rss      tw      fb
Keres

 

Fleck Zoltánról

Írások, elemzések:

 

Félrenézés


Ruined Window – flicr/FMG2008

„Pusztán a történelmi igazság érdekében nem ildomos a büntetőjog eszközét alkalmazni.”

A demokratikus politizálás


Grown-ups are obsolete – flickr/917press

„…hagyománya van az antipolitikának, a politika elutasításának, amely a diktatúrával szemben álló ellenzéki gondolkodásban központi szerepet játszott. Éppen ez az, ami kételyeket ébreszt az elzárkózással szemben.”

Baccák meg!


Dream of a shame – flickr/AlicePopkorn

„A szégyen… akkor képes pozitív folyamatokat generálni, ha a saját tettek miatti megbánáson alapul. Akik miatt most szégyenkeznünk kell, nem képesek ilyen intellektuális feladatra.”

Csak a büntetés


Banksygraffiti: graffiti remover – Leake St Cans Festival 2008 – flickr/mermaid

„…a graffitizés egy fiatal szubkultúra jellemző tevékenysége, tehát minden tényleges büntetés a fiatalkorúak, esetleg fiatal felnőttek kriminalizálásával jár...”

Kötelező egység


decaying facade – flickr/seriykotik

„Ez a toposz azért használható jól politikai célokra, mert a hatékonyság gyorsítást, egyszerűsítést – és így az eljárási garanciák leépítését is jelenti.”

Mi marad meg?

„Van egy gátlástalan kormányzati hatalom, civilizálatlan politikusokkal és az alkotmányos kultúra nyomai nélkül, amelynek technikai értelemben mindenre felhatalmazása van.”

Függetlenség és képmutatás


Symbol of Dysfunction (Belleville randevú) – flickr/qu1j0t3

„Az ügyészség parlamenti ’felügyelete’ fából vaskarika, még elvileg sem működhet… A hangsúly a felelősségen van: egy kormány alá rendelt ügyészség viselt dolgaiért végső soron a miniszter, a kormány a felelős.”

Érvényes stratégia-e a dezertálás?


Exodus – flickr/Stathis 1980

„…nem szabad átengedni a terepet a szűk látókörű és veszélyes nemzeti giccsnek. Ezt minden szakma a maga helyén megteheti, nem dezertálhat a szakmai-politikai viták elől, nem adhatja fel az
elveit.”

Mit kéne tenni?

„Számos, később súlyos károkat okozó politikai döntés mögött az ellenvélemények, ellenérvek, kifogások, visszacsatolások hiánya, a félelmekre és alárendelődésekre építő monolit hatalomszerveződés állt.”

Egyszerűek


Ruins int he dark – flickr/Art Rock

„Megdöbbentően gyorsan tűnt el az értelmes beszéd lehetősége, és töltötte be a helyét a pozíciószerzés mámora. Nem baj, ha nem ért hozzá, de egészséges vidéki magyar fiatal, és legfőképpen nincs köze az elmúlt nyolc évhez, majd beletanul. Csurka programja, semmi új nincs ebben.”

A zagyvaság politikai logikája


Kosztolányi Rózsa: Árvalányhaj – okit.hu

„Az autoriter, predemokratikus, irredenta figurák, avas eszmék és múlt századi társadalomképek nem a konzervativizmus elemei, hanem egy nyílt és gátlástalan jogállami ellenforradalom eszközei.”

Uborkafelfújt

„Csak azoknak van hasznuk belőle, akik még egy kicsit komcsiznának, miután kiverekedték magukat a Kossuth téri kocsmában.”

Szégyellhetik magukat


The Three Stooges of Old China – flickr/Okinawa Soba

„Nincs testcsonkítás, verés, karóba húzás és nincs kaloda, szégyenpad, billog sem. Akkor sem, ha a következményeket nem mérlegelve vagy tévesen értékelve sokan szeretnék.”

"Teljes seggel alkalmasak vagyunk..."*

(Közéleti reflexió a reménytelenség sorozatból)


flickr/hadleygrass

„Újra úgy terveznek fiatalok karriert, hogy a párthoz és annak vezéréhez való hűségük demonstrálása része lesz a pályaképüknek.”

Fiatalok bezárva


flickr/astio

„Az állam mintákat ad a konfliktus és normasértés kezelésére. Eddig a civilizált mintákat gyengén, alacsony hatásfokkal jelenítette meg, most pedig visszatért a hagyományos erőszak alapú reakciókra.”

A változások megszállottjai


flickr/brtsergio

„…az eddigiek alapján a legtipikusabb, intézményformáló hatású magatartás a meghunyászkodás. Mindenki félretehető, elmozdítható, kiszorítható, lehetetlenné tehető, lemondásra kényszeríthető.”

Természetes-e, ami normális?


Free Speech – flickr/Walt Jabsco

„Ha annyi sem állíthatunk egy magát faji alapon besoroló társaságról, hogy antidemokratikus, akkor nincs tovább. Örüljünk: egy nap két normális dolog is történt szólásszabadságunk védelmében.”