rss      tw      fb
Keres

Iráni atomprogram - Washington keretmegállapodás nélkül nem vár június 30-ig, de kész szerdán tovább tárgyalni


MTI 2015. március 31., kedd 22:37

Az amerikai tárgyalók otthagyják az Iránnal folytatott nukleáris tárgyalásokat, ha nem sikerül dűlőre jutni a keretmegállapodás ügyében, ám haladás esetén készek szerdán is folyatni az egyeztetést - derült ki keddi washingtoni kormányzati nyilatkozatokból.

„Ha nem leszünk képesek politikai megállapodásra jutni, akkor nem fogunk június 30-ig várni azzal, hogy elmenjünk (a tárgyalásokról)” - mondta a szóvivő - jelentette ki Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Earnest ugyanakkor leszögezte, amennyiben a tárgyalások produktívak lesznek, akkor Washington kész meghosszabbítani a keretmegállapodás elérésének határidejét.

Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a keretmegállapodás kedd éjféli határidejével kapcsolatban kijelentette: „Elegendő haladást tettünk meg az elmúlt napokban ahhoz, hogy megérje szerdáig maradnunk” - mondta. Néhány nehéz kérdés megoldása még hátra van - tette hozzá.

A „hatoknak” (az ENSZ BT öt állandó tagjának és Németországnak) valamint Iránnak június 30-ig kellene tető alá hozniuk az iráni nukleáris programról tíz évre szóló, átfogó megállapodást.