rss      tw      fb
Keres

Szüdi János „Mert vétkesek közt cinkos, aki néma” című könyvéről
Szüdi János, dr.: Mert vétkesek közt cinkos, aki néma


(Kiadó: Wesley János Lelkészképző Főiskola, 2013, 236 old., 2000 forint)


Millei Ilona a könyvről


Ennek a könyvnek nem lett volna szabad megjelennie – mondta dr. Szüdi János, amikor arról kérdeztem, mikor lesz a bemutatója legújabb, Mert vétkesek közt cinkos, aki néma című kötetének. Szerzők ritkán nyilatkoznak így épp most megjelenő művükről. Hogy mégis mi volt a keserűség oka, az talán a kötetnek a szerző által írt bevezető gondolataiból világossá válik.


Közoktatás és hatalom címmel jelentek meg 2009-ben azok az írásaim, amelyekben megpróbáltam leírni az általam látottakat, legtöbbször a közoktatás szemüvegén keresztül nézve a világot. Ennek indokát az említett könyv előszavában foglaltam össze:


’Aki tükörbe néz, észreveszi – ha akarja –, hogy ferde az orra. Vajon létezik-e tükör, amelybe beletekintve észlelhetők a társadalmi torzulások? Nyilvánvaló a válasz, igen. Ilyen tükör például a közoktatás, amelynek rezdülései, problémái még annak is jelzik, hogy valami nincsen rendjén, aki nemhogy tükörbe, de még egy kormozott üvegbe sem szeretne beletekinteni. Másfél millió gyermekről és szüleikről, a velük foglalkozó több mint kétszázezer emberről egyszerűen nem lehet megfeledkezni, akkor sem, ha minden a legnagyobb rendben van. Különösen igaz ez akkor, ha bármilyen gond van.’


A közoktatás és a hatalom ’párviadala’ véget ért. E területen a hatalom még a látszatra sem ügyelt. Az állam nyíltan felszámolta a tanítás szabadságát, korlátozta a tanuláshoz való jogot, ’lenyúlta’ az oktatás rendszerét. Megtehette!


Az igazság az, hogy a pedagógusok nem álltak ellent. Nem, mivel a napi megélhetésükért küzdenek, és sokuktól egyébként sem állnak távol azok az elvek és megoldások, amelyekre a köznevelés rendszere épül. Megtehette!


Az igazság az, hogy a szülők sem álltak ellent. Nem, mivel még nem látják, nem is láthatják, hogy a tanuláshoz való jog szűkítése miképpen érinti majd gyermekük jövőjét. Megtehette!


Az igazság az, hogy a szabadságjogok visszavétele miatt a ’sopánkodás’ ma még ’úri huncutságnak’ számít. A tanítás szabadsága, a vélemény-nyilvánítás szabadsága, a sajtószabadság édes testvérek. Hazánkban azonban ez a három testvér nemkívánatos. Őket ott látják szívesen, ahol a hatalom birtokosai nem abban a tévhitben ringatják magukat, hogy csak nekik lehet igazuk.”


S hogy milyen kérdésekre keresi Szüdi János a választ legújabb kötetében? Például arra: Van-e az országnak érvényes alkotmánya? Kiknek épül a „Jó állam” a Magyar Köztársaság romjain? Mi a különbség a törvények és az ukázok között? Miért államosították a közoktatást? Szabad-e, lehet-e hallgatni egy olyan korban, amikor a 2010-es választáson kapott 2 és fél millió szavazat birtokában egy politikai erő veszi a bátorságot ahhoz, hogy megváltoztasson – szándéka szerint – egy országot, tízmillió ember hazáját, oly módon, hogy csak a hozzá hű gazdagok érezzék benne jól magukat? A választ dr. Szüdi János legújabb könyvének a címében a jól ismert Babits-idézettel adja meg: Mert vétkesek közt cinkos, aki néma.


Dr. Szüdi János 25 évig a közoktatás minisztériumi irányításában dolgozott, 2002 és 2010 között államtitkári feladatokat látott el. Közel 150 – a Népszavában, a Népszabadságban, az Élet és Irodalomban és a galamus.hu oldalon megjelent – írás szerzője, aki rövid írásaiban fejtette ki a véleményét az elmúlt évek eseményeiről. Ebben a kötetben ezeket fogta egy csokorba.


A könyv a Wesley János Lelkészképző Főiskola (1086 Budapest, Dankó u. 11.) kiadásában jelent meg fia, Szüdi János illusztrációival. Megvásárolható Budapesten, a Dankó u. 11-ben, megrendelhető az 1086 Budapest, Dankó u. 11. címen vagy interneten.


Az internetes elérhetőség: dankojegyzet@mailbox.hu Bankszámlaszám: 11708001-20528742. Kapcsolattartó: Bakó Julianna (+36 1 2105400/111 vagy 187-es mellék.


A kötet ára 2000 forint, postai küldeményként 2500 forint. A Pedagógusok Szakszervezetének tagjai – tagsági könyvük bemutatása, számuk megküldése esetén – 300 Ft/db kedvezményt kapnak.