rss      tw      fb
Keres

 

Fleck Zoltánról

Írások, elemzések:

 

Tengelyhatalmak és szégyenkezés


Fratelli d’Italia – flickr/brtsergio

„A kultúra, a felszabadult boldogság és a kellem hazája hogyan válhatott a korrupció, a közéleti bűnök és a politikai botrányok terepévé, ahol a demokrácia folyamatos megcsúfolása zajlik?”

Egy lépés a szabadság felé

„A populista rendpártiság elszabadulása előtt nincsenek határok. Annyira nem tud szegény lenni egy kelet-európai rezsim, hogy ne akarjon börtönöket építeni iskolák helyett.”

Visszaesés

„Teljesen mindegy, mit mond a szakma a néhány amerikai államban rengeteg diszfunkcionális következménnyel járó differenciálatlan három csapás intézményről, ez néhány félművelt jogásznak megtetszett, és nincs az az érvelés, amely eltérítené őket ettől.”

Búcsú fájdalom nélkül

„Hogy nem lesz fejlett alkotmányos demokrácia a most középkorúak életében? Elsietett és illuzórikus volt a várakozás, semmi nem támasztja alá, hogy gyorsan és lényegesen eltérjünk eddigi kudarcos történeteinktől. Egy lassú tanulási folyamatba sok visszaesés belefér.”

Papírforma

„…lehet, hogy szükségük lesz még egy olyan hangra, amely szembehelyezkedik a mindent elsöprő autoriter stílussal, az ideologikus töltetű paternalizmussal, a nacionalista intoleranciával és a szegénységellenes politikával.”

A példa


Belchite, Aragónia. Az 1936-39-es polgárháborúban lerombolt, ma mementóként szolgáló falu temploma – flickr/PacoCT

„Tanuljanak spanyol kollégájuk példájából is! Baltasar Garzón személyisége kellett ahhoz, hogy néhány állam viszonya a saját múltjához elkezdjen megváltozni.”

Nacionalista internacionálé

„Először a határon túli magyarok fogják érzékelni, hogy rosszabbodik a helyzetük egy nacionalista magyar politika következtében, hogy nehéz érvelni azokkal szemben, akik Jobbik-szövegeket lobogtatva kérik számon a nemzetek együttélésére vonatkozó európai elveket.”

Csapkodások

Látlelet az ügyészségről és a Fidesz rendpártiságáról

„…a bűnüldözés politikai célokra való felhasználása a jogállami igazságszolgáltatás maradékait is felszámolja. A kiszivárogtatás csak kisszerű bosszú ahhoz képest, amit nem tudhatunk meg a vádhatóság működéséből.”

Rosenkranz halott


Cipők a Duna-parton – Pauer Gyula/ Can Togay

„Nagyjából ilyen egy működőképes társadalom, amely pontosan ismeri a történelmet és tisztában van a neonáci eszmék terjedésének veszélyeivel.”

Sértő tények és vélemények

„Éppen elég gyanús körülmény került nyilvánosságra, amelyet csak tagadtak, de sohasem cáfoltak… Mint oly sokan ebben az országban, a legmagasabb bírói testület is összekeveri a tagadást a cáfolattal.”

Késő?

„Nagyon úgy néz ki, hogy a Magyar Köztársaság nem képes az önvédelemre, gyenge és tehetetlen. Pedig vannak érvek arra, hogy miért kellett volna vagy kellene a Jobbikot betiltani.”

Választási háború

(Hőbörgés megértő módban)

„Így állunk most: a gátlástalan, erőszakos és magabiztos közvéleménykutatás-nyertes nyíltan arra hajt, hogy másnak ne jusson lehetőség, és a szabályok, illetve értelmezésük is ezt támogatja.”

Szemetelés, gyávaság és ügyetlenség

(közéleti reflexió a reménytelenség sorozatból)

„Gátlástalan cinizmus az egyik oldalon, és véletlen vagy szándékos félrevezetések, belső rivalizálás és ügyetlenség a másik oldalon. Ebből soha nem lesz civilizált közélet.”

"Hátradőlni csak istennek ér..."

„…a politikai jobboldalból jelenleg teljesen hiányzik a demokratikus elkötelezettség, minden erejével éppen azt igyekszik felszámolni. Még nem kerültek hatalomba, de már sikeresek: magukat liberálisnak gondoló közéleti személyek, intézmények a jeges leheletre beálltak a sorba, és kezük vastapsra áll.”

Homo politicus

(közéleti reflexió a reménytelenség sorozatból)


tomtom.hu

„Az előttünk álló néhány hét nem kedvez a gondolatnak, a politikai kultúra legrosszabb oldalai árasztanak el.”

Késői figyelmeztetés


flickr.com/Kevin H

„Ne tévedjünk: a jövő generációit oktató szélsőjobboldali jelöltek, aktivisták, egyetemi oktatók körül minden valószínűség szerint nem fagy meg a levegő, nem válnak jobb társaságban szalonképtelenné.”