rss      tw      fb
Keres

Ha én kormány lennék 19.



Ha én kormány lennék, büszke lennék világraszóló találmányomra, a szocializmus nélküli szocializmusra. Nem rögtön jött a nagy fölismerés. Először én is eltévedtem, mert azt hittem, hogy ehhez mindent állami tulajdonba kell venni. Persze én is a szocializmusban nőttem föl, és úgy látszik, túlságosan belém ragadt: ez kell ahhoz, hogy semmi se működjön jól. Hiszen jól emlékszem még arra, hogy nem voltak bankok, az OTP nevű hivatalban órákat kellett sorban állni. Sokszor volt áramszünet, sokszor zárták el a vizet, mert nem volt pénz a vezetékrendszer felújítására, és törtek a csövek. A falvakban és a külvárosokban csak földutak voltak. Gázpalackért néha a város másik végébe kellett bumlizni, telefonért évtizedeket kellett várni, lemezradiátort csak protekcióval lehetett kapni, pacalt és májat csak pult alól. Nem csoda, ha egy ideig azt hittem, hogy a működési zavarok és az állami tulajdon jegyben járnak.

De aztán megvilágosodtam, és rájöttem, hogy kapitalista alapon is épülhet szocializmus. Nem kell államosítani, nem kell a működtetés nyűgét a vállamra venni, csak ki kell rabolni egy kicsit a gaz kapitalistákat. Nem nagyon, csak annyira, hogy miután elvégeznek egy józan kalkulációt, úgy döntsenek, még nem fogják menekülőre.

Először csak mindenféle különadót kell kivetni rájuk. Ha kibírják, jöhet a következő lépés: törvényt kell hozni, hogy csak áron alul adhatják el termékeiket, az államnak és helyi nyúlványainak pedig ingyen kötelesek. Az eredmény könnyen kiszámolható: eljő a szocializmus. Mivel a különböző szolgáltató cégeknek nem lesz pénzük fejlesztésre és felújításra, megint törögetni fognak a csövek, és szakadozni a vezetékek. Lesz vízhiány, és lesz áramszünet. Akadozni fog a gázellátás, mert hol itt, hol ott romlik majd el valami. Egyre többször szakad majd meg az internetkapcsolat, megbízhatatlanná válik az ügyintézés, és mindenhova megint személyesen kell elmenni. Újra kezdődnek az egyre hosszabb sorbaállások bankban, önkormányzatnál, adóhivatalnál, földhivatalnál. Szóval eljő a szocializmus.

És ennek a szocializmusnak van egy óriási előnye a régihez képest. Amikor már semmi sem működik jól, akkor sem engem fognak szidni, hanem a gaz kapitalista bankot, áramszolgáltatót, vízművet, telefontársaságot és kereskedőt. Ha Cseh Tamás élne, új dalt énekelhetne a nagy ravasz Sekszpír Vilijemről.

(Andor Mihály)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!