rss      tw      fb
Keres

Nyilatkozat




Mihancsik Zsófia írásával kapcsolatosan – szigorúan a magánvéleményünknek hangot adva –az alábbiakat kívánjuk nyilvánosságra hozni:


1. A Veritas Történetkutató Intézetnek az Országház Felsőházi termében rendezett „Megszállástól – megszállásig, Magyarország a nagyhatalmak szorításában 1944-1949” c. konferenciáján szerepelt egy bizonyos Botos János nevű előadó, mint az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem egyetemi docense. Mi, úgy is mint az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem egyetemi tanárai, és az intézmény Doktori Tanácsa tagjai, felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy az egyetemnek nincs Botos János nevű egyetemi docensi beosztásban oktató munkatársa. Álláspontunk szerint Botos János úr vagy tévedésből nevezte ki magát az OR-ZSE egyetemi docensének, vagy a nyilvánosság félrevezetésének szándékából fakadóan használta az őt meg nem illető egyetemi fokozatot, címet és munkaköri beosztást. Az már az MTI-t és a sajtó egy részét minősíti, hogy Botos János úr a konferencia során egyetemi tanárrá lépett elő.


2. Mihancsik Zsófia cikkében olvasható, hogy a Mazsihisz elnöke, Heisler András, aki a korábbiakban a Veritas Kutatóintézet főigazgatójának az elmozdítását szorgalmazta, a konferencián jelen volt. Lelkiismereti kötelességünknek tekintjük, hogy bejelentsük: jóllehet az OR-ZSE fenntartója a Mazsihisz, ám – legyen döntésünknek bármilyen munkajogi következménye – a magunk részéről a továbbiakban sem óhajtunk semmiféle kapcsolatot fenntartani a Veritas Kutatóintézettel.



Gábor György egyetemi tanár - Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem


Lichtmann Tamás egyetemi tanár, a Doktori Iskola vezetője - Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem


Rugási Gyula egyetemi tanár - Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem