rss      tw      fb
Keres

Paksi bővítés - A Kreml cáfolja, hogy politikai befolyást akarna szerezni


MTI 2015. március 31., kedd 21:23

Oroszország nem akar politikai befolyásra szert tenni az európai uniós tag Magyarországon azzal, hogy atomenergetikai megállapodást kötött Budapesttel, az ügylet kölcsönösen előnyös a feleknek - jelentette ki kedden Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő arra reagálva, hogy a Reuters hírügynökség a paksi atomerőmű bővítésének finanszírozására nyújtott 10 milliárd eurós orosz hitel témájával foglalkozott.

A brit hírügynökség megjegyezte, a megállapodás bírálói azzal érvelnek, hogy Moszkva a hitelnyújtással szívességet tett egy uniós ország kormányának, miközben az EU azon fáradozik, hogy megőrizze a tagországok egységét az Oroszország elleni büntetőintézkedések betartásában, amelyeket az EU az ukrajnai válság miatt vetett ki.

Arra a kérdésre, hogy vajon Oroszország politikai szívességet vár-e el Magyarországtól a gazdasági segítségért, Peszkov úgy válaszolt újságíróknak, hogy „ez teljes képtelenség. Kölcsönösen előnyös, csúcstechnológiai együttműködésről van szó, amely mindkét országnak javára válik pénzügyileg és gazdaságilag. Az atomenergetikai szektor létesítményeinek fejlesztése jótékony hatással van más iparágakra, a magas fokon képzett szakembergárda megteremtésére és egyebekre is” - jelentette ki az orosz államfői hivatal szóvivője.