rss      tw      fb
Keres

Járai, az MNB Budai Gyulája



Járai Zsigmond hétfőn az MTI-vel közölte, milyen gyanús ügyletek bukkantak elő ismét a Magyar Nemzeti Banknál. Az MNB közleményben utasította vissza Járai „személyeskedő megnyilvánulásait”. A Népszabadság kommentárja szerint ideje lenne szólni „Rambónak”.
Előzmény: Járai szerint az MNB vezetői politikai kinevezettek. Az LMP-s képviselő szerint „csak” a független intézmények felszámolása folytatódik.

Járai: az FB újabb szabálytalanságokat talált a MNB gazdálkodásában
Számos szabálytalanság, visszaélések gyanúja, valamint összeférhetetlenség merült fel a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásával és egyes szerződéseivel kapcsolatban, állapította meg a jegybank felügyelő bizottsága a 2011. április 1-jei ülésén – mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Felügyelő Bizottság elnöke az MTI-nek, hétfőn.

Elmondta: az FB továbbra is ésszerűtlennek és indokolatlannak tartja az MNB vezetőinek túlzottan magas jövedelmét, amelyet a gazdasági válság éveiben – a magyar átlagjövedelmekkel szemben – tovább növeltek.

Járai szerint elfogadhatatlan és indokolatlan többletköltségeket vizsgált a felügyelő bizottság a jegybank arculat- és emblémaváltásával kapcsolatosan. Igazolatlan kifizetések és „számos összeférhetetlenségi helyzet” gyanúja merült fel a Braun&Partners Social Branding Kft-vel kötött kommunikációs szerződésben. Más szerződésekkel kapcsolatban korábban is tapasztalt az FB általa jogszerűtlennek tartott megoldásokat, amelyek jelentős számban fordultak elő más kommunikációs szerződések közbeszerzési eljárása kapcsán is. Emiatt a Közbeszerzési Tanács jogorvoslati eljárást kezdeményezett.

Járai szerint a felügyelő bizottság indokolatlan és megalapozatlan kapkodást, a szakszerűség hiányát és jelentős többletköltségeket talált a Magyar Nemzeti Bank Pénzjegynyomdával kapcsolatos döntéseinek vizsgálata során. Az FB jelenlegi álláspontja alapján helyesebb és a gazdálkodás szempontjából lényegesen biztonságosabb lenne, ha a Magyar Nemzeti Bank a Pénzjegynyomdát közvetlenül a Magyar Állam tulajdonába adná át.

***

A Magyar Nemzeti Bank közleménye
Járai: újabb megalapozatlan vádaskodás

„Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságának kormánypártok által delegált elnöke továbbra is megalapozatlan vádakat fogalmaz meg a Magyar Nemzeti Bank ellen. Az MNB Felügyelő Bizottsága vizsgálatai kapcsán elmarasztaló határozatot nem hozott. Az MNB vezetőinek tájékoztatását a tárgyalt ügyekben tudomásul vette. Járai Zsigmond mai nyilatkozata ezért nem lehet más, mint magánvélemény, és súlyosan sérti a Felügyelő Bizottság elnökeként rá is kötelező etikai normákat.

Járai Zsigmond a mai napon az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy ’Számos szabálytalanság, visszaélések gyanúja, valamint összeférhetetlenség merült fel a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásával és egyes szerződéseivel kapcsolatban, állapította meg a jegybank felügyelő bizottsága a 2011. április 1-jei ülésén’. Az ülés után az MNB-nek megküldött, Járai Zsigmond által hitelesített, az FB határozatokat tartalmazó jegyzőkönyvkivonat a nyilatkozatban foglalt megállapításokat nem tartalmazza.

Mind az országnak, mind a Magyar Nemzeti Banknak fontos lenne, hogy az MNB vezetése és munkavállalói – az Országgyűlés által kinevezett új Monetáris Tanács tagokkal kiegészülve – legjobb szakmai tudásuk alapján, az MNB törvényben rögzített feladatainak eleget téve, politikai befolyásolás nélkül végezhessék munkájukat.

A független Magyar Nemzeti Bank munkáját pártpolitikai befolyástól mentesen, a bank szervezetének és a Monetáris Tanács tagjainak legjobb szakmai tudása alapján végzi. Járai Zsigmondnak, az MNB FB kormánypártok által jelölt elnökének törvényben rögzített szabályoknak kell megfelelni. Így az FB elnökeként nem felügyeli és nem ellenőrzi a Magyar Nemzeti Bank alapvető feladatai – így többek között a jegybank által követett monetáris politika – teljesítését. Járai Zsigmond korábbi, a bank vezetőit érintő személyeskedő megnyilvánulásai és monetáris politikai kérdésekben megfogalmazott bírálatai, valamint a Felügyelő Bizottság elnökeként ezzel párhuzamosan megfogalmazott gyanúsítgatásai és vádaskodásai felvetik a monetáris politikára történő politikai nyomásgyakorlás veszélyét, és így a jegybanki függetlenség megsértését.

A Magyar Nemzeti Bank vezetőit és munkatársait Felügyelő Bizottsági vizsgálatokkal, illetve nyilvános bíráló megjegyzésekkel nem lehet sem fenyegetni, sem megfélemlíteni.

