rss      tw      fb
Keres

Magyarország diplomáciai kapcsolatot létesített St. Kitts és Nevisszel



Magyarország diplomáciai kapcsolatot létesített St. Kitts és Nevisszel, közölte a Külügyminisztérium csütörtökön az MTI érdeklődésére. Az erről szóló nyilatkozatot előző nap írták alá.


A hírről az SKNVibes.com internetes újság tudósítása alapján az MTI is beszámolt kedden*.

Kőrösi Csaba ENSZ-nagykövet, aki az elmúlt hét végén részt vett a karibi országok külügyminiszteri találkozóján Bassaterre-ben, Denzil Douglast, az ország kormányfőjét arra kérte, támogassa Magyarországot abban, hogy 2012-2013-ban az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik nem állandó tagja lehessen.

A nagykövet a karib-tengeri szigetállam miniszterelnökével folytatott megbeszélésen azt mondta, a két ország együttműködhet az élelmiszerbiztonság és -feldolgozás, a klímaváltozás és a megújuló energia területén, továbbá a rák- és a cukorbetegség kutatásában.

A 261 négyzetkilométeres Saint Kitts és Nevisnek mintegy 50 ezer lakosa van, hivatalos nyelve az angol, fővárosa Basseterre, amely Saint Kitts szigetén fekszik. A Kis-Antillákhoz tartozó Szélcsendes-szigeteken (Leeward Islands) található St. Kitts és Nevis két, egymástól három kilométer távolságra fekvő sziget.

Az indiánok által lakott szigeteket Kolumbusz Kristóf fedezte fel 1493-ban, második útján. 1623-ban angol, egy évvel később francia telepesek szállták meg az országot, és kiirtották az őslakosokat. A franciák alapították a fővárost, Basseterre-t. A két sziget és a valamivel távolabbra eső Anguilla szigete később egyetlen brit gyarmatként egyesült, majd 1967-ben belső önkormányzatot kapott. Amikor Anguilla kikiáltotta függetlenségét, az rövid életűnek bizonyult, az Egyesült Királyság visszaállította a gyarmati kormányzást, Anguilla jelenleg is brit tengerentúli terület.

St. Kitts és Nevis 1983-ban vált függetlenné.

A két sziget viszonya feszült, Nevis lakói azzal vádolják Saint Kitts vezetését, hogy figyelmen kívül hagyja érdekeiket, ezért függetlenné akarnak válni.

Az ország uralkodója a brit királynő, akit a főkormányzó, Sir Cuthbert Sebastian képvisel a szigeteken. A kormányzó bízza meg a parlamenti többséggel rendelkező miniszterelnököt a kormány megalakításával. Nevisnek külön törvényhozó testülete van.

Az ország gazdaságának alapja a turizmus és a mezőgazdaság, legfőbb terménye a cukornád. Az ország 58 kilométer hosszú vasútvonalát a cukor, gyapot és a trópusi gyümölcsök kivitelének megkönnyítésére fektették le.

St. Kitts és Nevis az ENSZ, a Nemzetközösség és az Amerikai Államok Szervezetének tagja.

_____________________

* És szerdán a Galamus. Lásd Lázár György írását: Stratégiai szövetségesünk a St. Kitts és Nevis-szigetek!


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!