rss      tw      fb
Keres

Dominique Strauss-Kahn lemondott, megvádolták, szabadlábra helyezték – fejleményekDSK lemondott vezérigazgatói posztjáról

DSK csütörtökön azonnali hatállyal lemondott a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztjáról, jelentette be közleményében az IMF igazgatótanácsa csütörtökön. Az IMF csatolta DSK levelét is:


(Az eredeti, teljes méretű pdf-állomány)

A levélben ez áll:

Végtelen szomorúsággal tölt el, hogy úgy érzem, kénytelen vagyok benyújtani lemondásomat… 

E pillanatban mindenekelőtt a feleségemre gondolok, akit mindennél jobban szeretek, a gyerekeimre, a családomra, a barátaimra.
És gondolok IMF-es kollégáimra is. Oly nagy dolgokat vittünk véghez együtt az elmúlt három évben.
Mindenkinek szeretném elmondani, hogy a leghatározottabban cáfolok minden ellenem felhozott vádat.
Szeretném megvédeni ezt az intézményt, amelyet becsülettel és odaadással szolgáltam, és minden erőmet, minden időmet és minden energiámat arra akarom fordítani, hogy bebizonyítsam az ártatlanságomat
.”

Dominique Strauss-Kahn 2007-ben kezdte ötéves mandátumát. Megvádolása és letartóztatása óta az Egyesült Államok, amely a legnagyobb IMF-befizető, folyamatosan sürgeti a váltást.

Timothy Geithner, amerikai pénzügyminiszter úgy vélte, fontos, hogy a Valutaalap normálisan működhessen tovább. „[DSK] nyilvánvalóan nincs abban a helyzetben, hogy vezethetné az IMF-et”, állapította meg.

(Utódlásáról lásd: Christine Lagarde lehet a következő IMF-vezér - Európai IMF-vezetőt akar az Unió - Egyre nő a lehetséges utódok száma - Gordon Brown még mindig esélyesnek tartja magát az IMF élére - Németország európai vezérigazgatót akar)


Formálisan is megvádolta a nagyesküdtszék

A New York-i ügyész magyar idő szerint csütörtök koraeste jelentette be, hogy a nagyesküdtszék hivatalosan is megvádolta DSK-t, mind a hét vádpontban. A New York-i bíróság épületében egyik ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy „DSk optimista és egészségileg jól van. […] Ártatlan. Reméljük, hogy szabadlábra helyezését ma vagy holnap, vagy a jövő hét elején sikerül elérnünk”. A teremben ott volt DSK felesége, Anne Sinclair is.


Óvadék ellenében szabadlába helyezték

A New York-i bíróság nem sokkal később valóban szabadlábra helyezte DSK-t: egymillió dolláros óvadék és további ötmillió dollár letétbe helyezése ellenében. Kötelező lakhelyet jelöltek ki számára, egy New York-i lakást, elektronikus megfigyelés alá helyezték, és állandó fegyveres őri kíséretét rendelték el. A csütörtök éjszakát azonban még a Rikers Island-i börtönben töltötte. Legközelebb június 6-án kell megjelennie az amerikai igazságszolgáltatás előtt, és bűnösnek vagy ártatlannak vallania magát.

A bíró, mielőtt a dötéshozatalra visszavonult volna, közölte, hogy a DSK egy olyan ország állampolgára, ahol a kiadatását elérni „nehéz, sőt lehetetlen volna […], így a bíróság számára az jelenti a nehézséget, hogy olyan garanciákat kapjon, és nemcsak pénzügyi garanciákat, hogy biztos legyen benne, a gyanúsított a következő tárgyalásokon is megjelenik”.

Az ügyész, John McConnell határozottan a feltételes szabadlábra helyezés ellen beszélt. Szerinte DSK-nak „jó oka van a szökésre”, és „rendelkezik azokkal a személyes, politikai és anyagi eszközökkel, amelyek ebben segíthetik. Egy olyan nemzetközileg ismert személyiségről van szó, akinek az egész világon van befolyása”. Másik fő érve az volt, hogy Franciaország szökése esetén nem adná ki.

Az egyik védő, William Taylor válasza erre az volt, hogy ügyfele „tiszteletre méltó személyiség. Tehát meg fog jelenni a bíróság előtt”. Biztosította a bíróságot arról, hogy DSK kötelezi magát, nem hagyja el a New York-i lakást, és vállalja az elektronikus ellenőrzést – ami valószínűleg egy elektronikus karperec lesz. Hozzátette, a feltételezés is „abszurd”, hogy DSK meg akarna szökni.


A Le Figaro montázsa

A csütörtöki meghallgatás

Hiányzik egy óra

A Reuters hírügynökség szerint a rendőrség azt az egy órát keresi, amely két kulcsidőpont közt eltelt: ez DSK távozása a szállodából, és a Sofitel rendőrségi hívása. A rendőrség úgy véli, hogy a szobalány nem sokkal 12 óra után lépett be a szobába. A szálloda videokamerái és tanúk szerint DSK 12:29-kor vagy 30-kor hagyta el sietve a szállodát, anélkül, hogy a recepcióhoz odament volna, és taxit hívott.