A Járai Zsigmond tevékenysége kapcsán felmerül a gyanú, hogy a Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságát politikai célokra kívánja használni, ez pedig ellentétes a Felügyelő Bizottság munkáját szabályozó jogszabályokkal és az ország érdekével egyaránt.”

***

A Népszabadság keddi kommentárja: Rambo (részlet)
„Elmarasztaló határozat nem született az ülésen, és az sem Járai vádjait alátámasztó információ, hogy az MNB vezetőinek tájékoztatását a vizsgált ügyekről szó és hang nélkül tudomásul vették a bizottság tagjai. Az fb-elnöknek emiatt vélhetően nem lesznek álmatlan éjszakái, folytatni fogja harcát. Kitartó hadakozását viszont már nem csak az MNB-ben nézik megütközéssel vegyes csodálkozással: az egykor mellette küzdő harcostársak időközben lábhoz tették a fegyvert, és egyre nagyobb űrt hagyva körülötte csöndben figyelik Járai dúlását. A közelmúltban több vezető fideszes politikus kimondta, hogy Simornak helye lesz a jegybankban a mandátuma, vagyis 2013 végéig. Ideje lenne szólni Járainak.”

Ugyancsak a Népszabadság írja a hétfői Járai-állításokról: „A volt jegybankelnök most nem tett hozzá újat a ’bűnlajstromhoz’, viszont megismételte, hogy ésszerűtlennek és indokolatlannak tartja a jegybanki vezetők túlzottan magas jövedelmét. (Simor András jegybankelnök jövedelme szeptember, vagyis a bérplafon bevezetése óta a korábbi havi nyolcmillió helyett kétmillió forint, az fb-elnök fizetése viszont nem csökkent, egy törvénymódosítással biztosították számára a havi 1,2 millió forintot.)”

***

Járai Zsigmond az MNB vezetőiről a portfolio.hu szakportál biztosítási konferenciáján 2011. március 22-én

Az MTI-tudósítása szerint
Járai: a bizalom helyreállításától függ a hitelkamat

„Az alkotmányozás után a befektetői bizalom helyreállítása lesz a kormány feladata, mivel ettől függ a hitelek kamata – mondta Járai Zsigmond az MNB és a CIG Pannónia Életbiztosító felügyelőbizottságainak az elnöke, a Budapesten. Járai kiemelte: a jegybanknak monetáris politikát kell váltania, mivel a likviditás szűkítő eddigi politika hozzájárult a válság mélyítéséhez, a Monetáris Tanács – nem politikai kinevezett – új tagjai várhatóan ezt az utat követik majd.”

A portoflio.hu beszámolója szerint
Járai: három politikai kinevezett még maradt az MNB-nél

„A Monetáris Tanács új tagjai nem politikai kinevezettek, most már csak az van hátra, hogy a jegybankelnök és a két alelnök se legyen az – mondta a Portfolio.hu keddi Biztosítási Konferenciáján Járai Zsigmond, az MNB és a CIG Pannónia felügyelő bizottságának elnöke.

Majdnem minden nemzeti bank a likviditást növelő lépéseket tett az elmúlt években, remélem, hogy az új monetáris tanácstagok ezt az irányt fogják követni. Most már csak az van hátra, hogy a jegybank és a két alelnök se politikai kinevezett legyen – mondta Járai.”

***

Scheiring Gábor LMP-s képviselő az ATV Egyenes beszéd című műsorában, 2011. március 22-én Járai kijelentéséről

„Szerintem egyértelmű, hogy a kormány ugyanúgy viselkedik a monetáris tanáccsal, illetve a jegybankkal szemben, mint ahogy minden olyan intézménnyel szemben, amelyik valamilyen független hangot képes képviselni a kormánnyal szemben. Az alkotmánybíróságra kell gondolni, a költségvetési tanácsra kell gondolni, amely merészelt a kormánnyal ellentétes álláspontot képviselni, azonnal felszámolásra került. Egy egészen, a tárgytól talán eltérő példát hadd hozzak, a földrajzi névadó bizottságot. Amelyik bátorkodott a kormány javaslatát elutasítani, hogy a repülőteret átnevezzék. […] Ugye az eredeti javaslat az lett volna, hogy Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, ehelyett azt javasolta volna a bizottság, hogy legyen az a neve, hogy Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér Ferihegy Budapest. Na ez volt az a hatalmas nagy bűn, amit ez a bizottság elkövetett, csak ennyiben helyezkedett szembe a kormány álláspontjával, és hát a bizottság számos tagjának, illetve a bizottság elnökének is mennie kellett. Tehát a tendencia egyértelmű: a kormány minden olyan hanggal szemben, amelyik a kormánnyal ellentétes álláspontot tud adott esetben megjeleníteni, amelyik a kormánytól független megalapozott hang képviseletére, megszólaltatására képes, annak mennie kell. Ez történt jelenleg a monetáris tanács tagjaival is.”


Korábbi hírösszefoglalónk: Járai Zsigmond úgy gondolja (Az MNB mint gyurcsányista bábszínház)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!