság meggyőzően bizonyította, hogy Rogán vagyonvizsgálati kérelme, amelyet majd benyújt a NAV-hoz, színtiszta porhintés – hacsak nem hoz föl súlyos vádakat önmaga ellen. Ha nincs gyanú, akkor a NAV nem foglalkozik vagyonok eredetével. A gyanút valakinek meg kell fogalmaznia: neki magának (ha-ha-ha) vagy mondjuk a rendőrségnek, az ügyészségnek. Komolyan gondolja valaki is a mai Magyarországon, hogy a Fidesz frakcióvezetője ellen eljárást indítanak? Aki ezt gondolja, hol él? Nem látta, hogy Orbán a győzelmi dobogóra nemhogy Rogán Antalt, hanem Cilikét, a „louisvuittonos”, negyedmilliós-táskás feleséget is kiállította maga mellé, „juszt is!” alapon. Tipikus Orbán. Megmutatja, ki az úr a háznál. Tesz rá, ki mit állít a bizalmi embereiről. Nem rejtegeti őket, hanem büszkélkedik velük. (Látják a sast és Gábrielt? Na az is, „juszt is!”)



Rogán és a Louis Vuitton – nol.hu

Dacára annak, hogy a szenvedélyes „matekozók” bebizonyították: Rogánnak és állástalan nejének nem volt, nem is lehetett olyan jövedelme, amiből luxuslakást – nem is egyet, kettőt – vásárolhatott és luxuséletmódot folytathatott volna, ide értve a rezsit, a nyaralót meg a többit. Tehát a családi vagyon eredete finoman szólva is tisztázatlan. És akkor? Akkor mi van? Akkor az van, hogy „oszt jónapot!” Rogán majd emleget a sajtónak – ha akar – rokoni kölcsönt, baráti kölcsönt, papír persze egyikről sincs, mert egymásban bízó emberek olyan apróságokról, mint pár tízmillió forint, nem kérnek biztosítékot, nem helyeznek el érte jelzálogot. Sőt, tovább megyek: egy igazán baráti bank, amelyik megint csak pár tízmilliót kölcsönöz egy nagyon befolyásos embernek, megengedheti magának, hogy, mondjuk, évtizedekkel tolja ki a visszafizetés határidejét, de akár szemet hunyjon afölött is, hogy se törlesztés, se kamatfizetés. Jön a kuncsaft, és azt mondja a kávé mellett, amúgy bizalmasan a bank főemberének: majd…Türelmet kérek. És megkapja. Akár az idők végeztéig.


Elmesélek egy véresen valódi történetet. Németországban 2012-ben megbukott Christian Wulff államfő. A gyanú vele szemben az volt, hogy baráti kölcsönből vett házat, és ennek a barátnak – még alsó-szászországi miniszterelnök korában – valamilyen tender befolyásolásával törlesztett. De nem a kölcsönt törlesztette, hanem a szívességet, illetve, mint utóbb kiderült, még azt se. Létezett egy másik gyanú is: volt egy filmproducer barátja, aki meghívta Münchenbe, kifizette a szállodaszámláját (720 eurót – lélegzetelállító összeg, nemdebár?), és cserébe többeket „bátorított”, hogy támogassák ezt a producert. Wulff lemondott, még az előtt, hogy bármi terhelő dolog kiderült volna róla. Egyszerűen azért, mert a hannoveri ügyészség kérte a mentelmi jogának a felfüggesztését. AZ ő esetében nem „matekoztak”, szó sem volt róla, hogy a jövedelméből ne lett volna képes a kölcsönét visszafizetni, azon bukott meg, hogy fölmerült ellene a „favorizálás” és az „etikátlan magatartás” vétke. Lemondása után a vád ügyészi, majd bírói szakaszba került, de ekkorra voltaképp okafogyottá vált az egész ügy, mert Wulff nem viselt közhivatalt. Amelytől éppenséggel – mint Angela Merkel egykori helyettesének majd államfőjelöltjének (!) – nem kellett volna megválnia, mert ügyvédjei közbenjárása után, történetesen idén februárban a hannoveri körzeti bíróság fölmentette őt minden korrupciós vád alól. Maradhatott volna az NSZK elnöke.


Namármost. Ha a gyanú, mint Rogán Antal esetében, annyira életszerű és erős. mint amennyire, mit lép a mi hősünk? Kér maga ellen egy vizsgálatot, amelyről tudja, hogy soha nem valósul meg. Mi pedig soha nem tudjuk meg, legfeljebb sejtjük, hogy belvárosi polgármesterként hány üzletember „jóindulatára” támaszkodhatott, akár mint luxuslakásvásárló (a lakópark résztulajdonosa: Schmidt Mária és családja meg a megállíthatatlanul nyomuló egykori OTP-vezérhelyettes, Spéder Zoltán), akár mint luxusnyaraló. Van valakinek kétsége afelől, hogy Rogánt „favorizálták” és ő is „favorizált”, ha módjában állt? Márpedig állt. Az a Simon nevű volt MSZP-alelnök és XVIII. kerületi képviselő egy politikai törpe volt Rogánhoz képest, s lám, eurók százezreit parkoltatta egy külföldi számlán. Sejti valaki, hogy az V. kerületi polgármesternek (meg vele együtt tucatnyi fideszes korifeusnak) hol van számlája, ami iránt sajátos módon egyetlen magyar „szerv” se érdeklődik? Vagy ha van információja (az osztrákoktól?), úgy hallgat mint az a bizonyos ürülék a fűben.


Szegény Wulffnak még számlája se volt, nemhogy bűne. Ja: az Németország, ez meg Magyarország. EZZEL a Magyarországgal élünk együtt még négy évet, ha nem többet.





Aczél Endre újságíró