A rendőrség úgy véli, hogy a szobalány – akit már megneveznek az újságok: Nafissatou Diallo, és rendőrségi védelem alatt áll – nyomban szólt a feltételezett erőszakról a kollégáinak. Az első hívás a 911-es gyorssegélyvonalra a dokumentumok szerint 13:32-kor érkezett. A Sofitel biztonsági szolgálata közölte, hogy nemierőszak-esetet akar bejelenteni. Az első rendőrségi egység 10 perccel később érkezett meg. A rendőrség szerint az egyórás hiánynak két oka lehet. Az egyik, hogy a feltételezett áldozat annyira sokkos állapotban volt, és beszámolója az erőszakról annyira meglepő, hogy a szálloda vezetése várt egy órát, hogy megbizonyosodjon arról, valóban hívnia kell a rendőrséget. A másik, valószínűbbnek tartott lehetőség, hogy a szálloda vezetése nem akart feljelenteni egy ilyen becses francia vendéget.


Ami a repülőtérig történt

A rendőrök azt is megpróbálják kideríteni, mit csinált DSK, amíg le nem szállították a párizsi gépről a New York-i JFK repülőtéren. A védelem azt állítja, hogy védence 12:28-kor hagyta el a szállodát, és a 12:45-re megbeszélt ebédre ment néhány utcával arrébb. A rendőrök szerint DSK 15:30-kor hívta a szállodát az ottfelejtett telefonja miatt. A rendőrség már ott volt a Sofitelben, és megkérte a személyzetet, kérdezze meg DSK-t, hol van, hogy elvihessék neki a telefonját. Majd megkérte a repülőtéri hatóságot, hogy érkezéséig tartsa vissza a párizsi gépet. A hatóság emberei 16:30-kor mentek fel a gépre, hogy megkérjék DSK-t, feltűnés nélkül hagyja el a gépet, majd átadták a rendőrségnek, amely megbilincselve a Harlemi kapitányságra vitte.


Újabb tanú van, kamera nincs

A Le Figaro című francia napilap szerint egy másik (férfi) alkalmazott éppen a reggeli maradékát szedte DSK szobájában, amikor a szobalány, Nafissatou Diallo belépett. Ezt azt jelenti a Le Figaro szerint, hogy neki nem kellett használnia a kulcsát, mert az ajtó félig nyitva volt. Megkérdezte a szobapincértől, hogy elkezdheti-e a takarítást. A férfi állítólag azt felelte – a Le Figaro sofiteles informátora szerint –, hogy igen, ő már végzett, a lakosztály üres, majd kiment a szobából. Azaz a férfi sem tudta, hogy DSK a fürdőszobában van.

A Le Figaro szerint az ő tanúvallomása döntő lehet, ha egyszer sem a kulcshasználat adatai, sem a szálloda kamerái alapján nem lehet megállapítani, mikor ment be a szobába Nafissatou Diallo – ugyanis a szálloda folyosóin nincsenek kamerák. Kamerák csak a hallban és a szálloda nyilvános helyiségeiben vannak.


Szőnyegvizsgálat

Rendőrségi források szerint a nyomozók vizsgálják a lakosztály szőnyegének azt a darabját, amelyet a szobalány mutatott meg nekik: állítása szerint oda köpött, miután DSK fellációra kényszerítette. Azaz a rendőrség szerint a szőnyeg tartalmazhat spermanyomokat, és ez döntő bizonyíték lehet az ügy szempontjából.


A bizonyítékok

„Az ügyben bizonyítékok is vannak a gyanúsított ellen”, mondta Artie McConnell, az ügyész munkatársa. Ami annyit tesz: nemcsak a sértett vallomása van az ügyészség kezében. Ezeket a bizonyítékokat egyelőre nem közölték a védelemmel, a Le Monde írása csak az újságíróknak és másoknak kiszivárogtatott információkat gyűjtötte össze.

Orvosszakértői vizsgálatok

Szombaton, az ügy kirobbanása után a sértettet kórházba szállították. Az ügyész szerint a vizsgálat megerősítette Nafissatou Diallo vallomását. DSK is hajlandó volt magát DNS-vizsgálatnak alávetni. A New York Times szerint ilyenkor a szakértől DNS-nyomokat keresnek a bőrön, a körmök alatt, illetve esetleges sérüléseket, amelyek a két szereplő kapcsolatáról árulkodhatnak. Az Atlantico című francia közéleti portál szert tett egy állítólag francia diplomáciai forrásból származó dokumentumra, amelyben az áll, hogy DSK „felsőtestén karmolásnyomokat találtak”.

A rendőrség a lakosztályban mintát vett az egyik fürdőszoba mosdójából. A másikban lefoglalt kontektlencséket, egy fogkefét, egy poharat és egy vérnyomokat tartalmazó pólyát. A vizsgálati eredmények a rendőrség szerint még nem állnak rendelkezésre.

_______________________

Lásd korábbi hírösszefoglalóinkat
Dominique Strauss-Kahn: a vád, a vélemények, a korábbi ügyek
A Dominique Strauss-Kahn-ügy: hétfői fejlemények
A DSK-ügy: médiakivégzés, politikusi számítások, sajtó

És mai írásunkat
Collateral damage – a Dominique Strauss-Kahn-ügyről


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!