rss      tw      fb
Keres

Mi lesz veled Budapest?Nem kis megkönnyebbüléssel vettem tudomásul néhány héttel ezelőtt, hogy a demokratikus pártok Falus Ferenc személyében végre megnevezték, kit támogatnak közösen a főpolgármesteri posztra. Mint kiderült, Falus alapvetően az Együtt-PM jelöltje, akit elfogadott az MSZP budapesti szervezete és a Demokratikus Koalíció is. Dühített az ellenséges offenzíva, amely körülvette Falust, még mielőtt megszólalhatott volna, ahogy dühített a média kasztingolása is korábban, amit közben és utólag is gátlástalanul kentek a pártokra. Azok cselekedtek így, akik a közös jelölt megnevezését követően sem váltottak attitűdöt. Az összefogás tényét, illetve az ellenzéki pártokat eleve elutasítók önfeledten köszörülték most már rajta a nyelvüket, tekintet nélkül a körülményekre: lehet-e másképpen eredményt elérni a mai helyzetben a város érdekében, mint közösen erőt mutatva?


Az elhúzódó alkudozások ideje alatt feltűntek Falus mellett egyéb jelöltek is. Külön polgármestert nevezett meg az LMP, amely 2 százalékos támogatottsága ellenére rendületlenül hiszi, hogy van keresnivalója önmagában a politikai térképen; külön indítja a MLP Bodnár Zoltánt, aki amúgy tehetséges ember, de a pártja gyakorlatilag nem létezik. A civilek támogatásával ringbe szállt Magyar György (róla legalább tudjuk, hogy bármikor hajlandó visszalépni a legesélyesebb javára), és Bokros Lajos, a MOMA elnöke, aki úgy érezte, most ő jön, mert neki „jár” az összefogók támogatása, hisz ő már támogatta az összefogást áprilisban. Mintha ilyen egyszerűen lehetne a kölcsön kenyér visszajár módszert alkalmazni, függetlenül a szereplők politikai súlyától, támogatottságuk mértékétől, együttműködés hajlandóságától.


Ez a felállás már eleve megkönnyítette a jelenlegi rezsim amúgy is mindent eluraló médiumai számára, hogy a szokásos képet sugározzák: az ellenzék minimális együttműködésre se képes. Önmagában ez a helyzet is indokolttá teszi a kérdést, van-e felelősség és mekkora azokban, akik segítenek ezt a képet erősíteni.


Miután azonban a helyzet ez, ehhez kell tudni alkalmazkodni. Sajnos csak nem reprezentatív felmérések állnak rendelkezésre, tehát a manipuláció egyáltalán nem kizárható, de a nem reprezentatív mérések szerint Bokros Lajost jól fogadnák a budapesti polgárok, miközben egyre inkább úgy tűnik, hogy Falus Ferenc a vele szemben tapasztalt türelmetlenségre nem tud adekvát módon reagálni.


Mi lett volna az adekvát reakció? Sok beszélgetés, sok vita, minden alkalom megragadása arra, hogy az elképzelései a maradék médiatérben sokakhoz eljussanak. Mert aki figyelt, hallhatta: van elképzelése, és ki is tudja fejteni.Bodnár Zoltán (Magyar Liberális Párt), Magyar György ügyvéd (független), Pikó András újságíró, Csárdi Antal (LMP) és Bokros Lajos (Modern Magyarország Mozgalom) az ellenzéki főpolgármester-jelöltek vitáján, szeptember 25-én – MTI/Soós Lajos

Ilyen előzmények után fokozott érdeklődés övezte a Republikon Intézet konferenciáját, ahová valamennyi ellenzéki főpolgármester-jelölt hivatalos volt, és a közvélekedés és a közvárakozás szerint olyan egyezkedésre is sor kerülhetett volna, amelynek a végén a demokratikus pártok által támogatott jelöltek legjobbja marad a ringben, míg a többiek beállnak őt támogatni, erősíteni.


Falus az utolsó pillanatban visszamondta a részvételt, arra hivatkozva, hogy Tarlós István nem lesz ott. Ritkán értek egyet Horn Gáborral, de most igaza volt, amikor azt mondta: „Falus rossz döntést hozott.”


Ellentétben sokakkal, én nem tartottam jelentőségteljesnek Falus vízleöntős videóját. De ez a lépése most komoly politikai hiba. Falus a három legnagyobb ellenzéki párt jelöltje. Nem tehette volna meg, hogy elugrik a kihívás elől. Nehogy már az számítson, hogy Tarlós elmondja-e a szokásos lózungjait szemtől szembe, sokkal fontosabb lett volna a jelöltek párbeszéde, a médiafelület kihasználása. Felteszem, elsősorban az Együtt-PM intenciója érvényesült a megoldásban, hiszen elsősorban az ő jelöltjükről van szó. Szinte bizonyos, hogy e nélkül Falus nem döntött volna így. Egyszer már elszalasztotta az Együtt a kellő pillanatot, az országgyűlési választás előtt. Addig nehezítették az MSZP-vel közösen a szélesebb körű megállapodást, amíg késő lett. Azóta Mesterházy és Bajnai sincsenek már a színpadon. Sok tekintetben éppen ezért a tévedésért fizettek. Most egy újabb hasonló szarvashibának vagyunk tanúi. Falus Ferencnek nagyon kéne értenie, hogy képesnek kell lennie az autonóm döntésre. Itt már ő van a figyelem központjában. Hogy hová megy el és hol, mit mond, az már az ő imázsát javítja vagy rontja, nemcsak a jelölő szervezetekét. Ha ennek a hibának következményei lesznek, a tanulságot külön, személy szerint neki is le kell vonnia. Lehet, hogy ez a tanulság a visszalépését jelenti.Csárdi Antal és Bokros Lajos – MTI/Soós Lajos

Ám le kellene tudnia vonni a tanulságot Bokros Lajosnak is a helyzetből. Ha Falus úgy dönt, (jól vagy rosszul), hogy nem lép vissza, Bokrosnak tudnia kell, hisz maga szokta hangoztatni, hogy most egyetlen igazi ellenfele van, az antidemokratikus rezsim. Most nem az a tét, hogy sikerül-e bizonyítania: van-e szám szerint több támogatója a budapesti polgárok közt, mint esetleg Falusnak, mert az adott konstellációban ez a lényeg szempontjából mellékes. A közös cél az lenne, hogy legalább egy fontos poszton meg lehessen állítani a kétharmados arroganciát. Ő maga jelölte ezt ki legfontosabb célként, de ő maga írja felül deklarált célját, ha miatta a választónak megint azon kell majd gondolkoznia a szavazófülkében, kire voksoljon, ha változást akar. Neki egyszerűbb lenne visszalépni, mögötte egy szinte nem mérhető párt áll, és a döntés egyedül az övé. Falus mögött a hárompárti megállapodás van, és ha ezt bármelyik párt felrúgja, az nyilván nem csak a főpolgármesteri széket érintené. Boríthatna sok minden mást is. Éppen ezért van most a döntés személyesen a két legesélyesebb ember: Bokros és Falus kezében, s az se mindegy, hogy mikor hozzák meg. Együtt nyerhetnek, egymás ellen nemcsak ők veszítenek, hanem a főváros, az ország, a demokrácia is.


Lánczos Vera